Politie Spanje waarschuwt: We controleren te land, ter zee en in de lucht

Politie Spanje waarschuwt: We controleren ter land, ter zee en in de lucht
Beeld: Guardia Civil / Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het is weekend en de Spanjaarden en in Spanje aanwezige personen hebben er al bijna één week opzitten van de verplichte thuisisolatie van tenminste 15 dagen tijdens de noodtoestand. Vanaf nu wordt het steeds moeilijker om jezelf, je familie en je kinderen binnen te houden en de verleiding is groot om dit weekend naar buiten te gaan, van de vrije tijd en het mooie weer te genieten terwijl dat absoluut niet is toegestaan. Daarom heeft de politie gewaarschuwd voor extra controles.

Het was op woensdag en donderdag al te merken in verschillende autonome regio’s waar het donderdag 19 maart San José was, een vrije werkdag en feestdag waardoor veel mensen dachten met de auto naar het strand of de vakantiewoning te gaan. Het merendeel van deze mensen is van een koude kermis thuisgekomen en is bekeurd met hoge boetes.

Blijkbaar moet de politie harder optreden omdat veel mensen de ernst van de situatie niet inzien en lak hebben aan de maatregelen die de Spaanse regering tijdens de noodtoestand heeft genomen. Zo wordt er veelvuldig misbruik gemaakt van de paar uitzonderingen om de woning te verlaten zoals het met de hond wandelen, boodschappen doen etc.

Ook is het niet toegestaan om met meer dan één persoon in de auto te zitten, tenzij dat niet anders mogelijk is in bijvoorbeeld het geval van iemand die mobiliteitsproblemen en hulp nodig heeft of in het geval van ouderen. Deze maatregel is op woensdag nog aangescherpt door een extra toevoeging bij de oorspronkelijke maatregelen die 15 maart in zijn gegaan.

De politie heeft nu aangegeven extra streng te gaan controleren en eenieder die niet kan aantonen waarom men op straat is of een goede reden en bewijzen kan leveren op de bon te slingeren. Er is sprake van een noodtoestand en het thuisisoloment is niet vrijwillig zoals in Nederland maar het is VERPLICHT zoals in Italië, Frankrijk en nu ook België.

De politie en de militairen van het Spaanse leger (die de functie hebben van politieagenten) controleert dit weekend extra veel te land, ter zee en in de lucht, dat laatste door middel van helikopters en drones. Optreden doet de politie ook door middel van extra straat patrouilles en extra verkeerscontroles. 

Elke overtreding zal bekeurd worden, zonder pardon. Tot nu toe zijn er al meer dan 11.000 bekeuringen uitgeschreven en zijn er meer dan 200 personen gearresteerd voor het niet naleven van de maatregelen tijdens de noodtoestand.

Boetes kunnen extra hoog zijn en liggen normaal gesproken tussen de 600 en 30.000 euro volgens de Ley de Seguridad Ciudadana. Boetes zijn uiteraard afhankelijk van de overtreding maar het zijn hoge boetes die betaald moeten worden.  

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.