skip to Main Content
Er zullen hoe dan ook vervroegde verkiezingen komen in Catalonië (2017)

Er zullen hoe dan ook vervroegde verkiezingen komen in Catalonië (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Niemand weet op dit moment wat er door het hoofd gaat van de Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont die slechts enkele uur voordat hij op maandag 16 oktober om 10.00 uur de Spaanse regering een antwoord moet geven over de wel of niet uitgesproken onafhankelijkheid van Spanje moet beslissen wat hij gaat zeggen. Afgelopen dinsdag 10 oktober werd dat niet helemaal duidelijk met een afscheiding die welgeteld 10 seconden duurde en toen weer werd afgelast. Wat de uiteindelijke beslissing dan ook zal zijn deze maandag, er zullen hoe dan ook vervroegde verkiezingen komen in Catalonië.

Volgens de Spaanse media wijst alles naar nieuwe en vervroegde verkiezingen, of door Puigdemont zelf uitgeroepen of door de centrale regering ingesteld. De Catalaanse regiopremier Puigdemont heeft van de Spaanse regering een ultimatum gekregen welke op maandag 16 oktober om 10 uur zal eindigen. Voor die datum en tijdstip moet Madrid een antwoord hebben over de onafhankelijkheidsverklaring. Puigdemont heeft veel druk van de ERC en CUP partijen en de separatistische organisaties ANC en Omnium terwijl de Spaanse regering in zijn nek hijgt met het artikel 155 van de Spaanse grondwet.

Kiest Puigdemont maandag voor de weg van afscheiding dan heeft hij tot donderdag 19 oktober 10 uur ‘s-morgens de tijd om dat in te trekken. Gebeurt dat niet niet dan zal de Spaanse regering ingrijpen en voor het eerst in de democratische geschiedenis van Spanje artikel 155 van de Spaanse grondwet in werking laten treden, iets wat eigenlijk afgelopen woensdag al gebeurt is. Als Puigdemont voor afscheiding kiest zullen de voorstanders van het separatisme zeer content zijn maar wordt geriskeerd dat het Catalaanse parlement en Catalaanse regering door Madrid ontbonden worden. Op dat moment komen er verkiezingen die door de Spaanse centrale regering worden uitgeschreven.

Kiest Puigdemont voor de weg van minste weerstand en geeft hij aan dat er geen onafhankelijksverklaring heeft plaatsgevonden dan dient hijzelf regionale verkiezingen aan te kondigen omdat de CUP en ERC partijen hem niet meer zullen steunen en er geen meerderheid meer zal zijn in het Catalaanse parlement. Veel Spaanse kranten denken dat dit laatste zal gebeuren waarbij eigenlijk niemand gezichtsverlies lijdt, er geen arrestaties zullen volgen en de Spaanse regering voorlopig niet het Catalaanse parlement en Catalaanse regering zal overnemen. Uiteraard is deze tweede mogelijkheid niet die van de CUP en ERC partijen en zullen er represailles gaan plaatsvinden.

Puigdemont is op dit moment op een doodlopende weg belandt waarbij er een beslissing genomen dient te worden waarbij niet iedereen even blij zal zijn. De separatistische partijen zoals de CUP en ERC maar ook de organisaties ANC en Omnium en vele duizenden Catalanen zullen een mogelijk negatief besluit niet accepteren waardoor er ook binnen de separatisten een tweestrijd zal ontstaan, iets wat eigenlijk al in heel Catalonië bestaat tussen voor- en tegenstanders van de Catalaanse republiek.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Met veel spijt zou ik moeten vaststellen dat Catalonië een eigen Staat zou vormen.
  Ik denk te mogen besluiten moesten de inwoners van Groot-Brittannië opnieuw mogen stemmen er een ander resultaat zou volgen.
  Ik wil de Catalanen ook wijzen op het economisch gevaar ze lopen. Niet dat ik daarachter sta, neen, want ik koop zoveel mogelijk producten van eigen bodem. Dus ik kan de Catalanen zeer goed begrijpen, maar we zitten in een tijd van globalisatie en daar kunnen we, spijtig genoeg, niet omheen. Laat ons SAMEN naar een goede oplossing zoeken.
  Ik spreek wat Spaans en wat Catalaans, ook wat Engels en wat Duits, wat Frans en minder Italiaans. Maar ik denk, aanvankelijk tegen mijn, Europees.
  Jozef

 2. Puigdemont had ook aangekondigd dat als het referendum niet tot afscheiding zou leiden hij zal aftreden. Weet even niet of er dan vanuit zijn partij een opvolger aangewezen kan worden, Puigdemont zelf is al niet gekozen, maar benoemd na het aftreden van Mas, een technicality zullen we maar zeggen. Ja de communistische CUP zal oproepen tot aktie, dat doen ze al dagen, en er zal zeker iets gebeuren. Deze rebellistische akties zullen naar mijn mening geen grote of langdurige steun krijgen van de over het algemeen pacisfistiche separatisten. Hier ligt voor Rajoy een mogelijkheid om naast Catalaanse ook nationale verkiezingen uit te schrijven, met als een van de themas een wijziging van de grondwet. Mij lijkt dat de geeigende weg.

  1. Lijkt me uitgesloten dat er landelijke verkiezingen komen, er is geen enkele reden daarvoor.

   Van de Catalaanse regering is de situatie onhoudbaar, maar de regerende Catalaanse partijen staan niet te wachten op regionale verkiezingen omdat ze dan worden verpletterd. Als ze slim zijn vinden ze een manier om ten koste van de Catalanen door te regeren, maar ze hebben al laten zien dat ze heel slim ook niet zijn. Misschien redden ze de Catalaanse regering met nog een loze belofte van nog een loze referendum voor na deze regeerperiode. Alleen dan lijden ze minder gezichtsverlies en kunnen de separatistische Catalanen weer achter een zinloze wortel lopen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken