skip to Main Content
Spaanse minister van Economische Zaken de Guindos wordt vrijwel zeker vicepresident ECB

Spaanse minister van Economische Zaken de Guindos wordt vrijwel zeker vicepresident ECB

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het lijkt erop dat de Europese Centrale Bank een Spaanse vicepresident gaat krijgen nu vrijwel zeker is dat de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos nog de enige kandidaat is. De andere kanshebber, de Ier Philip Lane, trok zich vanwege onduidelijke redenen terug waarna de weg vrij is voor de Spaanse minister.

Komende 1 juni zal de Europese Centrale Bank waarschijnlijk een Spaanse econoom als vicepresident hebben als Luis de Guindos de Portugees Vítor Constâncio opvolgt. De Guindos kreeg openlijk van onder meer Duitsland steun en volgens velen ook van Nederland. Daarnaast verdient Spanje een belangrijke functie in Europa omdat het “de beurt is aan Spanje”.

De volgende stap is dat de ministers van Financiën de Spaanse minister voordragen als kandidaat waarna men tijdens de volgende EU-top op 22 maart de benoeming van de Guindos zal goedkeuren waarna de Spanjaard een eenmalige termijn van acht jaar zal krijgen als vicepresident van het ECB.

Het vreemde is dat de Ierse bankpresident Philip Lane bij de sollicitaties in het Europees Parlement de grote favoriet was maar men denkt dat de Ier nu zijn blik heeft gericht op het hoogste ambt als opvolger van Mario Draghi als president van de ECB wiens termijn in oktober dit jaar afloopt. De Ier zou dus de nieuwe baas van de Guindos kunnen gaan worden.

Luis de Guindos is lid van de centrumrechtse Partido Popular (PP) partij van minister-president Mariano Rajoy. De huidige minister van Economische Zaken heeft gewerkt bij de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die in 2008 plotseling failliet ging en een wereldwijde financiële crisis veroorzaakte. Na dat vertrek kon de Guindos als minister in Spanje de puinhopen opruimen die de ondergang van zijn ex-werkgever veroorzaakte. De Guindos heeft eerder geprobeerd voorzitter van de eurogroep te worden, maar toen werd hij gepasseerd door de Nederlander Jeroen Dijsselbloem.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. “De huidige minister van Economische Zaken heeft gewerkt bij de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die in 2008 plotseling failliet ging en een wereldwijde financiële crisis veroorzaakte.”

  Nou, dat is dus de ideale persoon om als vicevoorzitter bij de ECB te laten werken, je weet maar nooit wanneer ervaring met je eigen bank naar de knoppen helpen van pas kan komen.

  Nu Lagarde nog als voorzitter en het corrupt feestje is compleet.

 2. Super ! Die Spaanse minister van economische zaken laat al jarenlang de Spaanse economie verder afglijden tot over de rand van de afgrond (werkloosheid, armoede, mensen die hun huis worden uitgezet, verpauperende streken, slechte arbeidsvoorwaarden voor Jan & Miet met de pet, …)
  En die man wordt nu vice-president van de Europese Centrale Bank ??? Hoeveel onkundigen nog in dat instituut ? Ze hebben allemaal maar 1 ding gemeen : àlles voor de rijken, voor behoud van privilèges !!!
  Wat kan het hen schelen hoe wij als gewone burgers (over)leven ???

 3. Naast de grote, Italiaanse, monetaire sloper en diverse andere zuiderlingen, nu nog eens een Spanjaard erbij.
  Financieek wanbeheer is dus een pre voor Brussel om een benoeming te krijgen. Adieu volledig eifen beheer van Staats-, spaar- en pensioengelden Nederland .

  1. dirk Jan Ook mijn gedachte Al die financiële deskundigheid komt uit landen die volledig overeind wordt gehouden door noord Europa . Italië , Portugal en nu Spanje er bij En ook Ierland hebben allemaal aan het noord Europees infuus gelegen of liggen er nog aan . Misschien is de druppelaar iets zachter gezet.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken