skip to Main Content
Weinig Spanjaarden werken van huis uit
123rf

Weinig Spanjaarden werken van huis uit

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje werkt slechts 7,4% of 1,43 miljoen van de Spanjaarden van huis uit, een aantal wat ver weg is van het Europese gemiddelde van 17%. Daarnaast biedt ook slechts 13% van Spaanse bedrijven de mogelijkheid om van huis uit te werken. Het zogenaamde ‘teletrabajo’ of ‘trabajo a distancia’ is nog niet echt een succes in Spanje maar dat neemt niet weg dat veel Spanjaarden wel bereid zouden zijn om thuiswerk te verrichten en dat er een stijgende lijn merkbaar is.

Het probleem in Spanje is echter dat slechts 13% van alle bedrijven in het land de mogelijkheid biedt om van huis uit de werkzaamheden te doen. Het merendeel van de werknemers die dat dan doen zijn vrouwen die op deze manier het familie- en het arbeidsleven kunnen combineren, een verontrustende gedachte aldus het onderzoeksrapport van Adecco.

In Spanje zijn met een percentage van 7,4% ‘teletrabajadores’ iets minder dan 1 op de 14 werkers die thuiswerken. Er zijn in Spanje echter veel verschillen te vinden in de verschillende autonome regio’s. Zo werkt 9,2% van de werkers in de Comunidad de Madrid wel eens of vaak thuis. In Andalusië is dat 8,4%, in de Comunidad Valenciana is dat 8,1% en bijna onderaan staat Catalonië met 5,3%, slechts een plaats beter dan de Balearen waar het percentage thuiswerkers 5,1% is.

Werkcultuur

In Spanje is (over het algemeen) de werkcultuur nog gebaseerd op het aanwezig zijn tijdens de werktijden en is dat niet zo gedreven door de werkcultuur van doelstellingen bereiken, iets wat men van huis uit ook vaak kan doen. Er zijn in Spanje te weinig flexibele werkregelingen, dit terwijl er veel banen zijn die perfect van huis uit gedaan kunnen worden omdat ze te maken hebben met het online werken via speciale programma’s die ook van huis uit te bereiken zouden zijn.

In Spanje zijn enkele grote bedrijven zoals Telefónica, Banco Santander en Repsol waar men al vele jaren geleden begon met de mogelijkheid om van huis uit te werken, zij waren de pioniers in Spanje. Dit werd gedaan tot volle tevredenheid van veel werknemers die niet alleen met meer plezier hun werk doen maar ook nog eens beter wat betreft productiviteit. Daar staat wel tegenover dat er over het algemeen vaak meer uur wordt gewerkt door de thuiswerker.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Werkgevers die wantrouwen en vaak zelf niet eens te vertrouwen zijn, zelf wel vaak illegaal bezig zijn maar toch de werknemers onder voledige controle houden zodat die in ieder geval niets kunnen als dat de werkgever doet. HEb het door de jaren heen allemaal al voorbij zien komen en zolang er geen goed systeem komt blijven werkgevers onbetrouwbaar en zul je altijd werknemers blijven houden die gretig gebruik maken van bepaalde situaties. Als de kat van huis is…….

 2. Inderdaad wantrouwen. Mijn schoondochter heeft zo’n typische Job dat naar kantoor gaan geen enkele meerwaarde heeft. Op kantoor achter de PC met een headset met microfoon en zaken doen via Skype over de wereld. Bepaalde omzet moet ze halen. Omzet daarboven is een bonus. Communicatie met collega’s en baas gaan uit praktische redenen ook via Skype . 8 auto minuten van kantoor al zou ze een keer echt persoonlijk met iemand moeten communiceren en nog is thuiswerk onbespreekbaar.

 3. Er zijn verschillende factoren waarom Spaanse bedrijven hier niet aan mee willen doen, naar mijn mening dan hé…
  Het ingeboren wantrouwen en de typische traditionele “dienaar en knecht” verhouding zijn daar debet aan in heel Spanje.
  En onder de collega’s is het al snel reden voor roddel als je home-office mag werken.
  Jammer is ook dat de werkgevers het een drol interesseert dat werknemers in de steden heen-en-terug al gauw anderhalf uur onderweg zijn.
  Niettemin zijn niet alle jobs geschikt voor “home-office”, ik werk ook voor een gedeelte home-office maar ik ben liever de meeste tijd op kantoor om alle details efficiënter te kunnen verwerken met directie en collega’s.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken