skip to Main Content
Bosbrand Costa Brava zo goed als onder controle

Bosbrand Costa Brava zo goed als onder controle

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

bosbrand2GIRONA – Maandagavond rond 20.30 uur kon de brandweer het signaal brand meester geven nadat zij bekend maakte dat de grote bosbrand nabij Vall-llobrega in Girona zo goed als onder controle was. Er is nog een deel wat non-stop nat wordt gehouden om te voorkomen dat de Tramuntana wind het vuur weer aanwakkert maar van de 72 brandweereenheden zijn er nu nog 15 in het gebied te vinden.

LET OP: Dit is nieuws over de bosbrand in maart 2014.

Nu de brand nagenoeg onder controle is kan de balans worden opgemaakt. In eerste instantie ging men uit van 500 hectare natuur en bos wat in de as was gelegd maar uiteindelijk is 359 hectare natuur verwoest. De gemeentes die getroffen zijn door de bosbrand zijn hoofdzakelijk Calonge met 144 hectare natuur en Palamós met 130,6 hectare bos wat verdwenen is. In de plaats Vall-llobrega zelf is zo’n 62,5 hectare natuur in vlammen opgegaan. Het merendeel van de verbrande en verdwenen natuur vormt onderdeel van het natuurpark Les Gavarres.

Zoals al eerder vermeld op zondagavond in ons eerste bericht van de bosbrand, zijn de technici het erover eens dat de brand is ontstaan door een brandhaard waar iemand takken en bladeren verbrande. Deze was niet goed uitgemaakt en de harde wind die zondag heeft de rest gedaan. Volgens de gemeente had de persoon die de brandhaard was begonnen toestemming van de gemeente om zijn afgelegen huis te beschermen tegen bosbranden door oude takken en ander natuurafval te verbranden, net een dag voordat er een verbod zou komen op de verbranding in de natuur.

Al met al is de bosbrand van Vall-llobregat de eerste grote bosbrand van dit jaar. Mede vanwege de grote droogte wordt echter verwacht dat het zeker niet de eerste zal zijn – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken