Meer dan 10.700 corona-doden in bejaardenhuizen in Spanje

Meer dan 10.700 corona-doden in bejaardenhuizen in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanwege het gebrek aan corona-tests is het onmogelijk om het precieze aantal dodelijke slachtoffers dat het coronavirus heeft veroorzaakt in verzorgingshuizen te kennen. Maar volgens de gegevens van de autonome regio’s zijn er meer dan 10.700 bewoners van verzorgingstehuizen door of met COVID-19 overleden in één maand tijd. De meeste van hen stierven in de regio’s Madrid en Catalonië hoewel het cijfer ook hoog is in Castilië en León en Castilla-La Mancha.

Tot nu toe worden er alleen ouderen op de lijsten als corona-doden gemeld als ze getest zijn op het virus. Vanwege het gebrek van deze tests is dat aantal dus zeker niet correct, ook omdat de tests niet post mortem worden uitgevoerd, dus na het overlijden. Degene die dus niet getest zijn tellen niet mee als corona sterfgevallen.

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft inmiddels in de zwaarst getroffen regio’s tienduizenden sneltests verspreid om de bewoners van bejaardenhuizen op het coronavirus te controleren. Niet alle autonome regio’s in Spanje geven de juiste informatie door aan het Ministerie van Volksgezondheid waardoor er geen adequaat en correct totaalbeeld gegeven kan worden.

Madrid

De regio Madrid is de hardst getroffen regio met 6.056 geregistreerde sterfgevallen in bejaardenhuizen. Van dit totaal aantal overledenen is bij 4.953 positief vastgesteld dat ze dragers waren van het coronavirus terwijl dit bij de overige doden niet het geval was al toonden ze wel symptomen maar dat is dus niet bevestigd.

Catalonië

In de autonome regio Catalonië wonen zo’n 64.000 ouderen in 1.073 bejaardenhuizen. Volgens de laatste regionale cijfers zijn er sinds 15 maart 1.898 bejaarden door/met het coronavirus overleden. Er zijn 3.920 ouderen positief getest op het coronavirus en zij leven in quarantaine in de bejaardenhuizen. 1.214 bewoners van verzorgingshuizen liggen in het ziekenhuis waarvan tientallen op de ic-afdelingen, al is het aantal ic-patiënten niet bekend.

Castilië en León

Een andere zwaar getroffen autonome regio wat betreft ouderen die in bejaardenhuizen wonen is Castilië en León. Daar zijn 1.802 personen overleden met/door het coronavirus waarvan slechts 785 positief zijn getest op het virus en 1.017 symptomen hadden. Er zijn in deze regio 48.000 bejaarden die in verzorgingshuizen leven.

Beeld: Freepik

Andere regio’s

In Castilla-La Mancha zijn 621 bejaarden overleden terwijl er 2.678 positief getest zijn in de 177 verzorgingshuizen die de regio heeft.

In de regio Aragón zijn tenminste 364 inwoners van bejaardenhuizen overleden maar er zijn 1.230 bejaarden positief op het coronavirus getest. In Aragón leven 22.000 personen in bejaardenhuizen.

In de Valencia regio zijn 316 bewoners van verzorgingshuizen door/met het coronavirus overleden. Er zijn 1.277 bewoners van bejaardentehuizen die positief getest zijn op het coronavirus. Dat aantal is in Extremadura 287 bejaarden en in Andalusië 177 doden maar 1.153 besmette bewoners van bejaardenhuizen. 

In het Baskenland zijn minstens 112 bejaarden overleden door/met het coronavirus terwijl dat aantal in Navarra 127 sterfgevallen is. In Murcia is het aantal doden bij bejaarden gestegen naar 53 terwijl dit aantal 92 in de regio Galicië.

Op de Balearen zijn er 40 bejaarden aan/met het coronavirus overleden en op de Canarische Eilanden is dat 8 bejaarden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.