menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje reserveert 175 miljoen euro om gedurende 15 jaar corona-vaccins te schenken

Spanje reserveert 175 miljoen euro om gedurende 15 jaar corona-vaccins te schenken
Beeld: Canva

Spanje reserveert 175 miljoen euro om gedurende 15 jaar corona-vaccins te schenken

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje houdt vol aan de vaccinatiecampagne zoals deze zich nu ontwikkelt in het land met corona-vaccins voor iedereen vanaf 5 jaar oud. Wat betreft de kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud begint men in Spanje op woensdag met het zetten van speciale Pfizer-vaccins en ook de boostrerprik-campagne draait op volle toeren voor alle 60-plussers. Maar de regering is zich ook bewust dat ontwikkelingslanden gelijke kansen moeten hebben en daarom reserveert Spanje 175 miljoen euro voor onder andere het COVAX-initiatief.

Om beter voorbereid te zijn op de onzekere toekomst wil Spanje voorbereid zijn en een van de doelen is om een eigen corona-vaccin te hebben. De testfase is reeds begonnen bij verschillende Spaanse vaccins en om er zeker van te zijn dat deze gefinancierd kunnen worden heeft de regering een fonds opgezet met daarin 175 miljoen euro voor de komende 15 jaar.

Op dinsdag is dat de wekelijkse ministerraad beslist dat het totaalbedrag van 175 miljoen euro in vijftien keer jaarlijks uitbetaald wordt met als eerste betaling in 2021 met 5 miljoen euro en als laatste jaar 2035. Het merendeel van de investering vindt plaats tussen 2026 en 2030.

Een van de onderdelen van de financiering is het zogenaamde ACT ofwel Access to COVID-19 Tools Accelerator, een G20-initiatief en wereldwijde samenwerking om de ontwikkeling, productie en billijke toegang tot nieuwe COVID-19-diagnostiek, therapieën en vaccins te versnellen. 

Verder werd ook het COVAX genoemd, ofwel COVID-19 Vaccines Global Access, een internationaal initiatief om COVID-19-vaccins voor iedereen beschikbaar te maken. In de praktijk gaat het om de doelstelling om vaccins ook in arme landen te verspreiden. Het werd opgericht in april 2020, aan het begin van de corona-pandemie.

In het kader van COVAX heeft Spanje recent nog 20 miljoen corona-vaccins gedoneerd aan het Afrikaanse continent om nieuwe corona-varianten eerder te kunnen stoppen en inwoners van Afrika beter te beschermen tegen Covid-19. De eerste 10 miljoen vaccins worden voor het einde van dit jaar naar diverse Afrikaanse landen gestuurd terwijl de tweede partij van 10 miljoen vaccins begin 2022 worden verstuurd.

Ivoorkust was het eerste Afrikaanse land dat op 4 november een Spaanse levering ontving in het kader van het COVAX-initiatief en het zal naar verwachting deze week een tweede partij van meer dan 1,25 miljoen Johnson & Johnson-vaccins ontvangen. Bovendien heeft Angola de afgelopen dagen 3.417.600 Moderna- en Johnson & Johnson-vaccins ontvangen. Andere bestemmingslanden zijn Mauritanië, Egypte met meer dan 4 miljoen en de Republiek Congo.