menu: rubrieken, zoeken & meer

Aanpassing coronatests terugkeren vanuit Spanje naar Nederland vanaf 16 maart

Aanpassing coronatests terugkeren vanuit Spanje naar Nederland vanaf 16 maart
Beeld: 123rf

Aanpassing coronatests terugkeren vanuit Spanje naar Nederland vanaf 16 maart

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 16 maart is er een kleine maar belangrijke aanpassing gekomen voor reizigers die vanuit een hoogrisicogebied zoals Spanje terug willen keren naar Nederland. Vanaf 16 maart kunnen reizigers van 13 jaar en ouder op twee manieren hun testuitslag laten zien waarbij de periode iets verlengd is. De onderstaande informatie is afkomstig van de website Rijksoverheid .

ATTENTIE: Check voor aanvang van een reis naar Nederland altijd de officiële informatie aangezien er regelmatig wijzigingen zijn. KLIK HIER voor de website over inreizen in Nederland van de Rijksoverheid .

Vanaf 16 maart kunnen reizigers van 13 jaar en ouder uit een hoogrisicogebied zoals Spanje op twee manieren hun testuitslag laten zien. Het gaat daarbij bij reizen per vliegtuig, schip, internationale trein en bus. Eigen vervoer reizigers hoeven (nog) geen testuitslag te laten zien in Nederland.

Voor de duidelijkheid, hoogrisicogebieden zijn alle landen die niet op de lijst van veilige landen staan, waaronder dus ook Spanje en praktisch alle landen binnen de Europese Unie. KIJK HIER voor de website van veilige landen. 

Optie 1: enkele test
Reizigers moeten een negatieve NAAT(PCR)-test van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan laten zien. (wijziging is van 12 uur naar 24 uur) 

Optie 2: dubbele test
Reizigers moeten een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan laten zien en een negatieve NAAT(PCR)-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland laten zien. (wijziging is van 4 naar 24 uur wat betreft de sneltest)

Quarantaine

Verder geldt voor iedereen die Nederland inreist: Ga bij terugkomst 10 dagen in quarantaine en laat je testen op dag 5. Is de uitslag negatief? Dan mag je uit quarantaine. 

Gezondheidsverklaring

De verplichte gezondheidsverklaring geldt alleen als je met het vliegtuig reist. Bij een aantal vliegtuigmaatschappijen is dit digitaal bij het inchecken. Ook reizigers onder de 13 jaar moeten een gezondheidsverklaring invullen.

Ben je al gevaccineerd?

Je moet om Nederland in te reizen ook een negatieve testuitslag laten zien als je gevaccineerd bent tegen het coronavirus.

Toegestane tests zijn:

PCR of RT PCR; LAMP (Loop-mediated Isothermal Amplification); TMA (Transcription-mediated Amplification); mPOCT (Molecular Point-of-care-test); NAAT (Nucleic-acid Amplification Test)

Houd er rekening mee dat behalve de gebruikelijke en bekende PCR-test de hierboven genoemde tests niet overal in Spanje verkrijgbaar zijn. Als ze wel aangeboden worden is het belangrijk dat je vooraf zeker weet dat de uitslag ook binnen 24 uur geleverd kan worden (en dat de test kan worden afgenomen op een tijdstip dat past bij jouw reisschema).

Lijst met testlocaties Spanje

Op de website van Nederlandwereldwijd.nl staat een PDF-lijst die op 11 maart 2021 is bijgewerkt met daarop een overzicht van corona-testlocaties in Spanje die het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken bekend zijn. KLIK HIER voor die lijst die zeker niet compleet zal zijn maar wel een indicatie geeft.

Geen testuitslag nodig bij inreis met de auto

Op dit moment geldt nog geen negatieve testuitslag voor reizigers die met de auto naar Nederland reizen. Houd er wel rekening mee dat in ieder land maatregelen zijn tegen verspreiding van het coronavirus, dus misschien wel in de landen waar je met de auto doorheen reist. Daarbij geldt dit bijvoorbeeld wel voor Frankrijk, daar hebben wij HIER al eens over geschreven.

Uitzonderingen inreisverbod per 16 maart 2021

Met ingang van 16 maart 2021 kun je naar Nederland reizen als het doel van de reis onder 1 van de HIER gemelde uitzondering categorieën valt. Neem de nodige documenten mee waarmee je bij aankomst op de luchthaven het doel van jouw reis kunt bewijzen. Zo kun je toegang krijgen tot Nederland. Je valt in een uitzonderingscategorie als 1 van HIER genoemde situaties voor jou geldt.

LET OP: Wij proberen een zo duidelijk mogelijk overzicht te geven van de eisen die gelden op het moment van schrijven van dit artikel (zie datum bovenaan) maar er kunnen ook bij ons wel eens foutjes optreden omdat er zoveel regels en wijzigingen zijn. Laat het ons weten als dat zo is. De bovenstaande informatie is afkomstig van de websites van de Rijkoverheid.nl en Nederladwereldwijd.nl.