skip to Main Content

“Spanish revolution” is inmiddels wereldnieuws

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Afgelopen zondag 15 mei (15M) was er een ware golf protestmarsen in Spanje waar op meer dan 50 plaatsen in het land tienduizenden mensen op de been werden gebracht, veelal jongeren. De hoofdleus bij al deze acties was ‘Wij zijn geen handelswaar in handen van politici en bankiers’. Vier dagen later krijgen deze spontane initiatieven een permanenter karakter en ontstaan er overal kampen op centrale pleinen en is deze revolutie wereldwijd inmiddels omgetoverd tot de “Spanish revolution”.

In de wereldpers wordt nu vaak de vergelijking gemaakt met het Tahrir plein in Cairo waar op eenzelfde passieve bivakkeer manier de protestanten het voor elkaar kregen om de politiek in dat land drastisch te veranderen. De Spaanse acties zijn echter gericht tegen de crisis en de bezuinigingen, en vooral tegen de ‘bestaande politieke partijen’ met een eis: ‘echte democratie, nu!’. De protestmarsen van afgelopen zondag 15 mei waren het gevolg van een oproep onder de titel ‘Democracia Real Ya’. Deze ging via sociale media als Twitter en Facebook al snel onder de veelal jonge bevolking rond.

In de verschillende media, met name in Madrid en Barcelona, wordt veel over de lokale acties geschreven en hier en daar ook kritiek gegeven of worden vragen gesteld over de herkomst en het doel van deze acties. Wie zit er eigenlijk achter en wie betaalt dit allemaal? Ook wordt opgemerkt dat je je af kunt vragen wat precies de zin is om elke keer massaal de straat op te komen en dan even plotseling weer in het niets te verdwijnen (waarbij vaak mensen de gevangenis ingaan omdat ze het aan de stok kregen met de politie, en daar door de ‘beweging’ aan hun lot overgelaten worden).

Op de centrale website van democraciorealya staan eisen geformuleerd die nogal vaag en in zekere zin apolitiek zijn (‘sommigen van ons zijn links, anderen conservatief, sommigen gelovig, anderen niet’) (omdat de website regelmatig overbelast is, is het manifest onderaan geplakt). Er wordt sterk gemobiliseerd tegen de mainstream partijen, en in zekere zin tegen partijen in het algemeen. Maar op 22 mei zijn er lokale verkiezingen, oppositiepartijen zouden daarom belang kunnen hebben bij een offensief tegen het ‘bestaande systeem’. Er wordt gereageerd dat de bijeenkomsten vormen van zelfbeheer zijn, dat de deelnemers eraan zelf uitmaken wat er op het plein gebeurt en wat de eisen zijn.

De mobilisatie lijkt in veel aspecten op die rond huisvesting ‘vivienda digna’  waar ook gewerkt werd met een sterk herkenbare lay-out en simpele mobilisatieteksten. Volgens deze analyse is de campagne voortgekomen uit een eerdere protestbeweging tegen de pogingen van de regeringen om wetten voor censuur op internet in te stellen, (de zgn. Sinde-wetten). Deze waren onder meer bedoeld om downloaden tegen te gaan en het verzet ertegen verspreidde zich dan ook vooral via internet. De Sinde-wetten maakten onderdeel uit van een breder pakket aan economische bezuinigingsmaatregelen.

Afgelopen zondag kwamen op vele plekken grote mensenmenigtes op de been. In sommige gevallen leidde het tot geweld van de kant van de politie, zoals in Madrid. Eigenlijk zorgde dat ervoor dat de manifestatie op Puerta del Sol een permanenter karakter kreeg. Want een grote groep mensen bleef, ook nadat relpolitie de menigte op ging jagen en uiteenslaan, en eiste de vrijlating van de 18 arrestanten. Op de 17 mei werden de arrestanten op borg  vrijgelaten en enthousiast ontvangen door zo’n 300 sympathisanten die voor het politiebureau zaten. Ondertussen was de oproep om opnieuw bijeen te komen op het plein Puerta del Sol alweer flink rondgetwitterd en nu vullen duizenden het plein. En ze zijn van plan te blijven tot tenminste zondag 22 mei, de dag van de verkiezingen.

Inmiddels zijn er in vele steden op bekende en vaak drukke pleinen honderden zoniet duizenden mensen bij elkaar gekomen om te kamperen, demonstreren en hun stem te laten horen. Hierbij moet opgemerkt worden dat de organisatie goed in elkaar zit, ook al ontstaat deze vaak spontaan. Zo zijn er schoonmaakploegen, mensen die verantwoordelijk zijn voor de dekens, andere halen eten en drinken op bij de omliggende bars en restaurants en er zijn zelfs huizeneigenaren die hun badkamers ter beschikking stellen aan de protesterende kampeerders.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend