skip to Main Content
Actueel nieuws staking Spaanse vliegvelden 21 en 24 april (UPDATE)
123rf

Actueel nieuws staking Spaanse vliegvelden 21 en 24 april (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zoals inmiddels bekend wordt er op zondag 21 april en woensdag 24 april gestaakt door het vliegveld personeel op de Spaanse vliegvelden. De laatste berichten laten zien dat de twee stakingsdagen vooralsnog doorgaan en volgens de vakbonden USO Sector Aéreo en UGT zullen zo’n 60.000 medewerkers het werk neerleggen op die dagen.

LAATSTE NIEUWS: Staking vliegvelden Spanje op 21 en 24 april afgelast

Het gaat om duizenden werknemers die in dienst zijn van bedrijven als Iberia, Swissport, Acciona, Groundforce (Globalia), Atlántica, Clever, AviaPartner, Menzies, easyJet en Lesma-Ryanair die dus ook de handling regelen voor maatschappijen als Transavia, Ryanair etc.

Het gaat om personeel dat bij de vliegvelden in Spanje werkzaam is bij de handling waaronder ook het personeel dat verantwoordelijk is voor de koffers, service en dienstverlening op het vliegveld, de loopbruggen en technische ondersteuning van vliegvelden.

Dienstverlening

De Spaanse overheid heeft echter wel vastgesteld dat er een minimale service moet zijn tijdens de stakingsdagen die ligt tussen de 38% en 100%. Dat wil zeggen dat op de stakingsdagen tenminste 38% tot 100% van het personeel moet werken.

Zo moet er bij binnenlandse vluchten die verbindingen hebben met de Balearen en Canarische Eilanden en tussen de eilanden zelf een dienstverlening zijn van 100%.

Voor de stakingsdag 21 april is vastgesteld dat 40% en voor 24 april 38% van de dienstverlening uitgevoerd moet worden voor vluchten tussen steden op het Spaanse vasteland als er een alternatief vervoersmiddel zoals de trein of bus is van minder dan 5 uur. Mocht dat niet het geval zijn dan moet er een dienstverlening plaatsvinden van 65% op 21 april en 61% op 24 april.

Deze laatste regel geldt ook voor internationale vluchten zoals tussen Spanje en Nederland/België en andersom waarbij er een minimale dienstverlening moet plaatsvinden tussen de 38% en 65% op beide stakingsdagen. De kans is dus aanwezig dat men niets zal merken van de staking van het handling personeel op de Spaanse vliegvelden.

De vakbonden zijn niet tevreden met deze minimale dienstverlening aangezien zij van mening zijn dat het effect van de staking minimaal zal zijn en deze regels het recht op staken van de werknemers negeren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Morgen, de 21e april naar huis. Voor het eerst met een grote koffer ….
    – hoop dat de staking niet doorgaat !
    – graag blijf ik op de hoogte !

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken