skip to Main Content

Spanje telt 2,6 miljoen ambtenaren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Spanje telt in totaal 2.680.219 ambtenaren, dat wil zeggen: personen die hun salaris ontvangen van de centrale overheid, een van de deelstaten, provinciale of gemeentelijke overheden en publieke universiteiten.

Met een actieve beroepsbevolking van 18.151.700 personen betekent dit dat 14% van alle werkenden wordt uitbetaald door de overheid. Tevens betekent dit dat er tegenover elke ambtenaar 6 werkenden staan en er één ambtenaar is op 17 inwoners.

Dit blijkt uit gegevens afkomstig van het Nationale Instituut voor de Statistiek (INE) en het ministerie van territoriale politiek die onlangs werden gepresenteerd.

In absolute getallen telt de provincie Madrid de meeste ambtenaren met 429.643 (15% van alle werkenden), gevolgd door Barcelona met 211.926 ambtenaren (9% van alle werkenden), Valencia (12% van alle werkenden) en Sevilla (17% van alle werkenden).

Ceuta en Melilla

De enclaves Ceuta en Melilla vallen op doordat hier respectievelijk 40% en 39% van alle werkenden een overheidssalaris ontvangen. Ceuta telt dus één ambtenaar op elke 8 inwoners e Melilla heeft één ambtenaar op elke 7 inwoners.

In sommige provincies, zoals Soria, is het percentage ambtenaren bijna 21% terwijl in Barcelona slechts 9% van de werkenden ambtenaar is.

Verder is opvallend dat de minst bevolkte provincie van Spanje, Soria met nauwelijks 95.000 inwoners, verhoudingsgewijs de meeste ambtenaren heeft. 21,5% van alle werkenden hier ontvangt een overheidssalaris. De provincies Badajoz en Cáceres hebben het hoogste percentage ambtenaren ten opzichte van werkenden, respectievelijk 25,6% en 25,4%.

Cádiz

Ook de provincie Cádiz springt eruit omdat hier 21% van de werkenden een ambtenaar is. Daarbij hoort Cádiz bij de 14 dichtstbevolkte provincies van Spanje waar meer dan 1 miljoen mensen wonen. Het hoge aantal ambtenaren kan worden verklaard doordat bijna eentiende (12.000) van alle Spaanse militairen in Cádiz werkzaam is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend