skip to Main Content
Spanjaarden geven dit jaar meer uit aan Kerstmis
123rf

Spanjaarden geven dit jaar meer uit aan Kerstmis

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens een onderzoek van Deloitte over het consumentengedrag in Spanje rond de Kerstdagen blijkt dat de Spanjaarden dit jaar 2,7% meer zullen gaan uitgeven. Er is bij dat onderzoek gekeken naar hetgeen men zal uitgeven aan kado’s, eten, vrije tijd en reizen waarbij dat totaal op 601 euro komt terwijl dat in 2017 nog 585 euro was.

We hebben het dan over gezinnen die 601 euro gemiddeld zullen uitgeven aan de Kerst dit jaar. Van dat bedrag gaat 241 euro naar de kado’s, 173 euro naar eten, 82 euro naar vrije tijd en 105 euro naar reizen.

Volgens het onderzoek vindt 73,7% van de consumenten dat de situatie in Spanje stabiel is en dat de economische situatie zelfs iets beter is geworden in 2018 ten opzichte van 2017. Die gedachtegang zorgt ervoor dat Spanje een van de optimistische landen is binnen Europa, zeven punten meer dan het Europese gemiddelde, aldus gegevens van Eurostat.

Als er gekeken wordt naar wat men het liefst kado geeft en krijgt dan is contant geld niet meer het belangrijkste. Kleding en schoeisel staat bovenaan de lijst van meest gewilde en gegeven kado’s. Als tweede staat contant geld en als derde staan boeken, al is dat verhoudingsgewijs anders bij mannen (geld, kleding, reizen) en vrouwen (kleding, boeken, geld).

Het kopen van kado’s wordt in Spanje echter steeds meer naar voren geschoven, mede vanwege het effect van de Black Friday en Cyber Monday kortingsdagen. December is echter nog steeds de belangrijkste maand om de Kerstinkopen te doen in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. “…Volgens het onderzoek vindt 73,7% van de consumenten dat de situatie in Spanje stabiel is en dat de economische situatie zelfs iets beter is geworden in 2018 ten opzichte van 2017…”
  Deze zin heeft blijkbaar alle crisis-believers met verstomming geslagen. Geen inhoudelijke reacties meer ! Enkel zinloze uitlatingen.
  OK, een oude kennis zou in dit geval zeggen: “Case closed.”

 2. Eerst een bericht dat de meesten vinden dat de crisis niet over is en er een nieuwe komt en nu ineens heeft de Spanjaard het veel beter en gaat zelfs meer uitgeven, mijn broek valt hier spontaan van mijn reet af. Dit zijn van die nieuws berichten waarbij voorafgaand gedacht werdt als we nu zo positief gaan schrijven gaan ze “misschien” wel meer geld uitgeven. Hoe kun je nu van te voren weten hoeveel iemand gaat uitgeven?

  1. Dan hoop ik dat je op je kont zat toen dat gebeurde en niet net op straat liep, want anders zou het wel erg vervelend zijn dat je broek van je kont zakte.

  2. Het gaat dus beter in Spanje en dus vond ik het artikel van een paar dagen geleden terecht paniekzaaierij en vroeg ik me terecht af : “Hoe crisis? Waar crisis? Wanneer crisis ?”.
   Bedankt Stoffer. Ik ben benieuwd naar de reactie van die agressieve meelopers die me toen als een gedrogeerde hersendode holbewoner hebben bestempeld.

   1. Het gaat om twee heel verschillende maatstaven. een is een onderzoek waarbij alleen gekeken werd naar de kerstuitgaven en niet naar de algemene situatie en dat andere onderzoek waar we eerder over schreven is meer de realiteit. Miel, je moet verder om je heen kijken, het Spaanse tv-journaal gaan kijken en Spaanse kranten lezen dan zie en lees je al snel dat er heeeeeeel veel mensen in Spanje zijn die flink te lijden hebben onder de crisis, nu nog steeds. Er is heel veel onzichtbare armoede in Spanje bij mensen waarvan je dat niet verwacht maar het een slechts situatie is thuis. En daarnaast is Spanje vele malen groter dat het stukje Spanje waar jij woont, wat volgens mij langs de kust of dichtbij is waar de situatie ook heel anders is dan het Spaanse platteland.

     1. Ach Jopke, je hebt altijd van die mensen die koste wat kost hun gelijk willen halen.
      Dan roepen ze de ene dag over een artikel dat het paniek zaaien is. En leveren commentaar op de kranten en het nieuws, maar dan een paar dagen later, als diezelfde kranten en het nieuws een ander soort bericht de wereld in sturen, dan hebben diezelfde kranten en het nieuws ineens gelijk en iemand zijn mening onderschreven. Tja, zo kan ik ook commentaar leveren. Er komt altijd wel een keer een bericht voorbij dat in je straatje past maar om dan te gaan roepen ¨ik riep terecht dit en dat¨ dat is gewoon een stukje hoogheidswaanzin waar de honden geen brood van lusten.

      Verder wordt denk ik even aan 1 puntje voorbij gegaan, HOE betalen de Spanjaarden de kerst en Reyes inkopen??? Juist veelal op krediet, met de kaarten van de bank. Dus we kunnen pas bij het afrekenen van die kaarten zien, meestal in April, hoe het daadwerkelijk met al die kopers gaat aflopen. Dit is al jaren een bekend fenomeen en voor mensen die veel in het bankwezen werken en daar contacten hebben is dat een gegeven. Zelfs de horeca merkt dat het in de maanden nadat de credit card tot de max is gebruikt een stukje stiller wordt.
      En dan weer eens wijzen naar Rajoy als het aankomt op bepaalde zaken, wat even vergeten wordt is dat de crisis zoals die er kwam in Spanje, vooral voortkwam uit de jaren daarvoor, dat de PSOE geld aan het uitgeven was dat er niet was. Rajoy diende dat op te ruimen en kwam onder strenge controle van de EU te staan. Dat er daar toen keiharde en niet populaire maatregelen moesten worden genomen is een gegeven, kijk ook maar even in een recentere tijd hoe dat in Griekenland is gegaan. 1 regering maakt een puinhoop een andere dient het op te lossen en het volk is de klos. Dagelijks hebben daar mensen nog last van, maar neen hoor, ook de Griekse kwestie is vast en zeker een door de kranten verzonnen verhaal en alle Grieken hebben het geweldig en goed….pfffff

      Nogmaals, iemand die ontkent dat er een crisis ontstaan is en nog altijd niet voorbij is, leeft onder een steen en woont te kort in Spanje om te kunnen oordelen over de gevolgen in, zeg even de afgelopen 10 jaar.
      Die crisis waarbij voor MILJARDEN aan leningen uitstaan die NOOIT terugbetaald gaan worden door zowel bedrijven als particulieren, die crisis praten we over. Als mensen echt denken dat er zoveel geld uit kan staan, zoveel huizen en panden in beslag zijn genomen door banken, dat dit mensen niet heeft geraakt en nog altijd raakt, dan ben je echt met recht een enorm uilskuiken!
      Wij krijgen met onze partners nog dagelijks hele lijsten van panden aangeboden die de banken kwijt willen om zo de uitstaande hypotheek terug te halen, dit gebeurd uiteraard in Nederland ook, maar niet in de aantallen en bedragen zoals hier in Spanje. Geloof me, ik werk er dagelijks mee en in, dus nogmaals iemand die denkt anderen te moeten wijs maken dat het geweldig gaat in Spanje, dat er nooit een crisis is geweest, die zouden ze eigenlijk met pek en veren het land uit moeten zetten, want dat is gewoon de waarheid verkrachten en hard je eigen mening willen verkondigen omdat je zo trots bent dat je het zelf zo geweldig voor elkaar hebt.
      Ga dat trotse gevoel, even uitleggen aan de enorme berg mensen die dagelijks met de keiharde realiteit te maken hebben! Je mag met alle plezier een dagje met me meelopen en dan bij mensen die mening verkondigen dat er nooit een crisis is geweest en dat het paniek zaaien is wat er nog altijd in de kranten staat.
      Ik zal zorgen dat ze bij de Urgencias alvast een bedje vrij houden. Want tja, het Spaanse volk is nu eenmaal wat vurig als het op dit soort zaken aankomt.

    1. Dat ik óók Spáánse kranten lees zal je ondertussen wel al gezien hebben en het lijkt me kwade wil om het hier anders voor te stellen.
     Dat er in Spanje (heel veel ?)mensen zijn die het financieel moeilijk hebben zal wel kloppen, maar de vraag is hoe dat komt. Het soort crisis bedoeld in je vorig artikel raakt, zoals een ‘verstandig’ man hier al schreef, iedereen en aangezien er, ook in Spanje, hééééél veel mensen zijn (bijna 100% van die ik ken) die de laatste tien jaar financieel geen problemen hebben gekend kan men in die zin dus moeilijk van crisissen spreken. De ‘bankencrisis’ van 10 jaar geleden en de Spaanse ‘vastgoedcrisis’ daarna waren van een heel andere orde en hebben m.i weinig of geen enkele impact gehad op het dagelijkse leven van de gewone burger. Ik vermoed: ook niet op dat van de mensen die hier zo agressief hebben gereageerd. Armoede is van alle tijden en van alle landen en streken. Het is aan de politici om er voor te zorgen dat ze zo beperkt mogelijk blijft. Als er vandaag in Spanje zoveel armoede is als jij beweert wijst dat er op dat Rajoy op dat vlak heeft gefaald. Laten we hopen het nu beter wordt. Met een crisis heeft dit echter niets te maken.

     1. Rajoy heeft heel veel armoede veroorzaakt en heeft daar 100% gefaald, maar sommige mensen zien helaas enkel en alleen hun eigen kleine wereldje. Vooral Miel die zegt dat er geen crisis is of was leeft als een Remie op een onbewoond eiland. De crisis is nog altijd niet geheel over en dat zie je elke dag. Hier zie ik het personeel in winkels echt niet toenemen en op andere lokaties sluiten bedrijven nog steeds hun deuren al begint dit nu wel af te remmen. De schade is enorm en als dat niet ziet ben je 100% blind.

     2. Miel woont in een villa met een dure auto op de oprit en eet elke kaviaar met champagne. En omdat Miel het zo goed heeft is er van crisis totaal geen sprake, niet in het verleden en niet in de toekomst.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken