skip to Main Content
Catalaanse Cava producent Codorníu verplaatst sociale zetel naar La Rioja, net zoals 150 bedrijven per dag (2017)

Catalaanse Cava producent Codorníu verplaatst sociale zetel naar La Rioja, net zoals 150 bedrijven per dag (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Een van de belangrijkste en oudste bedrijven van Catalonië is de cava producent Codorníu die samen met de concurrenten Freixenet zo’n beetje alle Spaanse Champagne productie in handen hebben. Terwijl de directie van Freixenet heeft aangegeven pas tegen het einde van deze maand te bepalen wat zij gaan doen heeft Codorníu nu al de beslissing genomen om de sociale zetel of het hoofdkantoor vanwege de politieke onzekerheid in Catalonië op papier naar de wijnregio La Rioja te verhuizen.

Codorníu voegt zich dus bij de immer langer wordende lijst van vertrekkende bedrijven waarvan er inmiddels per dag zo’n 150 zijn die of de sociale en fiscale hoofdkantoren buiten Catalonië vestigen of die daadwerkelijk hun hele hebben en houwen oppakken en verhuizen naar een nieuwe plaats buiten Catalonië. In dat laatste geval gaat het meestal om kleinere bedrijven en zelfstandige ondernemers die gemerkt hebben dat hun verkopen achteruit gingen, geboycot werden of de situatie in Catalonië niet meer vertrouwen en weg willen.

Het is voor de Catalaanse cava producent zeker geen makkelijke beslissing maar het feit dat de klanten en aandeelhouders geen vertrouwen meer hebben in de situatie in Catalonië heeft de eigenaren van Codorníu gedwongen om hun sociale hoofdkantoor buiten Catalonië te plaatsen, in dit geval de deelstaat La Rioja. Daarnaast circuleren er op internet al langer geruchten dat de Catalaanse cava producent separatistisch denkt en voor afscheiding is waardoor er een boycot ontstond op hun cava flessen waardoor de omzet behoorlijk gedaald is, iets wat de presidente Mar Raventós vorige week nog toegaf.

Bedrijven

Volgens diverse kranten vertrekken er op dit moment zo’n 150 kleine en grote bedrijven uit Catalonië en zoeken ook veel zelfstandigen een andere plaats om hun activiteiten voort te zetten buiten Catalonië. In het geval van kleine en middelgrote bedrijven houdt het ook in dat er banen verloren gaan omdat ze verhuizen naar een stad buiten Catalonië.

De meeste grote bedrijven zoals onder andere Caixabank. La Caixa, Sabadell, Idilia Foods (van Cola Cao en Nocilla), Bimbo (brood), Aigües de Barcelona, MRW, Gas Natural, Applus (Catalaanse autokeuringen) en bierbrouwer San Miguel hebben hun sociale en vaak ook fiscale hoofdkantoren buiten Catalonië gevestigd. Ondanks dat de Catalaanse politici aangeven dat er niets aan de hand is en dat het slechts om een verhuizing van het “postadres” gaat en de bedrijven snel weer terug zullen komen naar Catalonië, geven de deskundigen aan dat Catalonië miljarden euro’s gaat mislopen door deze verhuizingen die daarnaast voor altijd kunnen zijn.

De meeste bedrijven verhuizen hun sociale en fiscale zetels omdat ze dat onder druk doen van aandeelhouders en klanten die de politieke situatie in Catalonië niet meer vertrouwen. Dat was ook op de beurzen te merken waarbij veel grote bedrijven gedurende de eerste dagen na het illegale referendum flinke verliezen leden, iets wat later na aankondiging van vetrek weer goed kwam. Andere bedrijven zien ook de toekomstige Catalaanse belastingdienst niet zitten omdat men bang is dat men zowel in Catalonië alsook Spanje belasting zal moeten gaan betalen.

Zolang als deze politieke impasse blijft duren en waarschijnlijk ook nog vele weken en maanden daarna zullen er dagelijks tientallen tot honderden bedrijven hun gaan verplaatsen en/of de hoofdkantoren ergens anders buiten Catalonië vestigen. Er lijkt voorlopig nog geen einde in zicht voor deze exodus van bedrijven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Die 150 bedrijven per dag die overal in de pers worden genoemd kunnen trouwens niet kloppen. Deze maand zijn er iets van 500-600 bedrijven vertrokken dus geen 150 per dag.

 2. Wat is er Spanje allemaal gaande ? Catalonie gaat moeten bijdraaien, of eronderdoorgaan, zoveel is zeker. De economische schade is al gebeurd, gaat dit nog goedkomen ? Want een hoop inkomsten minder, grote problemen…(altijd). En hoe dit oplossen ? Ik had al zo’n probleem met al die dialecten, in Spanje hebben alle regio’s precies een andere taal, ze spreken nu nog “castilliaans” maar wat met de jongeren ? Ik spreek vlot spaans, en kan in heel Zuid-Amerika overal terecht, behalve Brazilie, en dan nog …..En, een land als Spanje, verschillende talen ?.
  “waar is dit allemaal voor nodig ???”

  1. Catalaans is geen dialect maar een taal. Taal = cultuur. Maar inderdaad Catalonië zal moeten bijdraaien, een onafhankelijke staat buiten Europa heeft geen toekomst.

 3. Nu Freixenet nog (beslist eind deze maand) en ALLE Catalaanse iconen hebben de regio verlaten. Een knappe prestatie die zelfs een natuurramp niet voor elkaar krijgt. Seat/VW noem ik maar niet want als die vertrekken moeten ze fabrieken sluiten, dat is wat anders dan snel op papier het hoofdkantoor verplaatsen en dat gaat niet van de een op de andere dag, maar als Catalonië problemen blijft geven zullen ook zij op termijn de koffers pakken.

  1. Nou, het wordt nog erger hoor. Sabadell en Cajabank en Gas Natural hebben nu zelfs gedreigd om ook hun operatie uit Catalonië weg te halen. Dat zal een nieuwe schokgolf geven. Goh, wat wordt dat een fantastische nieuwe , onafhankelijke heilstaat. Een tweede Albanië ?

  2. Daarmee gaan ze zeker de harten van de Catalanen winnen.
   Of hopen ze misschien dat hun wijngaarden genationaliseerd moeten gaan worden later ? Of plat gebrand door mensen die nog herinneringen hebben aan door Franco geëxecuteerde familieleden ?

   1. met deze situatie vallen zo wie zo geen harten te veroveren…..het zijn tenslotte Catalanen die uit eigen wil vertrekken hé…met alle catastrofale gevolgen vandien; ik zie die dame nog, die bij de ondertekening van de “onafhankelijkheidsverklaring”, haar vuist, als zegegebaar, in de lucht stak……;als de uitstroom van bedrijven zo doorgaat zal dat uiteraard zijn effect op de werkgelegenheid niet missen; maar ja, het zal wel opnieuw de schuld van Madrid zijn zeker……; er zullen er natuurlijk zijn die zeggen : liever werkloos dan leven in een dictatuur…..hoe absurder kan het nog worden?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken