Meer ‘chupasangres’ ofwel kriebelmuggen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
De opkomst van de “mosca negra” ofwel de kriebelmug in Spanje
Beeld: Wikimedia

MADRID – Op veel plaatsen in midden en noord Spanje en nu ook langs de Middellandse Zee is de zogenaamde “mosca negra” ook wel “chupasangre’ genoemd haar gebied aan het uitbreiden. Het gaat om de kriebelmug ofwel de simuliidae, een type mug dat voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen.

Het is niet de eerste keer dat de “mosca negra” gedurende de zomermaanden voor problemen zorgt want dat gebeurde in 2006 en de zomers daarna al in de deelstaat Aragon waar sindsdien meer dan 30.500 mensen medische assistentie zochten na een steek van deze bloedzuigende mug. “Mosca” betekent eigenlijk vlieg wat voor verwarring zorgt in Spanje want het gaat om een mug. Op dit moment begint de kriebelmug een plaag te worden in de Madrid regio, met name vanwege teveel stilstaand water.

Pijnlijk

De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken, al moet er in het geval van de “chupasangre” gesproken worden van bijten door middel van zaagbewegingen. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar, de vrouwtjes echter zuigen onder andere bij mensen bloed. Van zo’n beet kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen.

Als de kriebelmug bijt dan verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden.

Regio’s

Aragon was in 2006 de eerste regio waar toen 2.000 mensen te maken kregen met de gevolgen van een kriebelmug steek. In 2017 steeg dat aantal gestoken mensen al naar 28.500 personen terwijl ook in de regio’s Catalonië (met name in de Ebro delta en langs de Ebro rivier), Comunidad Valenciana en Murcia honderden mensen het slachtoffer zijn geworden van de mosca negra.

Tijdens de zomer van 2018 en ook dit jaar is de regio Madrid aan de beurt waarbij men nog niet wil spreken over een plaag maar wel over een invasie van de vervelende muggen. Volgens experts moeten de zuidelijker gelegen regio’s zoals Extremadura en vooral Andalusië zich klaar gaan maken voor de komst van de kriebelmuggen die wellicht nog deze zomer aanwezig zullen zijn.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.