skip to Main Content
Het succes van Ryanair bij het vliegveld van Barcelona kost Girona en Reus passagiers

Het succes van Ryanair bij het vliegveld van Barcelona kost Girona en Reus passagiers

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Het aantal vluchten en passagiers is de laatste drie jaar met 25,8% gestegen op het vliegveld Barcelona-El Prat. Deze stijgingen gaan echter wel ten koste van het aantal vluchten van en naar regionale vliegvelden zoals Girona aan de Costa Brava, Reus aan de Costa Dorada en Lleida bij de Pyreneeën waar het aantal vluchten en vliegtuigpassagiers de laatste jaren steeds meer aan het dalen is.

De deelstaat Catalonië heeft elke 120 kilometer afstand een vliegveld en dat is veel te veel volgens Ryanair. Voor het jaar 2012 vloog Ryanair alleen van en naar de regionale vliegvelden Reus en Girona, waar vaak Barcelona achter of voor stond in de naam van het vliegveld maar dat is sinds 2012 veranderd toen Ryanair ook rechtstreeks vanaf en naar het vliegveld van Barcelona ging vliegen.

Vanaf dat jaar werden er minder vluchten geprogrammeerd op de vliegvelden van Reus en Girona en steeg het aantal vluchten en bestemmingen op het vliegveld van Barcelona. Zo erg dat een steeds groter deel van de passagiers van Ryanair in de regio Catalonië kozen voor het vliegveld van Barcelona terwijl het aandeel passagiers op de vluchten die vertrokken of aankwamen in Girona of Reus daalden. Toch zijn de kleinere regionale vliegvelden nog steeds erg belangrijk voor Ryanair en gedurende de zomermaanden stijgt het aantal bestemmingen aanzienlijk terwijl gedurende de wintermaanden het aantal vluchten drastisch afneemt en men meer voor Barcelona kiest.

Dalingen en stijgingen

Het vliegverkeer en aantal passagiers van Ryanair op het vliegveld van Barcelona zijn sinds 2013 met 59% gestegen naar 6,7 miljoen passagiers terwijl op het vliegveld Girona het aantal Ryanair passagiers met 46% daalde naar 1,4 miljoen in 2016 en op het vliegveld Reus met 50% daalde naar 310.000 passagiers. Ook in 2017 is het aantal Ryanair reizigers weer gedaald in Girona met 24,9% naar 126.000 passagiers vergeleken met dezelfde periode in 2016. Ondanks dat is Ryanair gedurende de wintermaanden nog steeds de grootste low cost vlieger op het vliegveld van de Costa Brava en is het aantal vluchten goed voor 87,7% van al het vliegverkeer. Op het vliegveld van Reus is Ryanair in de winter de enige vliegmaatschappij met slechts twee bestemmingen, te weten Eindhoven en Stansted. Ook in Reus daalde het aantal passagiers met 1,6% tussen januari en maart, dit terwijl het vliegverkeer van Ryanair dit jaar in Barcelona alweer 7,8% steeg wat betreft vliegtuigpassagiers.

Regionaal

Toch zal Ryanair door blijven vliegen vanaf en naar de regionale vliegvelden van Girona en Reus want de vluchten zitten het hele jaar door goed gevuld, zowel in de zomer alsook in de wintermaanden. Deze twee kleinere vliegvelden worden door veel reizigers als alternatief voor het grotere en duurdere vliegveld van Barcelona gebruikt, ook om naar Barcelona te reizen want dat is slechts 110 kilometer verwijdert van deze regionale vliegvelden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Hopelijk blijven ze nog heeeeel lang vliegen op Reus. Een geweldige luchthaven en we zijn met 20 minuten in ons knusse appartement in Cap Salou. Alleen jammer dat ‘ s zomers het huren van een auto in Reus echt veel duurder is dan in Barcelona.

  2. U noemde in de inleiding de luchthaven van Lerida, maar komt daar verder niet op terug. Zijn daar geen cijfers van, of wordt er helemaal niet meer op Lerida gevlogen?

    1. Heel weinig eerlijk gezegd. Lleida is een particulier vliegveld welke niet bij AENA is aangesloten en is betaald met geld uit de Catalaanse staatskas als prestige object. Op dit vliegveld zijn hoofdzakelijk binnenlanse vluchten te vinden en in de winter af en toe charters die vakantiegangers naar de skipistes brengen. Kijk hier voor de huidige vluchten: http://aeroportlleida.cat/es/vuelos/

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken