skip to Main Content
Leiders van Catalaanse organisaties ANC en Omnium Cultural zonder borg naar de gevangenis gestuurd (2017)

Leiders van Catalaanse organisaties ANC en Omnium Cultural zonder borg naar de gevangenis gestuurd (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Rechter Carmen Lamela van de Nationale Rechtbank in Madrid heeft de leiders Jordi Sanchez van het ANC en Jordi Cuixart van Omnium Cultural zonder recht op borg naar de gevangenis gestuurd voor het aanzetten tot rellen, manifestaties en opruiing in Barcelona. De “los Jordis” moesten maandag net zoals de Catalaanse politiechef Trapero voor de rechter verschijnen voor hun betrokkenheid bij het dwarsbomen van een rechterlijk onderzoek in Barcelona op 20 september. De politiebaas hoefde niet naar de cel maar de overige twee verdachten geheel onverdacht dus wel.

Volgens de rechter is door middel van onder andere videobeelden en politieverslagen gebleken dat Jordi Sanchez van de Asamblea Nacional Catalana (ANC) en Jordi Cuixart van Omnium Cultural verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de massale demonstratie van duizenden Catalanen die voor de deuren van de Catalaanse Economische Raad het de aanwezige agenten onmogelijk maakten hun werk uit te voeren en diverse agenten van de Guardia Civil en medewerkers van de rechtbank als het ware gegijzeld hielden in het gebouw totdat collega agenten en op het laatst agenten van de Catalaanse politie hen door de mensenmassa naar buiten konden begeleiden.

Lees ook: Meer informatie over het ANC en Omnium Cultural

De “los Jordis” worden verantwoordelijk gesteld voor de oproer die ontstond voor de deur van de Consejería de Economía de la Generalitat (Catalaanse Economische Raad) gelegen aan de Paseo de Gracia in Barcelona. Op die dag kwamen er zo’n 40.000 demonstranten bijeen waarbij deze niet alleen de auto’s van de Guardia Civil vernielden maar het de agenten ook onmogelijk maakten om het gebouw te verlaten. Beide Jordis zouden op hebben geroepen naar deze plaats te gaan en actie te voeren. Zelf waren ze ook aanwezig waarbij op videobeelden te zien is dat ze de mensenmassa toespraken en hen oproepen om net zo lang te gaan demonstreren totdat de 14 gearresteerde medewerkers vrij zouden komen. Ook is op videobeelden te zien hoe beide Jordis oproepen om grote straten zoals de Gran Via te bezetten en in de hele stad blokkades op te richten.

Agenten

Vanwege de manifestanten moest de secretaris van de rechter via het dak het pand te verlaten om zich gemengd tussen publiek wat uit een theater kwam een veilige weg naar buiten te banen zodat de manifestanten hem niet zouden kunnen zien. Ondertussen moesten de agenten wel via de voordeur het pand verlaten wat ze uiteindelijk deden onder begeleiding van Guardia Civil en Mossos d’Esquadra agenten. De Catalaanse politie wordt verweten dat ze niet adequaat en correct hebben opgetreden en geen gehoor hebben gegeven aan de noodkreten van de opgesloten agenten, iets waarvoor de politiechef Trapero eerder op maandag voor de rechter verscheen.

De rechter acht bewezen dat de beide Jordis opdrachten gaven aan de demonstranten over hoe en wat ze moesten doen om te voorkomen dat de gearresteerden meegenomen konden worden en de agenten en medewerkers van de Catalaanse rechtbank hun werk konden doen. Volgens de rechter was het geen spontane manifestatie van de catalaanse separatisten maar een goed doordachte actie opgezet door de leiders van het ANC en Omnium Cultural waarbij beide heren zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing.

Reacties

Meteen nadat bekend werd dat de beide Jordis door de rechter naar de gevangenis zijn gestuurd regende het aan reacties op internet. Met name op Twitter wordt geschreven over politieke gevangenen, een schande voor een democratie etc. en werd er op straat gedemonstreerd door o.a. de CUP partij aanhangers. De komende dagen worden er meer demonstraties en mogelijke problemen op straat verwacht dus de politie staat op scherp.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Hans, mijn reactie was niet aan jou gericht, maar aan Gerard. Het systeem hier plaatst de reactie niet altijd op de plek zoals je zou verwachten.

 2. Goed, dat zijn dus de eerste twee die met verplichte vakantie gaan. Spanje is een rechtstaat, dus ik verwacht dat ze binnenkort bezoek krijgen van andere oproerkraaiers. Dat zal dan wel weer mensen op de been brengen en daarna wordt de zaak ook eerlijker verdeeld in Spanje, want na dergelijke protestacties gaan nog veel meer bedrijven Catalonië verlaten. Catalonië wordt elke dag armer en hun aartsvijand Spanje elke dag rijker met nieuwe bedrijven. Allemaal het resultaat van slechte leiders.

  1. Aartsvijand? Heb ik iets gemist?

   Spanje wordt er niet rijker door, de bedrijven waren al Spaans. Alleen de regio Catalonië levert het schade op en daar wordt niemand beter van.

  2. Tja, mensen met een andere mening in de gevangenis opsluiten. Dit is Spanje.
   Franco is terug en hij heet Rajoy.

   1. Rajoy zit gevangen binnen z’n eigen partij. Als een echte Gallego heeft hij nooit duidelijkheid verschaft. Een echte bestuurder en staatsman had dit probleem al veel eerder aangepakt maar nu heeft hij de extreem rechtse flank van zijn partij in z’n nek die wraak willen voor de “brute” catalanen. Komt nog bij dat Ciudadanos de PP aan de rechter kant voorbij knalt dus nu is het een testorteron spel van wie heeft de meeste ballen. Met deze opmerking wil ik de vele catalaanse misperen totaal niet verdedigen maar de catalaanse beweging is niet van vandaag op morgen verschenen en met een beetje begrip en “liefde” hadden ze het probleem voor jaren kunnen oplossen.

    1. En zo is het precies Hans. Ze ( Rajoy) hebben dit op hun verloop gelaten en zie nu waar we staan. Tis over en uit voor zowel PP als de separatisten en het is tijd voor iets nieuws, jongs en verfrissends..

   2. Zielig, deze reactie. Je weet net zo goed als ik dat de rechter hierover gaat en niet de regering . Waarom verdwijnt Trapero niet achter de tralies dan?

    1. Jammer dat je zo reageert maar zegt misschien meer over jou dan over mij. Rechters zijn ook mensen en als je een beetje weet hoe Spanje werkt dan zal het je niet verbazen dat het zowel de rechtelijke macht als de vierde macht na nieuwe verkiezingen compleet op de schop gaan. Trapero is straks aan de beurt en de Jordis zijn een proef om te kijken hoe de algehele reactie is. In het geval van de twee heren geeft men als belangrijkste reden aan vluchtgevaar…….. Lijkt me heel stug. Zoals voorheen gezegd, het probleem was heel makkelijk op te lossen alleen Rajoy moet nu met “slachtoffers” komen anders wordt hij ongeloofwaardig voor z’n rechter flank, als hij dat al niet is/was. Men wil nu bloed zien en wat het verleden van Spanje betreft hebben ze op dit gebied wel een eer hoog te houden.

   3. Tja, je kunt zomaar een “politieke” gevangene worden wanneer je je, als leider van een CULTURELE organisatie, als politiek activist gaat gedragen. Wees dan ook weer een “held” en ga jezelf geen slachtofferrol aanmeten! Wie kaatst mag de bal verwachten. Toch?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken