skip to Main Content
Tabarnia is op internet trending topic met nieuwe humoristische video

Tabarnia is op internet trending topic met nieuwe humoristische video

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – We hebben er al eerder over geschreven, Tabarnia. Het gaat hier om een beweging die zegt dat ze het recht hebben om zich af te scheiden van de rest van Catalonië. Tabarnia bestaat uit comarcas (deelregio’s) in de provincies Barcelona en Tarragona waar de niet separatistische politieke partijen groter zijn dan de partijen die zich wél willen afscheiden van Spanje.

“Tabarnia no es Cataluña” is de slogan van de beweging die meent dat zij via het zelfbeschikkingsrecht, waar de separatisten zich ook op richten, het recht hebben om zich af te scheiden van de rest van Catalonië. Nu kan dit gezien worden als een grap of iets wat humoristisch bedoeld is om tegengas te geven aan de propagandamachine van de separatisten maar anderen zien het weer serieus.

Wat je er ook over denkt, het speelt wel op internet in Spanje en dan vooral op de sociale media waar nu een video is gepresenteerd die leuk genoeg is om te bekijken. Op de muziek van de Beatles komt er van alles voorbij in de video waar bijna alle kranten in Spanje over schrijven. Je kunt de video ook bekijken op YouTube maar dan zonder de muziek van de Beatles (vanwege auteursrechten).

Wat is Tabarnia

Tabarnia ontstond in 2012 als een idee van het platform “Barcelona is not Spain” om de separatisten die zo graag Catalonië willen verdelen met hun onafhankelijkhedsdrang een spiegel voor te houden. Tabarnia bestaat uit negen comarcas in de provincie Barcelona en Tarragona te weten Valles Oriental, Maresme, Valles Occidental, Barcelonés, Baix Llobregat en Garraf in het deel Baja Tabarnia en Alt Penedés, Baix Penedés en Tarragonés in Alta Tabarnia.

In deze delen van Catalonië hadden de stemmen op de constitutionele partijen Ciutadans, PPC en PSC de overhand bij de laatste twee verkiezingen in 2015 en 2017 en is dat deel op de kaart van de verkiezingsuitslag ook oranje gekleurd (de kleur van Ciutadans). Tabarnia zou bestaan uit 6.139.000 inwoners (tegenover 1,3 miljoen in de rest van Catalonië) en een oppervlakte hebben van 5.422 vierkante meter, het Catalaans en Castiliaans als officiële talen en Barcelona als hoofdstad. In oktober 2019 wil men een referendum over de vorming van een eigen deelstaat houden in de delen van Tabarnia.

Toespraak regiopremier Tabarnia

Om nog wat meer olie op het vuur te gooien heeft Tabarnia ook een video gepresenteerd met een toespraak van Albert Boadella, de nieuwe regioprenier van Tabarnia die net zoals Puigdemont in een ballingschap leeft. Het platform wil een burger mobilisatie om tegengas te geven aan de separatisten die alleen maar Catalonië, families, vrienden, collega’s willen verdelen en de regio economisch ten gronde willen richten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken