De ‘primavera’ of lente is weer begonnen in Spanje

De primavera of lente is weer begonnen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Eindelijk is het dan zover en de lente is na maanden van wachten eindelijk begonnen. Het was op veel plaatsen langs de Middellandse Zee een vreemde winter met veel regen, wind, storm en hagel. Daar gaat nu dan eindelijk een einde aan komen nu de lente of in het Spaans “primavera” weer begint. We kijken even vooruit en voorspellen min of meer hoe de lente in Spanje zal worden 🙂

Vandaag 20 maart zal de lente officieel om 04.50 uur beginnen (03.50 uur op de Canarische Eilanden). Een periode van het jaar waar veel mensen naar uitgekeken hebben en welke dan eindelijk is gekomen. De lente zal dit jaar precies 92 dagen en 18 uur lang, iets meer dan 3 maanden dus, gaan duren voordat de zomer op 20 juni  zal beginnen. Pas 10 dagen later in de nacht van 30 op 31 maart wordt de klok een uur vooruit gezet naar de zomertijd.

Prima en vera

In het Spaans heet de lente “primavera” wat opgedeeld kan worden in “prima” en “vera” wat letterlijk “el buen tiempo” of goed weer betekent, een van de vier jaargetijden die samen met de winter, zomer en herfst een jaar rond maken. In het Nederlands is het woord “lente” een oude afleiding van “lang” en heeft het betrekking op het lengen van de dagen.

Veel mensen houden van de lente omdat het lijkt dat alles weer enigszins tot leven komt en de lente wordt vaak samen met de herfst als beste jaargetijden gezien om het dan minder drukke Spanje te bezoeken.

Twee lentes

Eigenlijk zijn er twee lentes, een meteorologische of klimatologische lente en een astronomische lente. De klimatologische lente is reeds op 1 maart begonnen en eindigt op 31 mei. In 1730 werd besloten om voor de meteorologie hele maanden te nemen want dat was makkelijker. De lente die de meeste mensen vieren is de astronomische lente waarbij de dag en de nacht even lang zijn.

Deze treedt elk jaar op rond 20 maart op het noordelijk halfrond en rond 23 september op het zuidelijk halfrond. Op deze data gaat de zon door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer.

De lente eindigt met de zomerzonnewende (rond 20 juni op het noordelijk halfrond en 21 december op het zuidelijk halfrond). Dat is het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.

Hoe is de lente in Spanje

Ondanks dat veel mensen denken dat de lente een mooie en warme tijd van het jaar is, klopt dat niet altijd. In maart, april en mei (de klimatologische lente) bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur voor Spanje 13,6 graden, uiteraard met uitschieters op bepaalde plaatsen maar het gemiddelde is niet echt hoog. Daarnaast is er normaal gesproken veel neerslag met een gemiddelde van 173 mm per vierkante meter aan regenwater. Het is weliswaar niet de tijd van de meeste stormen maar de lente is wel de tijd dat er stormen voorkomen en vaak veel neerslag is.

Daarnaast is de lente voor diegene die last hebben van allergieën een van de verschrikkelijkste momenten van het jaar. Daartegenover staat dat de temperaturen langzaam omhoog gaan, alles begint te bloeien en het goed vertoeven is in Spanje omdat het klimaat lekker is en het nog niet zo druk is als in de zomer.

Lentedag

In Spanje wordt gesproken van een lentedag of “día primaveral” wanneer de temperatuur rond de 20 graden schommelt. Deze temperaturen worden in de lentedagen het meeste gezien langs de Middellandse Zee zoals in delen van Catalonië, Comunidad Valenciana, Balearen, Murcia en Andalusië. Dat wordt dan hoofdzakelijk gemeten langs de kust aangezien het meer naar het binnenland vaak nog behoorlijk fris kan zijn, ook ‘s-nachts. De temperaturen gaan vanaf 20 maart tot 21 juni geleidelijk omhoog waarna de zomer het van de lente overneemt.

Regen

Dat de zon aanwezig zal zijn gedurende de lente in Spanje is een ding wat zeker is maar wist je dat het ook behoorlijk kan regenen gedurende de lente? Gemiddeld valt er in de lente in heel Spanje 173 mm aan regen per vierkante meter maar er zijn delen in het land waar meer regen valt en delen waar bijna geen neerslag is. Zo is het gebruikelijk dat het in het noordwesten van het land meer regen valt terwijl er langs de Middellandse Zee, dus het zuiden en noordoosten van het land minder regen valt.

Over het algemeen zijn de droogste gebieden in de lente de Canarische Eilanden, de provincie Almería en Murcia. De meeste stormen in Spanje zijn niet te merken in de lente maar ook niet in de herfst en winter maar gedurende de zomer, vreemd genoeg.

Heb jij ook zo’n zin in de lente en waar in Spanje geniet je daar dan van?

Meer recente artikelen:

  • Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
  • Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
  • Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden.
  • Dit artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.