skip to Main Content

‘KanariLeaks’: Een nieuw internetportaal wat strijdt tegen corruptie op Canarias

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CANARIAS – (Hans Camps)  ‘WikiLeaks’ heeft geïnspireerd tot het op de Canarische Eilanden creëren van ‘KanariLeaks’, een organisatie zonder winstoogmerk die een platform wil worden voor de  onthulling van documenten welke normaal gesproken niet verschijnen in de traditionele communicatiemedia. ‘WikiLeaks’ inspireert tot het creëren van een internetbladzijde, “waar de gemeenschap lucht krijgt van documenten via een anonieme aanhanger.”

Het portaal www.kanarileaks.org zal in de komende dagen volledig operatief zijn en maakt zich sinds maandag 17 januari 2011 bekend via sociale netwerken zoals ‘Twitter’ en ‘Facebook’.

“Op de Canarische Eilanden is zoveel corruptie, dat we streven naar een uitlaatklep als ventilator van documenten en van elke vertrouwelijke informatie over kwesties waar de gemeenschap lucht van moet krijgen, op voorwaarde, dat de informatie vrij is” zegt een van de ontwikkelaars van het internetportaal, die momenteel zij identiteit liever niet prijs geeft.

Aan  KanariLeaks neemt een groep vakmensen deel – sommigen oefenen hun  beroep nog uit  anderen zijn werkloos – die heeft besloten, om  informatie welke niet vooraf door de communicatiemedia is, gefilterd beschikbaar te stellen. Men moedigt deze vakmensen aan, om zonder beperkingen, documenten te gebruiken welke men zal  gaan publiceren.

Ambtenaren politici, advocaten, journalisten en, in het algemeen iedereen die toegang heeft tot relevante informatie, kan deze documenten insturen met de volledige garantie van vertrouwelijkheid en anonimiteit, zo legt een van de grondleggers van ‘KanariLeaks’ uit.

In de documenten welke men publiceert op het portaal, zal men alle namen verwijderen die blijkbaar niet relevant zijn voor het onderwerp waar het over gaat.

Het is een serieus en goed doordacht project, waar we twee maanden aan gewerkt hebben, met vrijwillige bijdragen van computervrienden, die hebben geholpen, om een veilige infrastructuur op te zetten voor de bekendmaking van documenten,” zo geven de oprichters aan.

Op haar internetbladzijde verkondigt ‘KanariLeaks’, dat dit zonder winstoogmerk is ontsproten aan enkele vakmensen die van mening zijn, dat de Canarische Eilanden hun  eigen ‘WikiLeaks’ nodig hebben.

Het voorbeeld van Tunesië, waar de door ‘Wikileaks’ gefilterde documenten van invloed zijn geweest op de rebellie tegen de dictator, laat zien, “dat informatie vrijheid is en, dat de wereld WikiLeaks nodig heeft,” zo verkondigt het Canarische portaal.

“We accepteren alle soorten documenten over bedrijven, organisaties, regeringen … en hun verantwoordelijken” zo merkt ‘Kanarileaks’ op, die van mening is, dat dit zal helpen, dat deze maatschappij dichter bij zijn gekoesterde vrijheid komt.”

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend