skip to Main Content
Regerend PP partij en actuele penningmeester moeten voor de rechter verschijnen in Spanje

Regerend PP partij en actuele penningmeester moeten voor de rechter verschijnen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er zijn mensen die beweren dat de rechters vaak onder een hoedje spelen met de Partido Popular maar in dit geval is dat anders. De PP partij moet samen met de huidige penningmeester en twee andere medewerkers voor de rechter verschijnen voor het wissen van de harde schijven van de computers die van de van fraude en corruptie beschuldigde Bárcenas waren. Het is de eerste keer in de Spaanse geschiedenis dat een politieke partij strafrechterlijk vervolgd gaat worden waarbij de PP niet in hoger beroep kan gaan.

Het Provinciaal Hof van de regio Madrid heeft bevestigd dat de Partido Popular (PP) van de minister-president Mariano Rajoy als vennootschap voor de rechter moet verschijnen vanwege het wissen van alle gegevens van de harde schijven van de computers die toebehoren aan de ex penningmeester Luis Bárcenas die zelf ook al voor de rechter staat vanwege fraude en corruptie binnen de PP partij. Naast de politieke partij moeten ook de huidige penningmeester en twee andere medewerkers van het hoofdkantoor van de PP voor de rechter verschijnen.

Feiten

Ondanks het feit dat de verdachten in juli 2016 gevraagd hadden om niet voor de rechter te hoeven verschijnen meent het Provinciaal Hof in Madrid dat er genoeg bewijs is dat er een strafbaar feit heeft plaatsgevonden. De PP als vennootschap en de medewerkers van die partij kunnen niet in hoger beroep gaan tegen deze beslissing aangezien deze bindend is. Volgens het Hof zijn er bewijzen genoeg dat de PP medewerker en IT specialist José Manuel Moreno zich strafbaar heeft gemaakt door maar liefst 35 keer de harde schijven van verschillende computers te wissen en daarna te bekrassen om er zeker van te zijn dat er geen informatie meer op zou staan. Daarna gooide hij deze harde schijven op aangeven van juridisch adviseur Alberto Durán in het afval. Deze twee medewerkers moeten dan ook als verdachte voor de rechter verschijnen.

Corruptie

De zaak van de gewiste harde schijven van de computers van de PP gaat terug naar het jaar 2013 toen bekend werd dat er vermeende enveloppen met zwart geld rondgingen binnen de politieke partij Partido Popular. Als hoofdverdachte werd al snel de toenmalige penningmeester Luis Bárcenas naar voren geschoven die dan ook miljoenen euro’s op bankrekeningen in het buitenland had staan. In een onderzoek naar die zaak gaf rechter Ruz opdracht om de computers in het partijgebouw van de PP in beslag te nemen omdat deze belangrijke informatie zouden kunnen bevatten.

De PP had deze computers echter in beslag genomen om, zoals de toenmalige partijsecretaris María Dolores de Cospedal bekend maakte, zelf onderzoek te doen. Rechter Ruz wilde echter de computers toch hebben waarop een rechterlijk bevel werd afgegeven en de computers in beslag werden genomen. Op dat moment waren de harde schijven echter al vervangen en waren de oude harde schijven gewist en kapot gemaakt. Volgens de PP was dat een routinekwestie vanwege de veiligheid maar dat geloofd bijna niemand.

Het is nog niet bekend wanneer deze zaak voor de rechter zal verschijnen maar het zal onderdeel vormen van de rechtszaak die nog loopt tegen oud penningmeester Luis Bárcenas. Het is in ieder geval wel de eerste keer sinds dat Spanje een democratie is dat een politieke partij strafrechtelijk vervolgd zal worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Vlaming en Fran Carlos: waarom proberen jullie de nadruk van dit enorme probleem wat er in Spanje gebeurt te veranderen door Catalonië er weer in te betrekken.
  Catalonië heeft helemaal niets met Gurtel te maken, niet met het zwarte geld, de enveloppen, niet met de vernietiging van bewijzen.
  Precies! Jullie gebruiken Catalonië om deze bende uit de aandacht te houden…

  1. Dat heb ik hier in eerste instantie geleerd vd separatisten die op dit platform van SV maanden aan een stuk nét hetzelfde deden én nog steeds doen…lees er ALLE artikels maar over sinds september tot nu!

   1. Ik kan het enorm waarderen dat u toegeeft en zo ziet u maar dat u snel kan keren van Spanje Vandaag. Precies hetzelfde als in Spanje gebeurt.
    Ik denk dat helaas al de emotie rondom Catalonië de andere ook belangrijke zaken niet voldoende aandacht krijgen.
    Kijk naar het nieuws van vandaag: de leider van de terroristen van aanslag in Barcelona, werkte voor de Spaanse politie als vertrouwenspersoon (bron: CNI) – Rajoy geeft toe dat Rusland niet betrokken was bij internetaanvallen (bron: el Mundo) – Caso Gurtel, etc etc

 2. Het kan wel eens zo zijn dat het geduld van de Spaanse bevolking op is en dat Rajoy hierdoor zijn kop kan verliezen, er straks bij nieuwe verkiezingen het landschap er heel anders uit zal gaan zien.

 3. Ik zou niet spreken over de PP als vennootschap maar als rechtspersoon!

 4. Misschien loopt de zaak zo af als die van de Iñaki Urdangarin en blijven we wachten, wie weet hoe lang.

 5. Waar blijven nu de reacties vd separatisten? Ze hebben toch weken aan een stuk gejammerd dat de rechters worden aangestuurd door de PP? Of gaat men hier weer een Trumpke doen en verklaren dat het fake news is?

  1. Alles heeft z’n grenzen. De rechters moeten toch iets gaan doen anders worden ze nog ongeloofwaardiger. De PP is gewoon georganiseerde misdaad. Het is gewoon een feit dat in Spanje het gehele apparaat op de schop gaat na de verkiezingen, ook in het geval van de PSOE trouwens. Zoveel mogelijk vriendjes en ja knikkers op kardinale posities, zowel bij de bestuurlijke en rechtelijke macht. Het grote probleem is dat als je politici niet minimaal €1m euro binnenharkt je als een loser wordt beschouwd. Vernieuwing wordt niet getolereerd. Of je doet mee of je komt niet door de promotie binnen de partij.

   1. Inderdaad Hans, alles heeft zijn grenzen. We zijn het dus ook eens over de veertig jaar durende corruptie en hersenspoeling over onafhankelijkheid in Catalonië door de terecht onder curatele gestelde en deels terecht in het gevang gezette bewindvoerders daar. En dat de hoofdmisdadiger nog steeds op de vlucht in België is. Maar welk land, om in de EU te blijven, is nu eigenlijk niet corrupt en politiek verrot? Weet U het, Hans?

    1. Nog een PS aan Hans: na welke verkiezingen (dus wanneer) gaat het Spaanse politieke systeem op de schop? Ik weet van 21D in Catalonië, maar Rajoy zit toch voorlopig gewoon zijn vastgestelde tijd in Madrid uit, dacht ik. Dus algemene verkiezingen zie ik niet zo nabij.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken