skip to Main Content

Grote protestmars in Bilbao voor nieuwe partij Sortu

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Else Beekman) Duizenden mensen kwamen zaterdag in de Baskische stad Bilbao bijeen om legalisatie te eisen van de nieuwe afscheidingspartij ‘Sortu’. De nieuwe politieke partij werd onlangs opgericht. De Spaanse overheid is er echter nog niet voldoende van overtuigd dat de Basksiche afscheidingspartij opgericht door voormalige ETA-leden geweld volledig zal afwijzen. Veel van de aanhangers van de nieuwe partij zijn leden van de politieke vleugel van de terreurgroep ETA.

Eerder werd een voorloper van de partij Sortu, Batasuna, in 2003 al door de Spaanse rechtbanken verboden. De aanhangers van Sortu houden echter vol dat zij het gebruik van geweld bij het bereiken van een onafhankelijk Baskenland volledig achterwege willen laten en dat zij hun doelen puur met behulp van politieke middelen willen bereiken.

ETA

De ETA heeft de afgelopen vier decennia ruim 800 mensen vermoord in de strijd om onafhankelijkheid. Veel Spanjaarden zijn nog niet overtuigd van de geweldloze intenties  van Sortu en denken dat het een tijdelijke dekmantel is van de ETA. In Bilbao heerst volgens diverse correspondenten echter een licht optimisme dat de Sortu wel eens dé stap in de goede richting kan zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend