skip to Main Content
Heb je in Spanje voorrang als je van rechts komt of niet?
Pixabay

Heb je in Spanje voorrang als je van rechts komt of niet?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Heb je in Spanje voorrang als je van rechts komt?

Pixabay

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen vragen het zich waarschijnlijk nog steeds af … heb je als je van rechts komt voorrang of niet. Daar waar het in Nederland en België normaal is om alle auto’s die van rechts komen voorrang te geven gebeurt dit in Spanje niet zo vaak, of zeg maar helemaal niet. Daar is in principe een simpele reden voor.

Het verkeer wat van rechts komt heeft in Spanje voorrang, net zoals in andere landen. Bestuurders die van rechts komen hebben voorrang op een kruising, tenzij dat anders wordt aangegeven. Dit geldt overigens niet alleen voor kruispunten maar voor alñle wegen waar men van rechts op de doorgaand weg kan rijden.

In Spanje wordt de voorrang van rechts echter niet veel toegepast en kiest men liever voor voorrang voor rechtdoorgaand verkeer. Mocht dit zo zijn dan wordt dit aangegeven door een dikke onderbroken streep maar geen haaientanden zoals in veel andere landen. Staat er een dikke witte streep dan dient men voorrang te verlenen aan de andere bestuurders.

In de meeste gevallen (maar niet altijd) wordt de dikke witte streep voorgegaan door een grote op het wegdek geschilderde driehoek. Daarnaast wordt er vaak (maar niet altijd) een driehoekig verkeersbord geplaatst met daarin de tekst “ceda el paso” ofwel voorrang verlenen of hetzelfde bord zonder tekst.

Komt men echter op een kruising waar niets staat aangegeven dan geldt de internationale regel van rechts heeft voorrang. Volgens de Spaanse verkeerswet 18.290 heeft het voertuig wat van rechts komt altijd voorrang (tenzij anders aangegeven). De bestuurder die van links komt moet dus altijd voorrang verlenen (ceder el paso).

In Spanje bestaan ook kruispunten die over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van gele vierkanten. Bestuurders mogen dit soort kruispunten alleen oprijden als ze deze zonder te stoppen kunnen passeren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. De hoofdregel bij een aantal Spaanse chauffeurs is dat de verkeersregels er voornamelijk zijn om te bepalen wie in fout is op het ogenblik het ongeluk reeds gebeurt is.

 2. ”Het verkeer wat van rechts komt heeft in Spanje voorrang, net zoals in andere landen. ”
  Nee dus,
  In NL en dus ook in Spanje hebben bestuurders(..)van rechts voorrang indien gelijkwaardig , dus voetgangers niet.

 3. Het bord “ceda el paso” is echt iets van vroeger en mag niet meer ivm Europese standaardisatie . Ook wel logisch, want van alle buitenlanders veronderstelt dit een bepaalde taalkennis van het Spaans en dat mag niet van Brussel. Gelijkelijk zullen deze borden dus geheel verdwijnen en vervangen worden door “stop”, of de rode voorrangsdriehoek. Die snapt wel iedereen.

  1. Rob, men tracht al sinds de eeuwwisseling een Europees verkeersreglement te bekomen. Het is een zeer ingewikelde materie gecombineerd met een ultra langzame EU. Ik ga het niet meer meemaken hoor.

 4. Ik zie het niet zitten hier in Spanje dat rechts voorrang heeft. Hij/Zij die snel rijdt neemt gewoonweg voorrang. Ook op een rotonde lapt men de regels aan zijn laars. Ik gebruik veel mijn knipperlichten en dat helpt dan bij het rotonde rijden, want ze willen je zelfs op een rotonde ook nog inhalen terwijl ik nog niet naar rechts moet. Maar met linker knipperlichten aan weten ze dus dat ik nog niet rechtsaf wil slaan en word ik gerespecteerd. Het is hier goed uitkijken geblazen, want velen nemen ook niet meer de moeite op te stoppen bij een stop.

  1. Erasmo, de rotondes in Spanje zijn in diameter veel te groot, waardoor er te snel wordt gereden en inderdaad wordt er onnodig ingehaald.
   Net als 40 jaar geleden gebruikt een groot % van de Spaanse automobilisten geen richtingaanwijzers.
   Op je fiets heb je vaak geen alternatieve weg, en moet je dus de rotonde nemen.
   Dan wordt het pas écht gevaarlijk….

 5. Leuk al die regels.
  Maar leren ze die ook voor ze een rijbewijs krijgen???
  Lijkt erop van niet…..
  Rotondes rijden??
  Hard rechtdoor toch?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken