skip to Main Content
Directeur Catalaanse politie stapt vanwege politieke verschillen op

Directeur Catalaanse politie stapt vanwege politieke verschillen op

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Slechts twee maanden voordat de Catalanen naar de stembussen zullen gaan om te stemmen tijdens een illegaal Catalaanse referendum heeft de directeur van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra ontslag genomen omdat hij het politiek niet eens is met de Catalaanse regering. Albert Batlle heeft altijd volgehouden dat de Catalaanse politie onafhankelijk is en zich aan de Spaanse wet dient te houden. Hij is inmiddels vervangen door een nieuwe directeur die op Twitter vorig jaar nog riep dat “alle Spanjaarden zielig zijn”.

Vorige week vrijdag vonden er al veel wijzigingen plaats in de regionale regering van Catalonië door mensen die het niet 100% eens zijn met de onafhankelijksstrijd uit hun positie te zetten. Enkele weken daarvoor moest ook al iemand opstappen omdat hij niet overtuigd was dat er een referendum gehouden zou worden. Deze maandag was het de beurt aan de directeur van de Mossos d’Esquadra Albert Battle die zelf ontslag heeft genomen omdat hij het politiek niet eens is met de Catalaanse regering.

Een van de redenen van zijn ontslag zou kunnen zijn dat de Catalaanse politici druk hebben uitgeoefend dat de Catalaanse politie in het geval van een escalatie tussen Spanje en Catalonië vanwege het illegale referendum, de kant van de Catalanen zou moeten kiezen. Albert Battle heeft altijd volgehouden en is er nog steeds van overtuigd dat de Catalaanse politie zich dient te houden aan de Spaanse wet en deze ook moet uitvoeren. De Mossos d’Escuarda dienen altijd te handelen met een “politieke neutraliteit en onpartijdigheid”.

De oude directeur is inmiddels vervangen door Pere Soler, een felle voorstander van Catalonië als eigen land en iemand die op Twitter regelmatig tegen de Spanjaarden is. Zo heeft de nieuwe politiechef al eens geroepen dat hij “alle Spanjaarden zielig vind” en dat “Spanje niet wil dat Catalonië weggaat vanwege de schulden die het land heeft”. En zo zijn er nog wel meer Twitter momenten waarin Pere Soler niet echt aangeeft neutraal te zijn.

De vraag is dan ook, hoe zullen de agenten van de Mossos d’Esquadra reageren op hun nieuwe baas. De politieagenten zelf hebben al vaker aangegeven dat ze zich niet willen mengen in de discussie over een onafhankelijk Catalonië en dat zij zich aan de Spaanse wet dienen te houden, ongeacht wat. De agenten dienen ten allen tijde “politieke neutraliteit en onpartijdigheid” te hebben, iets wat de oude directeur dan ook verdedigde.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Michiel,
  Ik ga beslist stemmen. Kunt u mij de voordelen noemen van een vrij Catalunya?
  Anderen mogen het me ook vertellen.
  Dank bij voorbaat

 2. Gelukkig lijkt her inmiddels op dat de meerderheid van de Catalanen het gezeur ook beu is. Van hen hoeft die hele onafhankelijkheid niet meer, zeker nu duidelijk is dat zij dan de EU wel kunnen vergeten.
  Wat wel zorgen baart is dat de Catalaanse “regering” stelt dat zij zelfs doorgaan met hun streven als de meerderheid tegen stemt bij het referendum. Wat er dan gebeurt, weet ik niet maar dat baart me wel zorgen.🤔🤔🤔🤔

  1. Het lijkt inderdaad steeds meer op een dictatuur dan een democratie. Ben je het als politicus niet eens met de rest … opzouten dan

 3. Fanaten zijn het die Catalanen. Het gaat allemaal om geld en macht. De catalaan wil niet betalen aan provincies in Spanje die het minder hebben. Excuus is altijd maar weer Madrid en corruptie. Meer is het niet. Er is totaal geen basis om onafhankelijk te worden. Mijn vrouw is Spaans Catalaans, hoog opgeleid en voelt zich op de eerste plaats Spaans. Haar broer is Catalan en ze hebben regelmatig ruzie vanwege hun verschillende meningen. Ik denk dat er heel veel families hetzelfde meemaken. Voor mij zijn de voorstanders voor afscheiding egoistisch en dom . Ik heb catalaanse vrienden waar ik regelmatig mee discusseer.
  Ze hebben geen goed argument voor onafhankelijkheid .

 4. Helemaal eens met Elise. Toen ik dit artikel las dacht ik onmiddellijk aan de dictatoriale acties van Erdogan. Ik merk overigens in onze regio (Alt Emporda) dat de voorstanders van afscheiding, vaak op een agressieve manier tegenstanders overschreeuwen. Niemand durft nog een Spaanse vlag buiten te hangen !!

 5. Wat in het Verenigd Koninkrijk de normaalste zaak van de democratische wereld is (een Schots referendum en een Brexit referendum), is in Spanje ondenkbaar. Ik denk daar het mijne van.

 6. Gelukkig een verstandige catalaan die meneer Albert Battle hopelijk komen er nog meer.
  Beter dan die club in het Catalaanse parlement met oogkleppen.

 7. Wij zijn regelmatig een aantal weken in Maçanet, en hier voelen we wel dat het zowat dezelfde politieke situatie is als in België tijdens de laatste verkiezingen: een paar dikke arrogante koppen die onafhankelijkheid willen. In België riep nv-a toch ook op voor zoiets?
  En wat zien we nu? Veel blabla. Zo denken onze rechtstreekse buren er ook over…

 8. Verontrustende ontwikkeling, begint langzaam te lijken op Erdogan-achtige praktijken.

  1. Lang leve een vrij Koerdistan en een vrij Catalunya!!!!
   Natuurlijk zegt Madrid dat het illegaal is!!!
   Betekent dit dat een huwelijk ook niet mag eindigen??

   1. Het gaat mij in dit artikel niet om of men voor- of tegen een referendum is. De reden van mijn opmerking is dat hier de democratie onder druk komt te staan. Degenen die het niet eens zijn met het referendum worden monddood gemaakt door ze onder druk te zetten. Zodat alleen het geluid van de voorstemmers nog maar gehoord wordt.
    Inmiddels is het politieapparaat, waar iedereen vertrouwen in moet hebben, nu dus ook niet meer onafhankelijk en dat is echt heel zorgelijk. Vandaar mijn opmerking over Erdogan -achtige praktijken.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken