menu: rubrieken, zoeken & meer

Catalonië maakt nieuwe corona-maatregelen bekend voor de feestdagen

Catalonië maakt nieuwe corona-maatregelen bekend voor de feestdagen
Beeld: 123rf (aangepast)

Catalonië maakt nieuwe corona-maatregelen bekend voor de feestdagen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In Catalonië heeft de regionale overheid besloten het ‘Plan Cataluña’ te activeren met een nieuwe aanscherping van de huidige en eerder aangekondigde corona-maatregelen rondom de feestdagen. Er zijn nieuwe maatregelen aangekondigd of eerder genomen maatregelen zijn aangescherpt zoals de regionale lockdowns, samenkomst van familieden, avondklok en de regels voor de horeca. 

Net zoals in andere regio’s zoals de Balearen (Mallorca), Canarische Eilanden (Tenerife), Madrid, Andalusië en de Valencia regio gaat het ook in Catalonië weer de verkeerde kant op met de corona-cijfers en dus komen er voor de feestdagen zwaardere maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De vorige aanpassing werd op maandag 14 december bekend gemaakt waarbij o.a. winkelcentra en skipistes open gingen.

Lockdown

Sinds 14 december was het mogelijk om van maandag tot en met donderdag in heel Catalonië te reizen en in de weekenden van vrijdag 6.00 tot maandag 6.00 uur alleen binnen de comarca. Maar dat wordt vanaf maandag 21 december tot en met 11 januari 2021 aangepast.

Vanaf 21 december is het op maandag tot en met zondag (dus elke dag) alleen nog toegestaan om vrij te reizen binnen de eigen comarca. Het vrij reizen in heel Catalonië is niet meer toegestaan vanaf 21 december en tot en met 11 januari 2021.

Wat is een comarca? De autonome regio Catalonië is onderverdeeld in provincies (Gerona, Lerida, Barcelona en Tarragona) die weer onderverdeeld zijn in comarca’s (KLIK HIER voor een overzicht van de comarca’s in Catalonië) die op zich weer onderverdeeld zijn in gemeenten.

Er zijn enkele uitzonderingen zoals het reizen naar een tweede woning of vakantiewoning of hotel dat gelegen is in een andere comarca of familiebezoek en uiteraard voor werk MAAR men moet de feestdagen in die comarca blijven en men mag niet heen en weer reizen. Daarnaast mag de groep samenwonenden (huishouden) niet verbroken worden dus met andere woorden er mogen niet meer mensen bij een reisgezelschap komen dan het aantal dat in dezelfde woning woont. 

Tijdens de dagen 24, 25, 26 en 31 december en 1 en 6 januari 2021 is het toegestaan om de autonome regio Catalonië (waar een regionale lockdown geldt) in en uit te reizen MAAR alleen als het gaat om familiebezoek.

Avondklok

Wat betreft de avondklok komt er geen verandering en blijft deze geldig vanaf 22.00 tot 6.00 uur behalve op 24 december (nochebuena) en 31 december (nochevieja) wanneer de avondklok verlengd wordt tussen 1.00 en 6.00 uur en op 5 januari 2021 (noche de Reyes) wanneer de avondklok verlengd wordt tussen 23.00 en 6.00 uur.

Bij de bekendmaking van de corona-maatregelen voor de feestdagen op maandag 14 december bleek dat op alle avonden, ongeacht of het kerst, jaarwisseling of Driekoningen was, de avondklok gehanteerd bleef tussen 22.00 en 6.00 uur maar dat is dus nu vanaf 21 december aangepast.

Samenkomen

Wat betreft hets samenkomen geldt een groepsgrootte van maximaal 6 personen maar op 24, 25, 26 en 31 december en 1 en 6 januari 2021 is het toegestaan om met maximaal 10 personen (inclusief kinderen) samen te komen wanneer het gaat om niet meer dan twee groepen samenwonenden.

Horeca

Voor de bars en restaurants komen er veel strengere regels wat betreft de openingstijden die vanaf maandag 21 december verdeeld zijn in tijdslots. Dat wil zeggen dat bars en restaurants alleen open mogen zijn tussen 7.30 en 10.00 uur voor het serveren van ontbijt en tussen 13.00 en 15.30 voor het serveren van de middagmaaltijden (lunch). 

Tussen 19.00 en 22.00 uur mogen bars en restaurants alleen open zijn om afhaalmaaltijden en take away aan te bieden (wat tot 23.00 uur thuisbezorgd mag worden). 

In de horeca geldt in het interieur een maximum van 30% toegestane capaciteit met de gebruikelijke anderhalve meter afstand tussen tafels en stoelen met maximaal 4 personen aan de tafels en 6 personen als het gaat om dezelfde groep samenwonenden. Op terrassen is de groepsgrootte in alle gevallen 4 personen.

Winkels

De winkels en winkelcentra blijven gewoon open alle dagen dat ze normaal open mogen zijn maar met beperkingen zoals het aantal aanwezige klanten etc. MAAR aangezien men niet buiten de eigen comarca mag komen vanaf 21 december is het dus niet toegestaan om te winkelen in een andere comarca dan waar men woont.