Jonge gierzwaluwen vallen uit nesten vanwege de hitte in Spanje

Jonge gierzwaluwen vallen om hitte uit nesten in Spanje
Beeld: Wikimedia

Jonge gierzwaluwen vallen uit nesten vanwege de hitte in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Gedurende de warme tot zeer warme dagen in Spanje kan het voorkomen dat men op straat jonge gierzwaluwen aantreft. Deze zitten normaal gesproken in hun nesten maar vanwege de hitte willen ze hun nest vroegtijdig verlaten waardoor ze vallen omdat ze nog niet kunnen vliegen. De gierzwaluw is een beschermde vogelsoort in Spanje.

Gierzwaluwen (vencejos) leven gedurende bijna 10 maanden in de lucht waar ze vaak op grote hoogtes vliegen, jagen, eten en al vliegend slapen. Maar er komt een moment dat er nieuwe gierzwaluwen moeten komen en dus moet de vencejo tijdens de broedperiode een plaats op land zoeken. Nesten worden vaak gebouwd op plaatsen waar ook veel mensen zijn.

De opvangcentra in Spanje hebben het de laatste weken echter extra druk omdat de jonge gierzwaluwen vanwege de hitte hun nesten willen verlaten en daarbij naar beneden vallen omdat ze nog niet kunnen vliegen. Aangezien de ‘vencejo’ een beschermde vogelsoort is in Spanje is men verplicht een instantie te bellen, meestal de politie, die de dieren ophaalt en naar opvangcentra brengt.

Omdat er een grotere kans is dat er op straat jonge gierzwaluwen worden gevonden, heeft SEO Birdlife in een artikel omschreven wat men moet doen en wat men niet moet doen als er een gierzwaluw wordt gevonden. De conclusie is dat een ‘vencejo’ overhandigd dient te worden aan de juiste instanties, dat kunnen opvangcentra zijn of de politie, indien mogelijk de speciale afdeling die zich bezighoudt met flora en fauna.

Wat men niet moet doen is de jonge gierzwaluw proberen eten en drinken te geven want dat kan juist in het nadeel werken. Hier staan (in het Spaans) tips van SEO Birdlife wat betreft de opvang van gierzwaluwen en andere vogels die gevonden worden.

Via deze link (PDF) kun je achterhalen waar speciale ‘Centros de Recuperación de Especies Silvestres’ ofwel opvangcentra voor wilde vogels te vinden zijn.

De gierzwaluw (vencejo común of apus apus)

De gierzwaluwen zijn zeer sterk op het leven in de lucht aangepast. Buiten de broedperiode houden ze zich verscheidene maanden lang hoogstwaarschijnlijk zonder onderbreking in de lucht op. Bij hun vluchtmanoeuvres kunnen ze in duikvlucht snelheden van meer dan 200 kilometer per uur bereiken.

De totale lengte is circa 17 centimeter. De spanwijdte ongeveer 40 centimeter. Een volwassen gierzwaluw weegt gemiddeld 46 gram. Het verenkleed is roetzwart van kleur, de kin en keel zijn witachtig, maar dat is vaak niet waar te nemen. De lange, sikkelvormige vleugels hebben een blauwachtige glans. Juvenielen zijn bruiner en hebben minder glans. De gemiddelde levensduur bedraagt ongeveer 6 jaar, wat erg lang is voor een vogel van een dergelijke grootte.

Er is geen seksuele dimorfie: het mannetje en het vrouwtje zijn uiterlijk niet te onderscheiden. Sommige onderzoekers kunnen mannetjes van vrouwtjes onderscheiden op basis van de roep.

De gierzwaluw heeft in verhouding zeer lange sikkelvormige vleugels. De staart is relatief kort en gevorkt. De snavel is relatief klein en kan ver geopend worden, wat dient om beter insecten te kunnen vangen in vlucht.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.