MADRID – Dat Spanje een gedecentraliseerd land is met 17 autonome deelregio’s en hun eigen overheden en daarboven een centrale regering die probeert de boel bij elkaar te houden was al bekend. Maar tijdens de huidige corona-crisis is dat verschil helemaal duidelijk geworden waarbij niet alle autonome regio’s dezelfde corona-maatregelen (durven) te nemen.
Er zijn tientallen voorbeelden te noemen maar we hebben het nu over slechts een: de horeca. Daarbij kijken we ook naar de twee autonome regio’s met de meeste positief geteste inwoners, de Madrid regio en Catalonië.
Catalonië
Catalonië kreeg er officieel op zondag 2.835 nieuwe positief geteste personen bij en besloot recent strenge maatregelen te nemen door alle horeca gedurende 15 dagen te sluiten. Alle bars en restaurants mogen sinds 16 oktober gedurende twee weken niet open en mogen alleen take away aanbieden.
Die maatregel heeft tot veel protesten geleid door de horecaondernemers die het allemaal niet meer aan kunnen en zien hoe ze elke keer het slachtoffer zijn van de in hun ogen niet terechte beslissingen door alle bars en restaurants te sluiten.
Wat betreft de discotheken wilde de Generalitat de Catalunya het weer toestaan om deze zonder dansvloer weer te openen op 6 oktober maar uiteindelijk besloot men toch de discotheken in Catalonië dicht te houden.
Madrid
In de Madrid regio kwamen er vrijdag 16 oktober (laatste dagcijfers) 2.959 nieuwe positief geteste personen bij maar zoals we al eens in een artikel hebben laten zien kloppen die cijfers niet helemaal. De Madrid regio heeft te maken met een regionale noodtoestand die door de Spaanse regering werd afgekondigd omdat de regionale overheid dat niet wilde doen.
Ondanks de enorme stijging wat betreft positieven, doden, ziekenhuisopnames en de noodtoestand is het in Madrid en omgeving nog steeds mogelijk om naar een bar, restaurant en nu ook discotheek te gaan om wat te drinken of eten. Discotheken mogen sinds vrijdag namelijk aan de klanten maaltijden aanbieden terwijl in praktisch heel Spanje de discotheken juist gesloten zijn of worden.
Horeca
Het sluiten van de horecagelegenheden is niet iets exclusiefs Catalaans want meerdere landen zoals Nederland en België, Frankrijk etc. hebben dezelfde maatregelen genomen. Daarmee willen de autoriteiten niet aangeven dat de horecaondernemers en het personeel zich niet aan de corona-regels houden maar het probleem is dat de bars, restaurants en discotheken plaatsen zijn waar men makkelijk het coronavirus kan oplopen.