menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje zal deze week 1 miljoen op corona positief geteste personen bereiken

Spanje zal deze week 1 miljoen op corona positief geteste personen bereiken
Beeld: 123rf

Spanje zal deze week 1 miljoen op corona positief geteste personen bereiken

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje zal waarschijnlijk deze week de 1 miljoen positief geteste personen gaan bereiken. Daarmee hebben we het over de totaal via PCR-test bevestigde positieve tests sinds de aanvang van de corona-crisis in het land. Terwijl dat grote aantal positieven deze week bereikt zal worden, bevindt het land zich middenin de tweede corona-golf en wordt er zelfs al gesproken over een derde golf.

Afgelopen vrijdag 16 oktober stond de corona-teller wat betreft positieve tests op 936.560 sinds aanvang van de corona-crisis. Met dagelijkse corona-cijfers die bijna niet meer onder de 10.000 komen zijn er dus nog maar een paar dagen nodig om de 1 miljoen te bereiken

Cijfers 21 juni  

Toen op 21 juni de noodtoestand en het daarbij horende de-escalatieproces eindigde om zoals men in Spanje zegt in het nieuwe normaal of de nieuwe normaliteit te komen stond de teller wat betreft aantal op corona-positief geteste personen op 245.575. 

Op dat moment waren er ook officieel volgens de cijfers van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid (die deze cijfers diverse keren heeft aangepast) 28.313 personen die door of met Covid om het leven waren gekomen in Spanje.

Cijfers 16 oktober

Op vrijdag 16 oktober werden de laatste actuele cijfers bekend gemaakt wat betreft de corona-positieven en sterfgevallen waarbij de teller op 936.560 positieve tests stond. Op vrijdag stonden er ook 33.775 personen geregistreerd als corona-dode, een aantal wat waarschijnlijk veel hoger zal zijn. 

Op maandag 19 augustus zal het aantal positieven ongetwijfeld weer met 20.000 of meer stijgen aangezien in de weekenden geen corona-cijfers bekend worden gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid.

Verschil

Als we dus naar de cijfers van 21 juni en die van 16 oktober kijken dan zien we de volgende verschillen. Wat betreft het aantal positieve tests is dit in 4 maanden tijd gestegen met 690.985 positieven. Wat betreft het aantal corona-doden steeg dat cijfer met 5.462 sterfgevallen.

Het grote verschil met de corona-crisis tijdens de zogenaamde eerste golf en nu de tweede golf is dat er veel meer getest wordt waardoor het aantal positieven in de statistieken uiteraard ook zal stijgen. Daarnaast overlijden er op dit moment minder mensen dan in de eerste golf en liggen de ziekenhuizen nog lang niet zo vol als in maart, april en mei.