menu: rubrieken, zoeken & meer

Reisadvies België: Meer gebieden in Spanje op oranje en rood (UPDATE)

Reisadvies België: Meer gebieden in Spanje op oranje en rood
Beeld: 123rf

Reisadvies België: Meer gebieden in Spanje op oranje en rood (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op woensdag 5 augustus werd het reisadvies van het Belgische Buitenlandse Zaken aangepast voor delen van Spanje maar op vrijdag 14 augustus heeft er een nieuwe aanpassing plaatsgevonden. Op de lijst van autonome regio’s of provincies die een oranje kleur hebben en dus een quarantaine en test bij terugkeer wordt aanbevolen staan nu ook o.a. de provincies Alicante (autonome regio Valencia) en Málaga vermeld. Er zijn daarnaast meer gebieden en regio’s die de kleur rood hebben gekregen.

ATTENTIE: Op vrijdag 25 september heeft België het reisadvies voor Spanje aangepast waarbij de kleur ROOD niet langer een reisverbod is maar een reisadvies waarbij men ten zeerste wordt afgeraden naar Spanje te reizen. MEER INFORMATIE HIER.

Het is de afgelopen weken de zesde keer dat België het reisadvies voor Spanje of delen daarvan aanpast. In dit geval heeft er een actualisatie plaatsgevonden waardoor er meer regio’s en provincies een reisverbod hebben gekregen (rood) of dat er om een verhoogde waakzaamheid wordt gevraagd (oranje).

Alle reizigers moeten sinds 1 augustus die o.a. vanuit Spanje naar België reizen verplicht een formulier invullen (zie onderaan artikel)

Voor heel Spanje geldt sinds vrijdagmiddag 14 augustus (16 uur) nog steeds in principe de kleur groen: reizen is mogelijk. Maar er zijn enkele uitzonderingen zoals:

Oranje: Autonome regio Madrid; autonome regio Cantabrië; autonome regio Valencia (provincies Castellón, Valencia en Alicante); provincies Girona en Tarragona (autonome regio Catalonië); provincies Álava en Gipuzkoa (autonome regio Baskenland); autonome regio La Rioja; provincies Burgos, Salamanca, Segovia en Valladolid (autonome regio Castilla y Leon); provincies Ciudad Real, Guadalajara en Toledo (autonome regio Castilla-La Mancha); autonome regio Murcia; provincies Almeria, Córdoba en Málaga (autonome regio Andalusië); Balearen; Melilla

Rood: Autonome regio Aragón; autonome regio Navarra; provincie Barcelona en provincie Lleida (autonome regio Catalonië); provincie Biscaje (autonome regio Baskenland); provincie Soria (autonome regio Castilla y Leon); steden Aranda de Duero (provincie Burgos), Iscar en Pedrajas de San Esteban (provincie Valladolid). 

Bij terugkeer uit een gebied met rode kleur geldt een verplichte quarantaine en test bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Bij terugkeer uit een gebied met oranje kleur geldt een quarantaine en test aanbevolen bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Formulier verplicht

Vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland waaronder dus ook Spanje naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. Dat formulier is HIER (externe link) in te vullen.