skip to Main Content
Politieke spionage affaire in Catalonië steeds groter

Politieke spionage affaire in Catalonië steeds groter

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De afgelopen week werd er voor het eerst geschreven over een spionage geval in Catalonië waarbij politieke partijen betrokken waren. Deze spionage vond in eerste instantie plaats in een restaurant in Barcelona waar schijnbaar door een gerenommeerd detective bureau een microfoon was geplaats op of onder de tafel waar politici gegeten zouden hebben. Inmiddels is de spionage affaire steeds groter aan het worden.

Volgens de laatste gegevens het afgelopen weekend heeft het detective bureau Método 3 niet alleen in het inmiddels bekende restaurant opnames gemaakt van een gesprek tussen de PP leidster Alicia Sánchez-Camacho en de vriendin van Jordi Pujol Ferrusolo die van witwassen verdacht is, maar zijn er veel meer spionage gevallen bekend.

Volgens de kranten werd dit gesprek in het restaurant in opdracht van de Catalaanse socialistische partij PSC uitgevoerd maar deze ontkennen ook maar iets met spionage en afluisteren te maken te hebben. Schijnbaar wilde de leider van de PSC José Zaragoza in 2010 te weten komen of de CiU partij illegaal werd gefinancierd.

Buiten Catalonië

Volgens het detective bureau Método 3 is spionage binnen de politiek niets nieuws en hebben zij deelgenomen aan activiteiten voor zowel de PSC partij alsook de PP en de CiU partijen. Daarnaast hebben deze spionage werkzaamheden niet alleen plaatsgevonden binnen Catalonië maar ook daarbuiten zoals in Madrid.

Is het legaal

Volgens de media is het afluisteren op zich niet illegaal maar mag er met eventuele opnames niets gedaan worden en zijn deze, mits in uitvoering van een rechter, illegaal en niet rechtsgeldig. Gesprekken mogen alleen opgenomen worden mits een van de opgenomen partijen daarbij aanwezig is. Daarnaast spreken de politici niet van spionage maar onderzoek, iets wat volgens de wet twee verschillende zaken zijn – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken