skip to Main Content

De 72e wielerronde van Spanje “Vuelta a España 2017” van start

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze zaterdag 19 augustus gaat de 72e Vuelta a España van start waarbij deze ongeveer drie weken later op 10 september aanstaande zal eindigen. Voor de derde keer in de geschiedenis van de Spaanse wielerronde zal deze in het buitenland van start gaan en eindigen in de hoofdstad van Spanje, Madrid. Het startpunt vindt dit jaar plaats in Frankrijk, in de stad Nimes. In totaal is de route 3.297 kilometer lang. De Vuelta wordt gezien als een van de drie grote wielerrondes waarbij ook de Italiaanse Giro en het Franse Tour de France behoren.

Ondanks het feit dat het een van de drie grote Europese wielerrondes is, leeft de ronde niet zo heel erg in Spanje. De Giro in Italië en natuurlijk de Tour in Frankrijk leven veel meer in Europa en over de hele wereld bij de wielerfans en ook vaak in eigen land. In Spanje zul je niet zo vaak horen “que bien, ya empieza la Vuelta”. Het ging zelfs zo slecht met de Vuelta a España dat de ASO, de Tour de France organisatie, de failliete Vuelta moest overnemen om er nieuw leven in te blazen.

Echt Spaans

Buiten het feit dat wielrennen in Spanje geen zogenaamde A-sport meer is en dat de tijd voorbij is dat Spanje grote ploegen had, hebben ook de vele dopingschandalen ook roet in het eten gegooid waardoor veel Spanjaarden geen zin meer hebben in de Vuelta. Maar waarschijnlijk is het grootste probleem van de Vuelta a España dat het een echt Spaans evenement is, iets wat de naam natuurlijk al aangeeft. En “echt Spaans” valt niet overal in het land goed want in sommige deelstaten zoals Catalonië, Baskenland en Galicië voelt men zich niet Spaans dus waarom iets Spaans leuk vinden als de regionale identiteit en cultuur bij de inwoners voorgaat?

Overzicht

Hoe dan ook, op zaterdag 19 september gaat de 72e Vuelta a España van start en zullen er 18 teams bestaande uit meerdere renners aan de startlijn in het Franse Nimes staan om later op 10 september in Madrid te eindigen. In totaal bestaat de Ronde van Spanje 2017 uit 21 etappes. Daarvan finishen er negen bovenop een heuvel of een berg. Daarnaast staan er ook nog diverse bergritten en heuveletappes op het programma, waarvan de finish niet op een top van een klim ligt. In het rittenschema van de Vuelta 2017 is slechts één individuele tijdrit opgenomen: de 16e etappe, een tijdrit van 42 kilometer.

Etappes

De Vuelta 2017 begint op zaterdag 19 augustus in het Franse Nimes met de ploegentijdrit waarna op 20 augustus de eerste 201 km lange etappe gereden wordt tussen Nimes en Gruissan. Op 21 augustus wordt de 2e etappe gereden in Spanje tussen het Catalaanse Prades en Andorra La Vella wat een 158,5 km lange rit is met een bergetappe. Op 22 augustus blijft de Vuelta tijdens de 3e etappe in de provincie Tarragona met de 193 km lange rit tussen Escaldes en Tarragona gevolgd door de 4e etappe op 23 augustus in de Comunidad Valenciana tussen Benicassim en Ermita Santa Lucia. Etappe 6 vindt plaats op 24 augustus tussen Vila-Real en Sagunto gevolgd door etappe 7 tussen Lliria en Cuenca. Nadat de etappe 8 op 26 augustus gereden zal worden tussen Hellin en Xorret de Cati vervolgd de Vuelta haar route met de etappe 9 tussen Orihuela en Cumbre del Sol.

Nadat er op 28 augustus een rustdag is geweest gaat de Vuelta verder op 29 augustus met de etappe 10 tussen Caravaca en El Pozo, etappe 11 tussen Lorca en Calar Alto op 30 augustus en op 31 augustus tussen Motril en Antequera met de etappe 12. We zijn nu in Andalusië belandt waar de etappe 13 op 1 september zal plaatsvinden tussen Coin en Tomares gevolgd door de etappe 14 tussen Ecija en La Pandera op 2 september en op 3 september de etappe 15 tussen Alcala la Real en Sierra Nevada in Granada.

Op 4 september hebben de renners weer een rustdag om op 5 september de etappe 16 te beginnen tussen Circuito de Navarra en Logroño gevolgd door de etappe 17 tussen Villadiego en Los Machucos op 6 september en op 7 september tussen Suances en Santo Toribio de Liebana met de etappe 18. Op 8 september gaat de Vuelta verder met etappe 19 tussen Parque de Redes en Gijón gevolgd door de voorlaatste etappe 20 tussen Corvera en El Angliru op 9 september. Op zondag 10 september zal de Vuelta 2017 eindigen met de etappe 21 tussen Arroyomolinos en de finish in Madrid.

In Spanje zal de Vuelta 2017 uitgezonden worden op TVE1 en Eurosport en vaak op de autonome televisiezenders als de route daar doorheen komt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken