skip to Main Content
Rode, witte en rosé wijnen zijn toegestaan in Spanje maar blauwe wijn niet

Rode, witte en rosé wijnen zijn toegestaan in Spanje maar blauwe wijn niet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Veel mensen houden van wijn en Spanje staat er om bekend goede wijnen te produceren, van rood naar wit en terug naar rosé of zelfs de bruisende cava’s. Afgelopen zomer was er een groep vrienden die bedachten dat het tijd was geworden voor iets nieuws, een ander product wat zo maar eens de drank van de afgelopen zomer had kunnen worden: de blauwe wijn van Gïk. Helaas is aan die droom een einde gekomen door de klacht van een bekende wijnproducent waarna er een verbod kwam op de blauwe wijn.

Innovatief, iets nieuws en waarschijnlijk te modern, dat is de blauwe Spaanse wijn die onder de naam Gïk op de markt werd gebracht. De nadruk ligt hier op werd want dit mag niet meer. De traditionele wijnbouwsector had geen zin in een blauwe wijn die volgens hen niet gezien kan worden als wijn en dus kwam er een verbod op de verkoop van Gïk waardoor het bedrijfje mensen heeft moeten ontslaan.

De klacht is afkomstig van een Baskische wijnproducent, de regio waar ook de nieuwe blauwe wijn vandaan komt die gemaakt wordt in de gemeente Portugalete. Gïk is een Spaanse start-up van diverse jonge wijn genieters die eens iets anders wilden en een revolutie in de wijnsector teweeg wilden brengen, iets wat ook deels gelukt is. Gïk wordt gemaakt met slechts Spaanse druiven uit verschillende regio’s zoals La Rioja, Zaragoza, León en Castilla-La Mancha en een paar kleine extra natuurlijke ingrediënten voor de blauwe kleur.

Een zoete en frisse smaak en de bruisende indigo kleur zijn de belangrijkste kenmerken van Gïk, de blauwe Spaanse wijn. De vino wordt gemaakt op basis van Spaanse druivensoorten en verkrijgt haar diepe elektrische blauwe tint door de toevoeging van anthyocyacin, een natuurlijk pigment gewonnen uit de huid van de druiven en indigo, een natuurlijke kleurstof afkomstig van de wede plant.

En dat laatste, de toevoeging van het pigment, is blijkbaar in de Spaanse wijnen niet toegestaan waardoor er een verbod is gekomen op de blauwe wijn. Volgens de bedenkers en makers van Gïk is het oneerlijk want de wijn is een pure normale wijn slechts met een andere kleur. In de toekomst mag de drank echter wel weer verkocht gaan worden maar niet als wijn maar als alcoholische drank. Daarnaast moest men de bestanddelen van de wijn laten bestaan uit 99% wijn en 1% kleurpigment, 100% wijn mag dus niet meer.

Er is nog een ander soortgelijk geval bekend van een wijn die gemaakt werd in El Bierzo in Castilla y León. Daar produceerde men een “technowijn” die nu niet meer de naam “wijn” mag dragen. Deze wijn had als kenmerk dat de klant een eigen kleur van de wijn kon samenstellen. Deze wijn heeft nu de naam “Rainbow” gekregen, zonder de vermelding van wijn.

Het lijkt er dus op dat de traditionele wijnbouwsector in Spanje niet gediend is van enige vernieuwing en modernisering in de sector. De bedenkers van de blauwe wijn Gïk zijn inmiddels een actie begonnen op Change.org – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. We hebben die GIK geproefd. Het kan een curiosum genoemd worden, maar qua wijn is er niets aan verloren bij dit verbod. Laat wijn maar zijn originele kleuren behouden

  2. Waren er naast GIK ook geen andere die deze blauwe wijn hadden in Spanje? Heb er reeds een viertal verschillende gedronken, maar heb echter hun naam niet meer.

  3. “”En dat laatste, de toevoeging van het pigment, is blijkbaar in de Spaanse wijnen niet toegestaan waardoor er een verbod is gekomen op de blauwe wijn.””
    Natuurlijke stoffen mogen niet, maar wel dat giftige SULFIET

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken