menu: rubrieken, zoeken & meer

Waar geldt het corona-rookverbod in Spanje

Waar geldt het corona-rookverbod in Spanje
Beeld: Europa Press

Waar geldt het corona-rookverbod in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vorige week vrijdag werd door de minister van Volksgezondheid in samenspraak met de regionale gezondheidsministers 11 maatregelen en 3 aanbevelingen bekend gemaakt waaronder het verbod op roken als de 2 meter afstand niet gehandhaafd kan worden en de sluiting van nachtclubs en discotheken. Maar deze nieuwe regels werden niet meet n ingevoerd in heel Spanje maar waar gelden deze nu wel?

Van de 11 nieuwe corona-maatregelen zijn de twee meest opvallende het rookverbod wanneer de 2 (niet 1,5 dus) meter afstand niet gehandhaafd kan worden en de sluiting van nachtclubs en discotheken in het land. Dit werd weliswaar op vrijdag aangekondigd maar deze nieuwe maatregelen gelden nog niet overal.

Waarom rookverbod?

Om een sigaret te roken moet je het verplichte mondkapje afzetten, raken je handen niet alleen een sigaret aan maar ook andere artikelen zoals aanstekers (die vaak gedeeld worden met andere rokers) het sigarettenpakje of in het geval van shag de vloeitjes etc. Die handen komen daarna dicht in de buurt van de mond en neus waardoor men eerder besmet kan raken.

Verder zorgen rokers ervoor dat wanneer ze rook uitademen er ademhalings druppels vrijkomen die een virale lading kunnen bevatten en zeer besmettelijk kunnen zijn voor andere mensen in de buurt van iemand die rookt, zeker op een moment wanneer er geen social distance wordt gehandhaafd. Deze gevaren worden onderbouwd door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Regio’s 

De eerste regio’s die al voordat de landelijke maatregelen bekend werden gemaakt een rookverbod hadden zijn Galicië en de Canarische Eilanden. Daar werd het rookverbod al van kracht op respectievelijk donderdag 13 en vrijdag 14 augustus maar werden de andere corona-maatregelen pas deze maandag van kracht.

Na deze twee autonome regio’s en de bekendmaking van deze corona-maatregelen waren het de autonome regio’s Murcia (zondag) en La Rioja (zaterdag) die het afgelopen weekend de 11 maatregelen hebben aangenomen.

Op maandag zijn daar Andalusië, Aragón, Castilië en León en Cantabrië (inclusief rookverbod als er kinderen of ouderen in de buurt zijn) bijgekomen en op dinsdag de regio’s Valencia, Catalonië, Balearen, Extremadura en Navarra.  Overigens is het in de Valencia regio overal ook verboden om op de stranden te roken, in ieder geval de komende 21 dagen dus tot 8 september.

Andere autonome regio’s zoals Madrid zullen het rookverbod samen met de overige corona-maatregelen in de loop van deze week aannemen.

Andere maatregelen

Naast het rookverbod gelden nog andere corona-maatregelen waaronder de belangrijkste:

Alcohol op straat verboden

Omdat de jeugd nog steeds bijeen komt op straat tijdens de ‘botellón’ waarbij de jongeren alcohol nuttigen door o.a. flessen drank en bekers/glazen te delen, geen afstand te houden en geen mondkapjes te dragen, wordt het op straat drinken van alcohol verboden. In de praktijk houdt dit in dat de autoriteiten nu een geldig middel hebben om vanwege de gezondheidssituatie dit soort bijeenkomsten te beëindigen.

Discotheken dicht

Alle discotheken, nachtbars, danszalen en plaatsen met live muziek mogen niet meer open. Het nachtleven is een bron van besmetting gebleken en dat wil men met deze nieuwe maatregelen voorkomen. De horeca is uiteraard niet blij met deze corona-maatregelen en heeft al aangegeven dit besluit voor de rechter te brengen.

Bars om 1:00 uur dicht

Bars en terrassen moeten om 01:00 ‘s nachts gesloten zijn en vanaf 24:00 uur mogen er geen nieuwe klanten binnen- of bijkomen. Verder is maximaal 10 personen per tafel(s) toegestaan en dient op de meeste plaatsen de anderhalve meter regel in acht te worden genomen zoals aan de bar, tussen de tafels etc.

Verder zijn er nog maatregelen genomen voor wat betreft de bezoeken bij bejaardentehuizen en ouderen opvangcentra waar zoveel mogelijk PCR-tests uitgevoerd moeten worden. Moet er voordat een groot evenement plaatsvindt er een risico onderzoek plaatsvinden.