skip to Main Content
Carnaval alweer losgebarsten in Cádiz met de zingende comparsas en chirigotas

Carnaval alweer losgebarsten in Cádiz met de zingende comparsas en chirigotas

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CÁDIZ – Als de turrón van de kerst en de roscón de Reyes cake van Driekoningen nog niet op zijn begint in het Zuid Spaanse Cádiz het carnaval. Dat wil zeggen, tussen 9 januari en 9 februari vindt in Cádiz het Concurso Oficial de Agrupaciones Carnavalescas (COAC) 2018 plaats. Tijdens deze zangcompetitie in het Gran Teatro Falla, vinden elke avond optredens plaats van de bekende comparsas en chirigotas.

In totaal zullen er gedurende een maand 137 groepen optreden die op de typische zangwijze hun komische liederen ten gehore brengen aan het publiek wat in grote aantallen aanwezig is. Elke dag vanaf 20.30 uur treden er op het podium in het Gran Teatro Falla 7 groepen op behalve op vrijdag en zaterdag wanneer dat 8 groepen zijn. De COAC competitie is in vier fases opgedeeld.

Tussen 9 en en 27 januari vinden de “preliminares” ofwel voorronden plaats. Tussen 29 januari en 3 februari de “cuartos” of kwart finales, tussen 5 en 7 februari de “semifinales” of halve finales en uiteindelijk op 9 februari de “Gran Final” of grote finale waarna de winnaar bekend wordt gemaakt. Na deze zangcompetitie begint het carnaval op straat (eigenlijk al veel eerder) met optochten, verkleedpartijen, straatartiesten en chirigotas op straat etc. Terwijl op andere plaatsen in Spanje het carnaval al na 15 februari voorbij is gaat men in Cádiz echter nog door tot het weekend van 24 en 25 februari.

Carnaval in Cádiz is anders

Het carnaval in Cádiz is net een beetje anders dan in de rest van Spanje waar in de Zuid Spaanse hoofdstad duizenden bezoekers afkomen op de zangpartijen van de murgas en charangas die in groepen liederen zingen waarbij men de draak steekt met politici, belangrijke personen, bekende persoonlijkheden en komische evenementen van het afgelopen jaar aanhalen in hun liederen.

Ook zeer belangrijk in Cádiz is hoe men zich kleed. Zo is het gebruikelijk in de straten van Cádiz groepen vrienden of collega’s allemaal met dezelfde kleding te zien lopen, kleding met felle kleuren en originele ontwerpen. Diezelfde groepen nemen vaak deel aan zangwedstrijden waarbij ze op komische wijze liederen zingen over van alles en nog wat.

De groepen zangers zijn onder te verdelen in vijf verschillende soorten: “Coros” is de grootste groep van soms wel 40 of 50 personen waarbij de helft instrumenten bespelen en de andere helft zingt. “Comparsas” zijn de serieuzere groepen die vaak pasodobles zingen en bestaan uit vijftien personen die serieus en poëtisch over politieke zaken zingen. “Chirigotas” zijn het tegenovergestelde van de serieuze groepen en zingen op zeer komische aart hun liederen waarbij de twaalf personen het publiek vaak aan het lachen krijgen. “Cuarteto” is de modernste groep zangers en bestaat uit drie, vier of vijf zangers en vormen een mix tussen alle voorgaande stijlen.

De “Ilegales” zijn groepen vrienden of familieleden die niet officieel samen liederen zingen en zich niet willen binden aan verschillende tijden om hun liederen te zingen en dit dus vrolijk op straat doen. Diezelfde groepen nemen vaak deel aan zangwedstrijden waarbij ze op komische wijze liederen zingen over van alles en nog wat. Honderden groepen doen mee aan deze wedstrijden maar uiteindelijk zijn er maar vier die doorgaan naar de finale. De hele wedstrijd wordt ook vaak op de Spaanse televisie uitgezonden en wordt door miljoenen mensen bekeken.

Foto: La Voz Digital

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken