menu: rubrieken, zoeken & meer

Brussel roept op tot gebruik van antigeentests in Spanje en andere EU-lidstaten

Brussel roept op tot gebruik van antigeentests in Spanje en andere EU-lidstaten
Beeld: 123rf

Brussel roept op tot gebruik van antigeentests in Spanje en andere EU-lidstaten

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie (EC) heeft de EU-regeringen woensdag opgeroepen om een overeenstemming te bereiken over de criteria voor het gebruik van de snelle antigeentests. De EC roept op om als aanvulling op de PCR-tests ook de antigeentests te gebruiken om infecties te bestrijden en beperkingen op bewegingsvrijheden binnen de EU te vermijden.

De Europese Commissie waarschuwt wel voor grote voorzichtigheid omdat de betrouwbaarheid van de testresultaten lager is. Antigeentests moeten daarnaast worden uitgevoerd door opgeleid gezondheidspersoneel en getraind personeel en indien nodig in overeenstemming met de instructies van de fabrikant. Het is niet bekend wat de houding van de EC is over het testen bij apotheken.

De Europese Commissie roept de lidstaten op om beter te coördineren wat betreft het beheer van de pandemie. Daarbij wil de EC ook dat de EU-lidstaten samen tot een overeenkomst komen voor het gebruik van de antigeentests om zo te voorkomen dat de bewegingsvrijheden binnen de EU beperkt worden.

Daarbij geeft de EC ook aan dat de resultaten van de antigeentests niet optimaal zijn en dat er weinig gegevens zijn over de doeltreffendheid ervan bij asymptomatische patiënten.

De EC is echter van mening dat de antigeentest een ondersteunende maatregel kan zijn die helpt bij het beheersen van infecties en om ernstige beperkingen op de bewegingsvrijheid van EU-burgers of het moeten nemen van maatregelen als isolatie of quarantaine te voorkomen. 

Volgens de Europese Commissie moeten de gebruikte snelle tests ‘aanvaardbare’ resultaten hebben, dat wil zeggen met een gevoeligheid van ten minste 80% en een specificiteit van 97% om zoveel mogelijk valse negatieven en valse positieven te vermijden.

Soorten tests

Er zijn twee soorten tests die op dit moment in Spanje en de meeste EU-landen plaatsvinden: de PCR-tests (polymerase chain reaction) die het genetische materiaal van het virus aantonen (los test PCR) en de antigeentests (test rápidos de antígenos) die aantonen of er viruseiwitten in neus- en keelslijm zitten.

De PCR-tests zijn de meest betrouwbare en gangbare. De resultaten zijn niet snel beschikbaar en alleen gekwalificeerd personeel kan deze testen uitvoeren. Dit is de bekende test met het wattenstaafje in de neus en keel waarna de uitstrijkjes naar laboratoria worden gestuurd.

De antigeentest is een zogenaamde sneltest omdat de uitslag na een kwartier een uitslag kan geven. Maar terwijl de PCR-tests nauwkeurig zijn, zijn de sneltest minder gevoelig en minder nauwkeurig.

De sneltests worden in principe alleen ingezet als dit snel, veilig en betrouwbaar kan en als de testuitslagen genoeg zekerheid geven. Dit kan betekenen dat er na de testuitslag van de sneltest, alsnog een PCR-test nodig is. Dat is om te voorkomen dat mensen bij een negatieve testuitslag denken dat ze virusvrij zijn, terwijl dat niet zo is.

In Spanje zijn er steeds meer autonome regio’s die gebruik maken van de antigeentests. In de Madrid regio maakt men op dit moment meer gebruik van de antigeentest dan de PCR-test omdat de resultaten sneller beschikbaar zijn en de tests goedkoper zijn. Op deze manier is het sneller om mogelijk geïnfecteerde personen te isoleren waarna deze een PCR-test krijgen.

Als voorbeeld van het gebruik van antigeentests in Spanje kijken we naar de cijfers die op 18 november bekend werden gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid over de periode 8 tot 14 november (KLIK HIER ). Toen werden er in heel Spanje 794.593 PCR-tests uitgevoerd en 328.312 antigeentests. Alleen voor de Madrid regio waren dat toen 130.044 antigeentests en 54.902 PCR-tests, in Catalonië 55.974 antigeentests en 150.391 PCR-tests en in Andalusië 50.729 antigeentests en 107.118 PCR-tests.