skip to Main Content
Vervroegde verkiezingen in Catalonië kunnen het uitvoeren van artikel 155 voorkomen aldus Rajoy (2017)

Vervroegde verkiezingen in Catalonië kunnen het uitvoeren van artikel 155 voorkomen aldus Rajoy (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering heeft Puigdemont medegedeeld dat mocht hij deze woensdag of donderdagmorgen vervroegde verkiezingen uitspreken voor de autonome deelstaat Catalonië, de centrale regering het gevreesde artikel 155 van de Spaanse grondwet niet zal activeren. Met dit aanbod wil de regering Rajoy net zoals de Catalaanse regering een uitgestrekte hand ophouden om het conflict op een redelijk normale manier op te lossen.

De Spaanse regering weet dat er onenigheid is ontstaan tussen de verschillende Catalaanse politieke partijen zoals ERC en PDeCAT over het wel of niet uitspreken van de unilaterale afscheiding van Spanje of het aankondigen van vervroegde verkiezingen. Mocht de Catalaanse regiopremier Puigdemont besluiten om het Catalaanse parlement te ontbinden en zo automatisch vervroegde verkiezingen aan te kondigen, dan kan voorkomen worden dat de centrale regering in Madrid via artikel 155 het Catalaanse parlement ontbindt en als het ware de autonome deelstaat overneemt.

Puigdemont moet voor donderdagmorgen 10 uur een antwoord geven aan de Spaanse regering. Op dat moment loopt het tweede ultimatum ten einde en weet men wat er gaat gebeuren: of vervroegde verkiezingen van de Catalaanse kant uit, of het uitspreken van de afscheiding van Spanje met alle gevolgen van dien zoals de uitvoer van artikel 155 van de Spaanse grondwet waarbij ook Puigdemont en andere politici kunnen worden gearresteerd.

Mocht Puigdemont gehoor geven aan de Spaanse regering en mocht de Catalaanse regiopremier vervroegde verkiezingen uitschrijven dan dient hij tevens het hele afscheidingsproject in de ijskast te zetten. Of Puigdemont dat wel wil is nog maar de vraag maar er is dus nu een manier om het hele politieke conflict op een redelijk normale manier op te lossen. Als Puigdemont kiest voor vervroegde verkiezingen dan dient hij deze voor 25 oktober aan te kondigen om zo binnen het tijdsbestek te blijven waardoor er 54 dagen later op 17 december verkiezingen in Catalonië kunnen plaatsvinden.

Donderdagochtend zullen we weten wat er verder gaat gebeuren in het Catalonië conflict waarbij er twee mogelijkheden zijn: of eigen gekozen vervroegde verkiezingen of gedwongen vervroegde verkiezingen door de uitvoer van artikel 155 in het geval Puigdemont kiest voor de moeilijkste weg van de DUI of unilaterale afscheiding van Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken