skip to Main Content
Valencia klaar voor komst “Aquarius” migranten (UPDATES)
Publico

Valencia klaar voor komst “Aquarius” migranten (UPDATES)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Valencia klaar voor komst “Aquarius” migranten

Publico

VALENCIA – Deze zondag worden de 629 migranten die aan boord van de Aquarius reddingsboot waren verwacht in de haven van Valencia. Op zaterdag voeren de boten nog ter hoogte van het Balearen eiland Mallorca maar men verwacht dat de boten tussen 6 en 12 uur ‘s-morgens in de haven van Valencia zullen arriveren.

Valencia zal deze zondag bekend staan als “Ciudad Refugio” nadat de boten met de 629 Aquarius migranten aan zullen meren in de haven van de stad. Op dat moment zijn er ruim 2.000 vrijwilligers en professionals aanwezig die voor de migranten, die gedurende een week aan boord van boten hebben moeten leven, gaan zorgen.

Als eerste zullen de Italiaanse marineschepen aankomen en daarna de inmiddels beroemde Aquarius boot. Deze boten zullen arriveren in de Muelle de Cruceros, ofwel de kade waar normaal de ferries van het bedrijf Balearia aanleggen. Dat bedrijf heeft deze aanlegplaats inclusief de gebouwen en zelfs een ferry indien nodig aangeboden voor de aankomst en tijdelijke opvang van de migranten.

Nadat alle opvarenden geïdentificeerd en verzorgd zijn zullen ze naar een tijdelijke opvang gaan waar ze zich kunnen aanpassen en bij kunnen komen van de lange oncomfortabele reis waarna ze naar verschillende opvangcentra gaan. Gewonden worden behandeld en kleine kinderen worden verzorgd.

Vergunning

De migranten die met de Aquarius en Italiaanse marineschepen aankomen krijgen van de Spaanse regering een speciale verblijfsvergunning die niet langer dan 30 dagen geldig is. In die tijd kunnen de migranten speciale internationale bescherming of asiel vragen maar als die 30 dagen voorbij zijn zal het proces wat voor alle migranten die in Spanje aankomen ook voor hen gelden. De Franse autoriteiten hebben ook contact gehad met de Spaanse regering omdat Frankrijk zich aan heeft geboden om een deel van de migranten op te nemen.

Daarbij bestaat ook de mogelijkheid, afhankelijk van ieder geval, dat de migranten teruggestuurd zullen worden naar hun land van herkomst. Volgens Artsen Zonder Grenzen zitten er aan boord van deze boten migranten met 20 verschillende nationaliteiten en hebben de reddingswerkers al verhalen gehoord van vervolging inclusief marteling, verkrachting en geweld. Er zijn echter ook andere verhalen van migranten die op zoek zijn naar een beter leven en niet vluchten voor geweld.

Solidair

Spanje toont zich dit weekend als een solidair land daar waar andere EU landen het laten afweten. Weliswaar is het aantal migranten wat Spanje nu zal opvangen een groot aantal en uiteraard de meest media gerichte aankomst, maar de afgelopen dagen zijn er al meer dan 1.000 migranten en vluchtelingen aangekomen bij de kust van Andalusië. Spanje is dus niet wereldvreemd wat betreft zee-migranten.

UPDATE 1: De eerste boot van de Italiaanse kustwacht “Dattilo” is om 6.50 uur gearriveerd in de haven van Valencia. Aan boord waren 274 migranten waarvan 182 mannen, 32 vrouwen en 60 minderjarigen (8 meisjes en 52 jongens). De migranten werden in groepen van 20 van boord gehaald en direct medisch onderzocht.

UPDATE 2: Rond 11.30 uur is onder veel media aandacht de Aquarius in de haven van Valencia aangekomen. Aan boord waren 106 migranten die op het moment van schrijven in groepen van 20 personen van boord gehaald worden. De derde boot Orione met 250 migranten aan bord zal later arriveren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Spanje geeft bijna geen vluchtelingstatussen af. Zo uit mijn hoofd vorig jaar 1000, de rest zijn allemaal tijdelijke verblijven. Met als gevolg dat men of naar het noorden vertrekt of illegaal wordt.
    Dus die boot opvangen is leuk omdat het de eerste is, eens zien wat er gebeurd als er nog 20 volgen.

  2. Hoewel ik meestal erg veel waardering heb voor de redactie om bij moeilijke kwesties te proberen objectief te blijven, ben ik het in dit geval niet met hem/haar eens. Mensen redden, omdat het mensen zijn vind ik te kort door de bocht. Deze mensen betalen veel geld aan louche figuren en nemen bewust een gok om elders onuitgenodigd op de stoep te verschijnen. Je chanteert andere mensen met je eigen leven en als die niet reageren op de gewenste wijze dan deugen ze niet of zijn het “fascisten”. Nee, al die zgn “goede, menselijke hulpverleners” houden dit immense probleem gewoon in stand. Moeten we wachten tot heel Afrika is leeggelopen?

  3. “… Spanje toont zich dit weekend als een solidair land daar waar andere EU landen het laten afweten. …” Hallo ???
    Spanje zadelt Frankrijk, België, Duitsland, Engeland, …op met een pak problemen door (niet alleen) deze Afrikaanse ‘vluchtelingen’ binnen te halen, goed wetende dat die mensen onmiddellijk doorreizen naar het noorden en men er hier verder geen last van heeft. Solidair is m.i. anders ! Een verblijfsvergunning van 30 dagen en dan moeten ze weg zijn !! Kan het duidelijker ? Hypocrieten !!

    1. Nee Miel, dat is niet waar. Spanje heeft al jaren last van de migratie problematiek in met name het zuiden en heeft veel ervaring op dit gebied. Lang niet alle migranten zullen in Spanje blijven of verder reizen naar de rest van Europa zoals jij het omschrijft. Feit is dat er binnen de EU afspraken zijn gemaakt en dat sommige landen die niet altijd nakomen, in dit geval Spanje dus wel. De verblijfsvergunning is omdat men een status moet geven aan deze mensen, juist, het zijn nog steeds mensen en mensen moeten andere mensen niet zomaar in de steek laten, zeker niet op een kleine boot ergens op zee. Het is nu aan de Spaanse autoriteiten hoe ze dit gaan oplossen maar ervaring genoeg (lees het andere artikel over de bijna 1.000 migranten die in Andalusië zijn aangekomen).

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken