menu: rubrieken, zoeken & meer

Europese Commissie wil binnengrenzen EU openhouden

Europese Commissie wil binnengrenzen EU openhouden
Beeld: 123rf

Europese Commissie wil binnengrenzen EU openhouden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het coronavirus is niet alleen in Spanje weer flink om zich heen aan het grijpen maar ook in meerdere Europese landen. Maar Spanje staat er wat betreft het aantal positief geteste personen het slechtste voor van allemaal waardoor veel EU-landen hebben besloten om maatregelen te nemen wat betreft het reizen naar Spanje en vanuit Spanje naar andere landen. 

Maar de Europese Commissie (EC) heeft een oproep gedaan om niet over te gaan tot het sluiten van grenzen voor andere EU-lidstaten maar roept op om zoveel mogelijk PCR-tests uit te voeren en quarantaines verplicht te stellen.

De EC waarschuwde de 27 lidstaten en het Verenigd Koninkrijk in een brief voor de opkomst van het coronavirus en de tweede golf wat kan zorgen voor een ongecoördineerde actie aan de binnengrenzen en dat moet voorkomen worden, aldus de Europese Commissie.

In de brief schrijft de EC dat als landen zonder overleg de grenzen sluiten dat volgens Brussel niet alleen economische schade op zal leveren maar het kan ook een gevaar zal opleveren voor het vrije verkeer van personen in de Schengenzone.

De EC wil het sluiten van de EU binnengrenzen vermijden om een situatie zoals bij de eerste golf in maart/april te voorkomen. Toen was het onmogelijk om binnen de EU naar andere lidstaten en schengenlanden te reizen. De EC ziet liever dat iedereen een PCR-test moet doen en dat er verplichte quarantaines komen na terugkomst uit een ander EU-land.

Ondanks de oproep lijkt het er toch op dat elk land maar iets doet zonder enige coördinatie met de andere landen. Terwijl het ene land een verplichte quarantaine heeft ingesteld is dat bij een ander land op vrijwillige basis zoals in Nederland. In Noorwegen kom je alleen het land binnen als je verplicht in quarantaine gaat terwijl men in DUitsland verplicht een PCR-test moet laten doen.