skip to Main Content
Wat te doen als je in Spanje bent tijdens het Nederlandse referendum van 21 maart

Wat te doen als je in Spanje bent tijdens het Nederlandse referendum van 21 maart

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ben je op 21 maart tijdens het Nederlands raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en de gemeenteraadsverkiezingen in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En je staat nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente of in Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Stem dan via een volmacht of per brief voor het referendum en via een volmacht voor de gemeenteraad.

Op 21 maart vindt er in Nederland een raadgevend referendum plaats over de “aftapwet” ofwel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) waarin vastgelegd wordt dat alle soorten internetverkeer afgetapt mag worden. Daarnaast krijgen inlichtingendiensten de bevoegdheid om meer mensen te hacken om ze te controleren. Dit referendum valt samen met de gemeenteraadsverkiezingen. Maar wat moet je doen als je in Spanje bent en wel mag stemmen?

Iemand anders voor u laten stemmen (volmacht)

Machtig een familielid of kennis in Nederland om te stemmen namens jou. Degene die namens jou stemt moet tegelijkertijd zijn of haar eigen stem uitbrengen. Dien bij de gemeente waar je staat ingeschreven een verzoek in om een machtiging af te geven.

Per brief stemmen

Je kunt ook per post stemmen vanuit je tijdelijke buitenlandse adres met een briefstembewijs. Hiervoor moet je jezelf vooraf registreren. Dat kan via het formulier wat je hier kunt vinden. Op de pagina van denhaag.nl staat ook meer informatie over hoe te stemmen via het briefstembewijs.

Houd rekening met trage of minder betrouwbare postbezorging

Kies je ervoor per brief te stemmen? Houd er dan rekening mee dat het tijd kost om iets per post heen en weer te sturen. Ben je in een land waar de postbezorging traag of minder betrouwbaar is zoals Spanje? Dan is het verstandig iemand voor je te laten stemmen. Dit kan met een volmacht. Want je wilt natuurlijk zeker weten dat je stem op tijd binnen is.

Tijdelijk in het buitenland bij de gemeenteraadsverkiezing

Als je bij de gemeenteraadsverkiezing tijdelijk in het buitenland verblijft, kun je alleen per volmacht jouw stem uitbrengen. Voor deze verkiezing is het niet mogelijk om per brief te stemmen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Ik wil eigenlijk niets meer met Nederland te maken hebben, maar als ik Spanjaard wil worden gaat ik er echt erg veel op achteruit dus voor mijn eigen goede orde kan ik beter Nederlander blijven. Dit alles geeft me dagelijks geen fijn gevoel.

    Stemmen heeft geen enkele zin trouwens, ze leggen een referendum toch gewoon naast zich neer als deze negatief uitkomt.

  2. Ik heb allang mijn stemformulier gehad en ook al gestemd. Ging allemaal automatisch . Neem aan dat dit, behalve voor de recent geëmigreerden, voor iedereen geldt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken