Rood en donkerrood gekleurd Nederland heeft geen gevolgen voor reizen naar Spanje

Rood en donkerrood gekleurd Nederland heeft geen gevolg op reizen naar Spanje
Beeld: ECDC 15 juli

Rood en donkerrood gekleurd Nederland heeft geen gevolgen voor reizen naar Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals te verwachten is Nederland op de wekelijks bijgewerkte corona-kaart van de Europese Unie van het Europees Centrum voor ziektepreventie (ECDC) nu in plaats van gedeeltelijk geel en groen compleet rood en donkerrood gekleurd. De reden daarvoor is het snel stijgend aantal corona-besmettingen waarbij Groningen zelfs donkerrood is gekleurd. België is volgens de corona-kaart geheel geel. En nu, kan men nu vanuit Nederland nog reizen naar Spanje?

Het korte antwoord daarop is JA, je kunt nog gewoon naar Spanje reizen (al worden alle niet essentiële/noodzakelijke reizen door Nederland afgeraden maar niet verboden). Voor Spanje maakt het niet uit of Nederland ORANJE, ROOD of DONKERROOD gekleurd is maar wel maakt men wel een onderscheid voor GROEN gekleurde provincies en landen.

Nederland is sinds donderdag 15 juli ROOD gekleurd en de provincie Groningen zelfs DONKERROOD. Maar in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad (AD) is te lezen dat Spanje het nog steeds toestaat voor Nederlanders zonder verplichte quarantaine en andere inreis-eisen naar Spanje te reizen, mits men voldoet aan de standaard inreisvoorwaarden.

Het AD heeft dat nagevraagd aan een woordvoerster van de Spaanse staatssecretaris voor Toerisme Fernando Valdés die dat bevestigd heeft. Alle reizigers uit een hoogrisicogebied (rood, donkerrood en oranje) mogen met het EU-Digital COVID-certificaat (EUDCC) naar Spanje reizen. Als men uit een groen gebied of land komt dan hoef je niets te laten zien. 

Met dit EU-Digital COVID-certificaat kunnen reizigers sinds 1 juli met een QR-code (digitaal of op papier) aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben de afgelopen 6 maanden en daardoor zijn beschermd tegen het coronavirus.

Voor alle reizigers uit Nederland naar het Spaanse vasteland, de Balearen en Canarische Eilanden geldt het volgende:

  • Je kunt met elk vervoermiddel naar Spanje reizen met uw EU-Digital COVID-certificaat (EUDCC) (of zoals ze in Nederland zeggen Digitaal Corona Certificaat DCC) als:
  • Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • Je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19. Jouw herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test afgegeven zijn. Of;
  • Jouw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur (sinds woensdag 14 juli), of; 
  • Jouw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
  • Je hoeft dan niet in quarantaine.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Spanje reizen.
  • Reis je per vliegtuig of boot? Vul dan een ‘Health Control Form’ (informatie in het Engels) in.

LET OP: De 72 uur voor de PCR-test is op woensdag 14 juli aangepast in Spanje maar dat heeft Nederland nog niet vermeld op hun websites.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.