menu: rubrieken, zoeken & meer

Europeanen optimistisch over reizen deze zomer vanwege vaccinatie en EU Covid certificaat

Europeanen optimistisch over reizen deze zomer vanwege vaccinatie en EU Covid certificaat
Beeld: Freepik

Europeanen optimistisch over reizen deze zomer vanwege vaccinatie en EU Covid certificaat

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 72% van de Europeanen heeft er vertrouwen in deze zomer weer te kunnen gaan reizen terwijl 15% aangeeft de komende zes maanden niet te willen reizen. De Europeanen die wel optimistisch zijn over de zomervakantie geven aan dat dit met name te danken is aan de corona-vaccinatie en het digitale EU Covid certificaat. Uit een Europees onderzoek blijkt ook dat Spanje een van de favoriete vakantielanden is.

Tweederde van de respondenten aan het onderzoek van de European Travel Commission (ETC) geeft aan dat ze voor november 2021 ofwel in eigen land of in het buitenland op vakantie wil gaan. 70% geeft aan optimistisch te zijn en de komende zes maanden op reis te gaan waarvan de helft een Europese bestemming uitzoekt.

72% geeft aan van plan te zijn te reizen tussen juni en september terwijl nog eens 16% aangeeft in de herfst te willen reizen. Slechts 15% van de respondenten blijft onzeker over het reizen en nog eens 15% geeft aan niet op te zullen gaan deze zomer.

Deze resultaten zijn te lezen in Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel Wave 7 rapport dat volgt op het Wave 6 rapport van april dit jaar. Toen gaf 56% van de Europeanen aan er vertrouwen in te hebben deze zomer op vakantie te kunnen gaan terwijl 27% toen aangaf in zes maanden niet te willen reizen.

Maar het lijkt erop dat de steeds sneller gaande corona-vaccinatiecampagnes in de EU-landen, het Digitale EU Covid certificaat en de versoepelingen in de Europese landen ervoor gezorgd hebben dat de Europeanen optimistischer zijn geworden over de zomer en vakanties de komenden zes maanden.

Binnen Europa

Een ding is wel zeker, het reizen binnen Europa is favoriet deze zomer bij de Europeanen. 31% van de respondenten is van plan in juni te reizen, 41% in augustus en/of september en 16% is van plan in de herfst op vakantie te gaan. 51% van de deelnemers wil geen staycation in eigen land en wilo naar een ander land reizen terwijl 36% toch nog liever een staycation in eigen land heeft deze zomer.

De voorkeur voor de meeste uitgaande reizigers is een ander Europees land met als voorkeur de zuidelijke landen zoals Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland en Portugal.

Manier van reizen

Vliegreizen blijven om gezondheids- en veiligheidsredenen het meest zorgwekkende deel van de reis voor 18% van alle respondenten. Hoewel het nog steeds de meest geprefereerde optie is onder Europeanen met reisplannen voor de korte termijn. 

De aantrekkingskracht van vliegreizen (47%) is sinds februari 2021 met 11% afgenomen terwijl de voorkeur voor reizen met de auto (39%) met 23% is toegenomen in dezelfde periode.