skip to Main Content

Spanje verbiedt jongerenprotesten tot verkiezingen van zondag

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Na bijna 8 uur debat kwam er donderdagnacht een akkoord over een verbod tegen wat in Spanje ‘Movimiento 15M’ wordt genoemd; de massale protest- en kampeeracties in Spaanse steden tegen de regering en de crisis. Het verbod van de Junta Electoral Central, het hoogste orgaan van verkiezingsadministratie, geldt tot na de lokale en regionale verkiezingen van aanstaande zondag.

Protestacties zijn vanaf zaterdag middernacht tot 24 uur zondagnacht ‘in strijd met de electorale wetgeving en dienen daarom verboden te worden’, aldus een woordvoerder van de Junta.

Politie

Om het verbod uit te voeren en de kampementen in minstens 70 Spaanse steden te ontruimen, zijn instructies gegeven aan de veiligheidsdiensten en de nationale politie. Het verbod voor het weekeinde is omdat op vrijdag middernacht de verkiezingscampagne officieel ten einde is en zaterdag de dag van de reflectie volgt.

Woordvoerders van Movimiento 15M hebben al te kennen gegeven dat de demonstranten zullen worden opgeroepen niet naar het verbod te luisteren. Spanjaarden worden opgeroepen vooral door te gaan met protesteren tot op de dag van de verkiezingen.

Verontwaardigd

Veel Spanjaarden zijn verontwaardigd over het verbod. Op Facebook circuleert de volgende tekst: ‘Vivo en un país donde se puede acampar para ver a Justin Bieber pero no para defender tus derechos. Copia y pega’: Ik leef in een land waar je mag kamperen om Justin Bieber te zien, maar niet om voor je rechten op te komen. Kopieer en plak’.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend