skip to Main Content
De vreemdste bekeuringen voor automobilisten in Spanje
Archieffoto

De vreemdste bekeuringen voor automobilisten in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De vreemdste bekeuringen voor automobilisten in Spanje

Archieffoto

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen komen met de eigen auto naar Spanje om te genieten van de vakantie. Ondanks het feit dat je met een Nederlands of Belgisch kenteken rondrijdt in Spanje gelden natuurlijk wel de Spaanse verkeersregels. Enkele van deze regels kunnen leiden tot boetes wanneer men zich daar niet aan houdt. Pas echter wel op want boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s die vaak direct betaald moeten worden, zeker als men met een buitenlands kenteken rijdt.

De Guardia Civil Tráfico controleert gedurende de zomer veel op de Spaanse wegen waarbij gekeken wordt naar o.a. drank- en drugsgebruik, de autopapieren, of de auto gekeurd is etc. Agenten mogen echter ook bekeuringen uitschrijven als er sprake is van strafbare feiten die afgeleid zijn van de algemene verkeersregels.

Veel Spanjaarden weten niet eens dat de onderstaande verkeersregels gelden dus laat staan buitenlanders die in Spanje rondrijden. Toch staan ze allemaal vermeld in het Reglamento General de Circulación in de artikelen 18 en 19, maar wie kijkt daar nu naar.

In die algemene verkeersregels staan onderstaande onderwerpen niet “letterlijk” vermeld maar via diverse andere websites zijn we achter meer regels gekomen dan welke beknopt in artikel 18 en 19 vermeld staan.

Autorijden met slippers of naaldhakken aan of blootvoets

In de zomer is het vrij normaal om richting strand te rijden terwijl je de slippers al aan hebt of dat het zo warm is dat je geen schoenen aandoet. Dat mag dus niet in Spanje en kan boetes opleveren van 80 euro (schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet los om problemen met gasgeven en remmen te voorkomen). Blootvoets is ook niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.

Rijden zonder shirt

Ook het rijden zonder shirt of topless in het geval van vrouwelijke chauffeurs is strafbaar met boetes tussen de 40 en 80 euro. De reden daarvoor is omdat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Eten, drinken of opmaken

Een ijsje eten, een broodje naar binnen werken, water drinken of jezelf opmaken achter het stuur kan boetes opleveren. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel 200 euro. Daarnaast kan men punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Arm uit het raam steken of leunen uit het raam

Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Voeten op het dashboard

De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (stel je voor de airbag opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100 euro.

Sigaret uit auto gooien

Ben je een roker en gooi je de sigaret uit de auto dan kan dat een flinke boete van 400 euro of meer opleveren. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer veel en veel natuurbranden naast wegen zijn dan ook veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

Aantal inzittenden

Mocht het aantal inzittenden het maximale overschrijden wat in de meeste gevallen 6 of 7 personen is (in normale auto’s) kan men flinke boetes krijgen.

DVD schermen, GPS etc.

Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD apparaten gebruiken tijdens het rijden. Het instellen van een GPS of andere handelingen doen op een GPS apparaat tijdens het rijden zijn verboden. Alle apparaten die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot 200 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Bellen in de auto

Bellen in de auto tijdens het rijden mag maar alleen als dat “manos libre” ofwel handvrij is door middel van een bluetooth systeem of kabels via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te bellen met gebruik van bluetooth koptelefoons of soortgelijke apparaten. Toch is het opletten geblazen want het zoeken van telefoonnummers en/of gebruiken van de knoppen op de telefoons is weer niet toegestaan. Boetes lopen op tot 400 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

WhatsAppen, messenger etc

Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in applicaties zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger etc. In het geval van WhatsApp is het ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te bellen of te videobellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op.

Spullen achterin leggen die niet vast zitten

Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100 euro.

Huisdieren aan de riem of in bench

Honden die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een bench zitten die eigenlijk ook vastgemaakt dient te worden. Zitten honden in de achterbak dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de kofferbak zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot 300 euro.

Claxonneren zonder reden

Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80 euro. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets wat vaker voorkomt (al hebben we ergens gelezen dat dit 200 euro is)

Documentatie niet compleet

Het niet hebben van de autopapieren en een juiste ITV (APK) kan kosten opleveren tot 200 euro. Datzelfde geldt als je rijbewijs verlopen is of niet bij je hebt wat beboet kan worden tot 80 euro.

Reflecterend vest

Je moet ten allen tijde een reflecterend (geel of oranje) vest in de auto hebben die aangetrokken dient te worden in geval van pech of een ongeval, dat geldt voor de chauffeur en een bijrijder. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200 euro. In Spanje is het verplicht om twee gevarendriehoeken in de auto te hebben (alleen in het geval van Spaans kenteken).

Bijrijder of autorijder kussen

Het kussen van de bestuurder of bijrijder als men op de weg rijdt of het heftig discussiëren tijdens het rijden is in principe net zo gevaarlijk als dronken rondrijden. Daarom kan de politie een bekeuring geven van 80 euro, ook als men iets te verliefd en handtastelijk in de auto rijdt.

Aan de binnenspiegel

Het is verboden om gevaarlijke voorwerpen aan de binnenspiegel (achteruitkijkspiegel) te hangen omdat dit gevaarlijk is als er een ongeval is. De bekeuring kan oplopen tot maar liefst 300 euro.

Fietsen meenemen in/achter auto

Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmerd. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fietsen steunen dient dit altijd zo te gebeuren dat het kenteken van de auto te lezen is en dient men een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken. Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets wat ook geldt als de fietsen boven op het dak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot een bekeuring.

Veel regels zoals het te hard rijden, niet dragen van de autogordel, dronken achter het stuur zitten of met drugs op en het rijden zonder rijbewijs etc. hebben we hierboven niet aangegeven want deze zijn vrij logisch en eigenlijk overal verboden.

Het kan gebeuren dat het bovenstaande niet helemaal correct is of inmiddels alweer aangepast door de Spaanse verkeersdienst DGT. Deze regels zijn gehaald uit meerdere Spaanse krantenberichten en artikelen die soms ernaast kunnen zitten omdat de wet niet echt 100% duidelijk is en er flink gespeculeerd kan worden aangezien punten niet specifiek aangekaart worden in het Reglamento General de Circulación. Dus … heb je nog tips, meer informatie en/of aanvullingen, laat het dan weten door middel van een reactie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 32 reacties
 1. Btreffende het rondrijden met een huurauto in Spanje: WIE moet ervoor zorgen dat er 2 gevarendriehoeken aanwezig zijn ? Ik kan me moeilijk voorstellen dat je dit met het vliegtuig moet meebrengen.

 2. Er zijn nog altijd veel bestuurders die niet weten dat je in een tunnel overdag je lichten moet aansteken als de G.C.dit merkt wordt je beboet.

 3. De politie mag wel eens boetes geven voor zeer luide auto´s en motoren en het niet aangeven van de richting op een rotonde of op de verkeerde baan rijden op een rotonde dat is levensgevaarlijk in Spanje.Zou heel veel ongelukken schelen denk ik.

 4. Noodzakelijk autopapieren staan op mijn iPhone. (ITV, verzekering, eigendomsbewijs etc)
  De politie checkt die gegevens online en maakt een foto van de schermafbeelding. Ideaal!
  Was zelfs voldoende na een (lichte) parkeeraanrijding

 5. Iemand die een brandende peuk uit een auto gooit moeten ze een boete geven van 4000 euro en gelijk z’n rijbewijs afpakken. Natuurbranden zijn vreselijk!

 6. Ik vind het raar dat verkeersregels per land verschillen. Elk land moet kennelijk zijn eigen instelling hebben om verkeersregels te bedenken. Laat de EU dat doen. Dat is duidelijk voor de weggebruiker en bespaard heel veel want het is helemaal niet nodig dat overal hetzelfde gedaan wordt Ook wordt niet genoemd dat men in Spanje geen sleepkabel mag gebruiken terwijl ik dat in Nederland beroepsmatig heb gedaan. Wij hadden onze hond een paar weken dat wij merkten dat zij last van wagenziekte had. Een volgende keer begon zij weer te kokhalsen en ben ik naar de serviceweg gegaan, daar gestopt en de hond uitgelaten. Wel een boete gekregen omdat ik op de serviceweg gestopt was. Alternatief is gewoon doorrijden met een spugende hond of een kind en dat leidt veel meer af.

 7. Dit zegt de ANWB ervan:
  Dashcam in Spanje:
  Wordt ten zéérste afgeraden en
  Er mag niet zomaar gefilmd worden in openbare ruimte.
  De dashcam mag niet afleiden, mag het zicht niet belemmeren en mag niet bediend worden tijdens het rijden.
  Er gelden specifieke regels m.b.t. databeveiliging.
  Er is toestemming nodig van inzittenden.

  Dus ik zou me maar een paar keer bedenken, tenzij je erg veel zin hebt in discussie ( die je toch altijd verliest.

 8. Toen ik op Tenerife woonde heb ik mijn autopapieren en rijbewijs gekopieerd ; dan ga je met de originelen en de kopieën naar een notaris ,die voor een paar euro verklaart dat ze geldig zijn met uiteraard een fraai stempel.
  Die kopieën lagen altijd in de auto en worden geaccepteerd door de politie
  Zo kan je de originele rustig thuis laten ……Weet niet of het nog zo is, maar dacht van wel.

 9. Twee gele jasjes moet je in de auto hebben. Niet in de achterbak, maar in de auto. Maar er mag niks los liggen op de achterbank….dus? Moet ik dat ding dan maar aan trekken dan? Wat een compleet achterlijke regel.
  En hoe zit het met vier man in de auto? Moet je dan vier jasjes hebben? Zo niet, pdan lopen er twee gele jasjes rond in de nacht en twee andere poppetjes compleet onzichtbaar….dus wat is het.
  Moeten die twee in de auto blijven dan?

  1. Je moet steeds evenveel fluovestjes meehebben als dat er mensen in de auto zitten.
   Steek dus gewoon standaard wat fluovestjes in je deuren/handschoenenkastje of zetels. Je kan die uiteraard ook eentje bij de hand houden en de rest in de koffer steken. Bij pech stapt de bestuurder (met vestje uit) en haalt de rest uit de koffer. Zo moeilijk is het toch niet?

 10. U vergeet nog te noemen dat je bij een peuk uit het raam (Spaanse) rijbewijspunten kwijt raakt – ik dacht 4 – en dat je als brildrager een 2e bril bij je moet hebben. 🙂

 11. Tsja. Die motor agenten. Stonden vroeger met hun motoren altijd bij barretjes. De een binnen; de ander bij de motoren op de uitkijk. Als de eerste voldoende gezopen had; wisselden zij van positie. Altijd Andaluces die bij de de politie zaten. En dus te stom om zelfstandig te schijten. Maar ja. Dat geldt wereldwijd voor alle agenten 🙂

 12. Ik heb een vraag wat de papieren betreft.
  Is het toegestaan met fotokopieën van je autopapieren, paspoort en rijbewijs rond te rijden. Wij zijn resident. Wordt dit door de politie geaccepteerd?
  Uit veiligheid overwegingen en om de originele papieren niet kwijt te raken wil ik deze dan thuis laten.
  Bij voorbaat hartelijk dank.

  1. In België weet ik zelf uit ondervinding dat het niet mag, kreeg een boete en moest de originele documenten laten zien in het lokale politiebureau (10j geleden). Sindsdien doe ik het andersom: jaarlijks kopie nemen van elk document en zowel in Spanje als in België bewaren. Dan heb ik toch nog iets als ze zoek of gestolen zouden zijn

  2. Volgens mij moet je overal gewoon de originele papieren kunnen laten zien, of je nu in Nederland of Spanje rondrijdt. Anders kan je alles wel thuis laten vanwege het ‘risico’. gekopieerde ID, rijbewijs, autopapieren, bankpassen, geld? Je geld wil je toch ook niet kwijtraken? Daar moet je ook opletten, dus kunnen die autopapieren er wel bij lijkt me…

   1. Ik weet niet of het in Spanje ook kan, maar in België kan je bij de DIV (Dienst inschrijvingen Voertuigen) een duplicaat aanvragen van je inschrijvingsbewijs. Dit wordt vooral gedaan door de leasing- en verhuurbedrijven. Ze houden dan het origineel bij zich en leggen het duplicaat in het voertuig. Ik kan niet met zekerheid zeggen of dit ook voor particulieren geldt.

   2. geld kopiëren is ook strafbaar !hihi haha. Ik heb altijd kopieën bij,de autodocumenten steek onder mijn kleding

  3. Ja, je mag een kopie van de papieren in de auto hebben. Maar deze dien wel goedgekeurd te zijn door de “policia local”. Er moet dus een stempel staan op de copie.

 13. Wij hebben met de camper een bekeuring gekregen wegens het afwijken van de rijstrook. We werden door een motoragent ingehaald en twee km verder door de 2e motoragent van de Guardia Civil. Deze bleef zolang achter ons rijden tot er een parkeerplaats was en reed ons toen voorbij met het aangeven van een stopteken.
  We werden bekeurd voor het afwijken van de rijstrook en bij het inhalen van de eerste motoragent zouden we die daardoor in gevaar hebben gebracht !
  Totale bullshit maar wel 200 euro boete of 100 euro binnen 20 dagen. We hebben maar contre coeur 100 euro betaald.
  Tegen de GC kun je toch niet op.

  1. Ik kan er uiteraard ook niet over oordelen en vindt dit vervelend voor u, maar het is in Spanje wel zo dat je bij het aanraken van een doorgetrokken streep al de sigaar bent. Vaak heb je dit zelf maar amper in de gaten.

   1. Klopt. Mijn ouders hadden dit 25j geleden voor in Catalonië: de volle lijn een paar meter geraakt en konden betalen + het feit dat ze met een Belgische nummerplaat reden zal er ook toe bijgedragen hebben, mooi meegenomen he: buitenlandse deviezen!

   2. Sinds kort rij ik met een dashcam rond. Misschien kan men de agenten ermee confronteren als ze het niet goed ingeschat hebben. Heeft iemand hier reeds ervaring mee ondervonden?

     1. Grote onzin dat een dashcam verboden zou zijn. Je bent kennelijk in de war met een radardetector. Ik kan iedereen van harte een dashcam aanbevelen. Kost slechts een paar tientjes en is een zeer objectieve infobron.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken