skip to Main Content
Winst van Ikea Spanje in 2017 met bijna 20 procent gedaald vanwege investering online verkopen

Winst van Ikea Spanje in 2017 met bijna 20 procent gedaald vanwege investering online verkopen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Zweedse meubelconcern Ikea heeft gedurende het afgelopen boekjaar 19% minder winst weten te maken. Dit terwijl de omzet met 5,8% steeg naar bijna 1,5 miljard euro in Spanje. De winstdaling is het gevolg van de hoge investeringen die Ikea gedaan heeft in het online platform of de webwinkel waarbij men de populaire meubels en accessoires ook via internet kan bestellen en eventueel thuis kan laten bezorgen.

Ikea had tussen 1 september 2016 en 31 augustus 2017 een omzet van 1,46 miljard euro, een 5,8% meer dan het jaar daarvoor. Gedurende dat boekjaar is Ikea echter in Spanje ook begonnen met de verkoop via internet via de eigen webwinkel en dat heeft het Zweeds/Nederlands (Ikea is een b.v en staat in Nederland geregistreerd) veel geld gekost.

Ondanks de omzetstijging daalde de nettowinst vorig jaar met 19% naar 98 miljoen euro, in plaats van de 150 miljoen euro die nog geboekt werd in het jaar daarvoor. De reden voor deze winstdaling is dat het bedrijf veel geïnvesteerd heeft in het online verkopen van de producten.

Gedurende het afgelopen boekjaar heeft Ikea geen nieuwe grote woonwinkels geopend waardoor het totaal van Ikea winkels in Spanje op 16 is blijven staan. Er werd wel een stadswinkel in Madrid geopend en daar komt er binnenkort nog een bij maar grote warenhuizen zijn er niet bijgekomen. Toch wist Ikea het aantal werknemers met 518 mensen te verhogen naar 8.676 werknemers in Spanje.

In het laatste boekjaar stegen de verkopen voor Ikea Ibérica overal in Spanje. Hierbij is niet gekeken naar de verkoopcijfers op de Canarische Eilanden want die winkels horen niet bij Ikea Ibérica en op de Balearen eilanden want de winkel op Mallorca is een franchise. De grootste verkopen werden gehaald in de Comunidad de Madrid en Catalonië, daar waar de meeste winkels te vinden zijn, waar men respectievelijk 356 en 342,6 miljoen euro omzette.

In totaal heeft Ikea het afgelopen boekjaar 40,6 miljoen klanten op bezoek gehad, een 200.000 klanten meer. De website van Ikea heeft 108,7 miljoen bezoekers gehad, een stijging van 13,5% meer dan het jaar daarvoor.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken