skip to Main Content
Catalaanse burgemeesters die meewerken met het referendum goed voor slechts 40% van de bevolking

Catalaanse burgemeesters die meewerken met het referendum goed voor slechts 40% van de bevolking

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Deze week zijn onderzoeksrechters begonnen met de ondervragingen van burgemeesters die meewerken met het door het Grondwettelijk Hof illegaal verklaarde referendum van 1 oktober. Vorige week moesten burgemeesters van 948 gemeenten in Catalonië aangeven of ze meewerken met het plaatsen van stembussen en de bevolking in staat stellen om hun stem uit te brengen of dat men dit niet doet. 734 van alle burgemeesters hebben aangegeven dat ze meewerken met het “proces” waardoor ze dus eigenlijk, volgens de Spaanse wetten, illegaal bezig zijn.

Ondanks dat het een groot aantal is en men dus wel kan concluderen dat het merendeel van de burgemeesters hun medewerking verleent aan het proces van het referendum, vertegenwoordigen deze gemeenten blijkbaar nog geen 40% van de hele bevolking van Catalonië, dat is dus minder dan de helft. Het merendeel van de dorpen en steden waar men kan stemmen bestaat uit weinig inwoners terwijl de grote gemeenten (meer dan 50.000 inwoners) zoals Tarragona, Girona, Mataro, Sabadell en l’Hospitalet de l’Infant niet meewerken met het proces. Barcelona hoorde daar ook bij maar de burgemeester heeft een weg gevonden waardoor haar ambtenaren niet de wet overtreden en de gemeente zelf geen ruimtes ter beschikking stelt, iets wat men in de deelnemende gemeenten dus officieel wel doet.

De burgemeesters die meewerken met het proces van het referendum en die afgelopen zaterdag bij elkaar kwamen in Barcelona, zijn werkzaam in gemeenten waarin totaal 2,9 miljoen mensen wonen, een 38,6%. 4,6 miljoen inwoners ofwel 61,4% is woonachtig in grotere gemeenten die niet meewerken met het referendum. Deze gegevens houden niet in dat het aantal voor- en tegenstanders gelijk is aan de nummers hierboven vermeld maar feit is dat uit deze gegevens blijkt dat nog niet de helft van de bevolking daadwerkelijk in hun gemeente kan gaan stemmen.

Dat een burgemeester van een gemeente niet meewerkt en dus ook geen gemeentelijke instellingen ter beschikking stelt voor het houden van het referendum, wil niet zeggen dat de inwoners niet kunnen gaan stemmen. De regionale overheid heeft in de meeste plaatsen waaronder ook de grote gemeenten, eigen gebouwen waar wel eventueel gestemd kan worden. Dat is ook de reden waarom de burgemeester van Barcelona uiteindelijk toch zal meewerken omdat er in Barcelona niet gestemd zal worden in schoolgebouwen etc. maar in gebouwen die eigendom zijn van de Generalitat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Ik ben telkens verbaasd over de gekleurde, negatieve berichtgeving over het referendum.Blijkbaar heeft de redactie grote schrik over het feit dat de Catalanen zich democratisch over hun toekomst kunnen uitspreken. Jammer…

  1. Hoe kan men zich “democratisch” uitspreken als de gegevens waarop de Catalanen steunen om, naar geweten, te kunnen kiezen, gesteund zijn op halve waarheden en leugens over de toekomst van een onafhankelijk Catalonië? De Catalanen wordt nog altijd wijsgemaakt dat ze zonder problemen en met dezelfde status als nu, in de EU zullen blijven.
   Kijk wat er met de brexit gebeurt, waar nu al verschillende internationale maatschappijen hun hoofdzetel naar een ander Europees land hebben verplaatst

  2. Rob1, we verzinnen het nieuws echt niet zelf hoor. We vertalen zoals in 95% van de gevallen het nieuws uit Spaans krantenberichten zoals deze uit de 20 Minutos krant. Dat heeft niets met een persoonlijke mening te maken ben ik bang. Zelf ben ik als inwoner van Catalonië geen voorstander van een afscheiding want ik zie daar totaal geen voordelen in (buiten de sentimentele redenen van de Catalanen waar je geen land op kan bouwen). Het zal in mijn ogen alleen maar slechter gaan met Catalonië maar dat willen de voorstanders niet zien op de een of andere manier. Als buitenlander die al meer dan 20 jaar in de regio woont maakt het ook allemaal niet uit want deze mogen toch niet stemmen. Het vervelende van deze hele happening is dat de maatschappije compleet verdeeld is nu en dat is nooit een goed begin van een eigen land. Het is dus geen negatieve bereichtgeving maar “een berichtgeving” zoals vermeld in de Spaanse kranten. ALs je alelen de super Catalaanse kranten leest is het niewus natuurlijk altijd aan de hand van de voorstanders dus … wat moet je da wel schrijven he. Bekijk alle artikels die we geplaats hebben over deze kwestie nogmaals en dan zie je dat we gewoon het Spaanse nieuws in het Nederlands brengen, niet meer of minder. Wat ik daarna er zelf van vindt meld ikw el in de reacties 🙂

 2. Ten eerste: het nieuws is afkomstig uit de krant 20 Minutos die niet voor of tegen zijn en geheel afzonderlijk en niet politiek getint te werk gaan. Via de kaart die op de website http://www.ara.cat/politica/Alcaldes-comprometres-previsions-Llei-referendum_0_1865213575.html te vinden is hebben we de rode punten en gele punten opgeteld. Rood is dat ze niet meewerken, geel is dat ze officieel niet meewerken maar ook niet tegenwerken (stellen geen gemeentelijke ruimtes ter beschikking). Alleen rood is goed voor ongeveer 1.757.800 personen. Barcelona is goed voor 1.600.000 personen, Granollers 60.000 personen, Terrassa 215.000 personen en Santa Perpètua de Mogoda 25.000 personen. In het artikel zal waarschijnlijk ook uit zijn gegaan van deze laatste gele steden.

 3. Met verbazing leest ik dit artikel!
  Het is overduidelijk dat de grote meerderheid tegen het referendum is in dit forum en is begrijpelijk want de realiteit komt maar zelden in de pers naar buiten.

  Maar wanneer u schrijft, en dit staat buiten het houden van een referendum, dat in 734 plaatsen van de totaal 948: gelijk aan 77% van de woonplaatsen – waaronder de 1e en 3e vallen (Barcelona en Badalona) en dat dit slechts 39% van de bevolking dekt, dan probeert de redactie van dit forum Informatie voor te schotelen aan de lezer die een beperkte kennis heeft.
  U kunt zich direct aansluiten bij de landelijke pers, als el Mundo, Pais, etc.

  Mijn reactie staat geheel buiten de discussie over onafhankelijkheid, want ik zal Nee! Stemmen, maar ben wel van mening dat het stemmen uit angst voor de uitslag verboden is…

   1. Inderdaad Hans, de redactie publiceert alleen de artikelen die tegen het referendum zijn. Wanneer je Barcelona niet telt met een totaal van 22 procent van de bevolking, dan ben je niet objectief.
    Ook wanneer je de stad Girona vermeld als tegen het referendum (waar Puig de Mont voorheen burgemeester was), dan heb je een fout gemaakt, verkeerd overgenomen of verkeerd begrepen.

    L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha fet una crida als ciutadans a no deixar-se doblegar per l’ofensiva de l’Estat davant el proper 1-O. “Perquè aquí parlem de llibertat, del dret a participar i a exercir la democràcia per decidir quin futur volem; i davant d’això no hi ha amenaces que valguin”, ha subratllat Madrenas.

    1. Peter … dan moet je toch beter andere artikels ook eens lezen, er wordt geschreven over beide zijden en niet alleen artikels die tegen het referendum zijn (dan had ik niet de moeite genomen om de 100 argumenten te vertalen wat een heel werkje was). Girona moet ik je gelijk geven, die deden eerst niet mee maar zijn nu onder druk dus wel ingestemd met het referendum datzelfde geldt voor Sabadell http://www.ara.cat/politica/Alcaldes-comprometres-previsions-Llei-referendum_0_1865213575.html zijn alle gemeenten te zien.

   2. We verzinnen het niets zelf: zie de link in het artikel 🙂 Barcelona werkt officieel niet mee, stelt geen gemeentelkijke ruimtes ter beschiking. Er zal wel gestemd gaan worden maar in ruimtes die eigendom zijn van de Generalitat.

  1. Dit artikel is overgenomen uit de krant waarvan ook een link staat in het artikel (en dus niet zelf verzonnen). We proberen alle informatie te geven. Zoals in het artikel staat is het merendeel wat meerwerkt aan het referendum en dus gemeentelijke ruimte ter beschikking gesteld kleine gemeenten, dorpen en minder grote steden in Catalonië, in het achterland etc. Barcelona werkt officieel NIET MEE want zij stellen geen gemeenmtelijke ruimtes ter beschikking en ook geen functionarissen van de gemeente. In Barcelona zal dus gestemd gaan worden in gebouwen die eigendom zijn van de Generailtat. Officieel Stelt Barcelona dus niets ter beschikking. Grote steden als Tarragona, Girona, Sabadell, Mataro Rubi, l’Hospitalet en andere randsteden van Barcelona werken niet mee en daar wonen heel veel mensen samen.

   1. Stop met je zelf te verdedigen is totaal niet nodig Je doet het super niemand doet het anders Dat Echte Nederlandse geklaag Ikloop met een groteboog Omhun heen De beter weters

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken