menu: rubrieken, zoeken & meer

Niet-gevaccineerden in Spanje menen dat het corona-vaccin niet veilig is

Niet-gevaccineerden in Spanje menen dat het corona-vaccin niet veilig is
Beeld: 123rf

Niet-gevaccineerden in Spanje menen dat het corona-vaccin niet veilig is

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een enquête van COSMO-Spain is gebleken dat 72% van de deelnemende niet-gevaccineerden meent dat de corona-vaccins niet veilig zijn. Zeven van de tien niet-gevaccineerden vertrouwt het hele ontwikkelingsproces van de vaccins tegen Covid-19 niet omdat dit te snel is gegaan. Verder meent men dat de vaccins slecht zijn voor de gezondheid.

Ondanks dat er alleen in Spanje meer dan 81 miljoen corona-prikken zijn gezet en dat er meer dan 37,7 miljoen inwoners van Spanje zijn die volledig gevaccineerd zijn met twee prikken en zelfs 9.210.940 personen die een derde ‘boosterprik’ hebben gehad, gelooft 71,9% van de niet-gevaccineerden dat de corona-vaccins niet veilig zijn en slecht zijn voor de gezondheid, dit terwijl er wereldwijd meer dan 4,4 miljard mensen gevaccineerd zijn met tenminste één prik.

Aan de enquête deden 19.884 personen meer die via verschillende manieren tussen 1 en 19 oktober diverse vragen konden beantwoorden over de vaccinatie en de corona-pandemie in het algemeen. De enquête werd uitgevoerd door het Instituto de Salud Carlos III waarvan de resultaten werden verwerkt in de COSMO-Spain studie. 

Van de deelnemers gaven 2.312 mensen aan niet volledig gevaccineerd te zijn en hadden 1.9998 deelnemers geen enkele dosis ontvangen. 53 deelnemers waren gedeeltelijk gevaccineerd met een corona-prik. De meest genoemde reden bij mensen die één corona-prik hebben gehad maar niet van plan zijn de tweede prik te nemen, is vanwege ‘veel bijwerkingen met de eerste dosis’ (44%), gevolgd door ‘de ziekte al gepasseerd’ (22%). 

Van degenen die geen enkele corona-prik hadden gekregen, gaf 72% van de deelnemers als belangrijkste reden aan dat ze niet waren gevaccineerd omdat de vaccins ‘zeer snel zijn ontwikkeld, niet veilig zijn of zich in de experimentele fase bevinden’; de op één na meest genoemde reden, door 48% van de ondervraagden, is ‘vaccins zijn slecht voor je gezondheid en ik maak me zorgen over de bijwerkingen’, gevolgd door ‘vaccinaties zijn een business’ (44%); ‘ik ben gezond en hoef niet gevaccineerd te worden’ (41%) en ‘vaccinaties tegen Covid-19 werken niet’ (41%).

Andere aangehaalde redenen zijn ‘het coronavirus bestaat niet of vaccins zijn een hoax’ (12%). 9% noemde ook ‘ik heb de ziekte gehad en daarom ben ik immuun’ en 9% zegt ‘ik krijg het virus niet’. Bij 8% blijkt ‘ik doe het niet vanwege gezondheidsproblemen of medische indicatie’ de reden te zijn en bij 7% of minder worden als andere redenen genoemd ‘ik geloof niet in vaccins in het algemeen’, ‘ik heb religieuze of ethische redenen’ en ‘ik geloof alleen in natuurlijke geneeskunde’. 

Ten slotte zijn de redenen die in mindere mate worden genoemd om zich niet te laten vaccineren ‘wantrouwen in informatie en in farmaceutische bedrijven (4%); ‘zwanger’ (3%); ‘ik word niet graag onder druk gezet/gedwongen’ (2%); ‘ik woon ver van het vaccinatiecentrum’ (2%); ‘ik heb administratieve problemen (1%)’, ‘ik ben bang mijn baan te verliezen’ (1%) of ‘ik wacht liever’ (1%).