Groen licht Europese Commissie voor 140 miljard euro herstelgeld Spanje

Groen licht van de Europese Commissie voor 140 miljard euro EU-fonds Spanje
Beeld: 123rf

Groen licht Europese Commissie voor 140 miljard euro herstelgeld Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eind mei 2020 werd door de Europese Commissie besloten een plan van 800 miljard te lanceren om de economische gevolgen van de corona-crisis binnen de EU te bestrijden. Spanje en Italië zijn twee landen die veel geld krijgen en in ieder geval de herstelplannen van Spanje en Portugal zijn deze woensdag door de Europese Commissie goedgekeurd.

Het plan van de Europese Commissie (EC) is om 800 miljard euro in te zetten om de economische gevolgen van de corona-crisis te bestrijden. Een groot deel van dit geld moet geleend worden maar zal bestemd zijn voor die EU-landen die zwaar zijn getroffen door de corona-crisis.

Spanje krijgt de beschikking over 140 miljard euro, bestaande uit 69,5 miljard euro als ‘schenking’ terwijl het land nog eens 70,5 miljard euro kan lenen. In het geval van Italië wordt er gesproken over een schenking van 81 miljard euro en een lening van 91 miljard euro.

De Spaanse regering is van plan als eerste de 69,5 miljard euro aan te nemen omdat het land twee jaar de tijd heeft om het resterende bedrag van 70,5 miljard te vragen aan de Europese Commissie. Spanje kan echter nu nog geen geld ontvangen omdat eerste de Europese ministers van Financiën het reddingsplan moeten goedkeuren. Als alles volgens plan gaat kan Spanje deze zomer al 9 miljard euro ontvangen en voor het einde van dit jaar nog eens 10 miljard euro.

De Europese Commissie eist dat 37% van het plan wordt toegewezen aan de ecologische transitie en 20% aan de technologische transitie. De analyses uitgevoerd door de technici van de EC tonen aan dat Spanje aan deze criteria voldoet: 40% van het bedrag wordt toegewezen aan de ecologische transitie en 28% aan de technologische transitie. Over het algemeen is men in Brussel tevreden met de ambitie en reikwijdte van het Spaanse herstelplan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.