Meer dan 715.000 corona-tests uitgevoerd in Spanje

Meer dan 715.000 corona-tests uitgevoerd in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens de gegevens die verstrekt zijn door de overheden van de autonome regio’s zijn er de afgelopen weken meer corona-tests uitgevoerd dan alle testen samen voor die periode. Aan de ene kant ook logisch want er zijn op dit moment meer corona-tests beschikbaar in Spanje nadat zowel de Spaanse regering als de regionale regeringen veel sanitair materiaal hebben ingekocht.

Tot half maart waren er volgens verschillende gegevens 355.000 corona-tests uitgevoerd in Spanje maar dat aantal is tot 6 april gestegen naar 600.000 corona-tests in heel Spanje, een land van 47 miljoen inwoners. Die rekensom kan gemaakt worden als men per dag tussen de 15.000 en 20.000 corona-tests zou uitvoeren, een niet reëel aantal.

Nu blijkt echter uit de gegevens van de autonome regio’s dat er dagelijks zo’n 17.000 corona-tests plaatsvinden in het hele land, aldus de informatie van de Fundación Civio zoals omschreven in deze krant. 

Zij melden dat er tot 14 april 670.000 PCR-testen zijn uitgevoerd in Spanje waar men de andere twee testen soorten (zoals onderaan omschreven) moet optellen waardoor men uitkomt op 715.000 uitgevoerde corona-tests, wat 15.200 testen per één miljoen inwoners zijn.

UPDATE: Volgens de minister van Volksgezondheid vinden er dagelijks in Spanje op dit moment tussen de 40.000 en 47.000 corona-tests plaats. In totaal heeft men nu 930.000 tests uitgevoerd.

In onderstaand schema staan de aantallen corona-tests per autonome regio omschreven met in kolom 1 de naam van de regio, in kolom 2 de PCR-tests tot 31 maart, in kolom 3 het totaal aantal PCR-tests op 14 april, in kolom 4 de variatie in percentages en in kolom 5 het gemiddelde percentage per dag tussen 31 maart en 14 april.

Beeld. El Confidencial

Soorten testen 

Er zijn drie soorten tests die plaatsvinden: de PCR-testen (polymerase chain reaction) die het genetische materiaal van het virus aantonen (los test PCR); de antigeen testen die de aanwezigheid van virus eiwitten aantonen (los test rápidos); de serologische testen die de aanwezigheid van antistoffen in het bloed aantonen (los tests serológicoa).

De antigeen testen worden gezien als snel-tests omdat de resultaten binnen 10 tot 30 minuten bekend zijn. Deze testen zijn redelijk goedkoop (12-19 euro) maar zijn niet zo betrouwbaar.

De serologische testen zijn tevens snel-tests met resultaten binnen 10 tot 30 minuten. Ook deze tests zijn goedkoop (6-13 euro) en zijn betrouwbaarder dan de antigeen testen.

De PCR-testen zijn de meest betrouwbare maar ook de duurste tests (40-60 euro). De resultaten zijn niet snel beschikbaar en alleen gekwalificeerd personeel kan deze testen uitvoeren. Deze testen zijn niet geschikt voor massale tests van de bevolkingen worden hoofdzakelijk alleen uitgevoerd in de ziekenhuizen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.