skip to Main Content
Zomerdieet: Vijf Spaanse tapas waar je niet dik van wordt
Pixabay

Zomerdieet: Vijf Spaanse tapas waar je niet dik van wordt

MADRID – In de zomer wil iedereen er goed uit zien en doet men er van alles aan om die extra winter/lente kilo’s kwijt te raken. Dat gebeurt in Nederland en België voordat men op vakantie gaat en de hele dag in badpak, bikini en zwembroek “moet” rondlopen om bruin te bakken. Maar dat gebeurt ook in Spanje waarbij de Spanjaarden ook graag strak naar het strand gaan. Toch wil men ook blijven genieten van de lekkere tapas en dus is het tijd voor een overzicht van de vijf beste tapas waarvan je blijkbaar niet dik wordt.

Dat wel, eet met mate! Dat wil zeggen, een tapa tegelijk en niet alle vijf samen en dan ook nog eens twee keer achter elkaar. Ook zal de drank die men erbij drinkt van invloed zijn. Een wijntje of biertje is geen probleem maar bij elke tapa een nieuw drankje zal al snel te merken zijn in je michelines. Heb je dus zin in een lekkere tapa na het dagje strand maar wil je niet dik worden, dan zijn de vijf onderstaande tapas de beste keuze om van te genieten en te eten. Overigens zijn het tapas die vrijwel in elke bar in Spanje te vinden zijn 😉

Brood met Spaanse ham en tomaat

De Spaanse ham of Jamón Serrano en Jamón Iberico zijn de Spaanse export producten bij uitstek en ook de Spanjaarden zijn er natuurlijk gek op. Ham heeft een hoge voedingswaarde en biedt het lichaam veel vitaminen. Bovendien is jamón een voedingsmiddel met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van olijfolie. De helft van het vet daarin bevat onverzadigde dus goede vetten. Deze vetzuren zijn essentieel voor het lichaam en zorgen voor de energie die men dagelijks nodig heeft.

Een klein broodje met daarop wat gewreven tomaat en een plakje Spaanse ham is een goede en gezonde manier om zowel je maag alsook je weegschaal tevreden te houden. De goede bestanddelen van de ham hebben we al omschreven maar ook de tomaat zorgt voor een betere spijsvertering terwijl brood altijd lekker is en de maag vult.

Banderilla

De traditionele “banderilla” is niets meer dan een stokje met daarop komkommer, ui en ansjovis of ansjovis en olijven. De banderillas zijn overal en in elke bar te vinden en zijn vaak tegen betaling te verkrijgen of worden gratis met je drankje gegeven (ligt aan de regio waar men aan “tapeo” doet). De banderillas zijn gezond vanwege de groenten en zeevruchten welke caloriearme ingrediënten met een hoge voedingswaarde bezitten.

Mejillones a la vinagreta

De “mejillones a la vinagreta” zijn niets minder dan “mosselen in azijn”, een gezonde en lekkere tapa die bijna overal wel te vinden is, vooral als men in een kustplaats verblijft. Mosselen bevatten weinig vet en de vetten die ze bevatten zijn gezonde vetten die omega-3 leveren aan het lichaam. Bovendien zijn mosselen rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Atún con pimiento del piquillo

Dit is een klassieker onder de tapas die in elke bar te vinden zijn, de “atún con pimiento del piquillo” ofwel “tonijn met piquillo pepers”. Het gaat in het geval van deze tapa om een broodje (meestal een stukje stokbrood) waarop een piquillo peper ligt die gevuld is met tonijn. Tonijn is een van de vissoorten die het gezondste is voor het lichaam. Daarnaast zorgt de combinatie van het brood, de peper en tonijn ervoor dat de maag tevreden is, of dat nu in de morgen, middag of avond is.

Revuelto de champiñones of setas con ajo en rebanada de pan

Met deze tapa zijn twee combinaties mogelijk, te weten een “revuelto de champiñones” wat een roerei met champignons is of de “setas con ajo en rebanada de pan” wat een potje is met champignons of paddestoelen in de knoflook met een sneetje brood erbij. Champignons versterken het immuunsysteem en zijn daarnaast ook goed voor het hart en geven een gevoel van verzadiging. Dit maakt ze dus ideaal als een gezonde snack tussendoor.

Wat vind jij van deze lekkere, traditionele en gezonde tapas? Heb je ze a geprobeerd? Heb je nog meer gezonde tapas tips (dus niet tortilla de patata en patatas bravas of croquetas)? Laat dit dan weten door een reactie te plaatsen onder dit artikel 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
  1. Net nog een homp stokbrood met een sneetje tomaat en een heerlijke kaas bij mijn Manou. Meer moet dat niet zijn om tapar.

  2. Men vergeet weer dat Spanje een groot land is . Dus heel veel dingen zo ook eten en drinken zijn streek gebonden . Zo ook het eten en drinken .

    1. Ook in de Comunodad Valenciana is het in principe drankje en te krijgt een tapa. Maar je kan ook gewoon tapa’s eten, en dan drink je wat je wil en af en toe komt er een bij van het huis.

    1. Langs de kust kun je in de supers gewoon dozen met Frikandellen kopen en verders zijn er diverse bars te vinden waar je ze kunt eten.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken