skip to Main Content

Wordt Spanje het nieuwe IJsland?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Lange tijd wachtten Spaanse jongeren hun kans af, maar nu maken zij zich sterk en organiseren zij zich massaal om hun onvrede te uiten ten opzichte van de economische crisis. De massale demonstraties van de afgelopen dagen, zouden gebaseerd zijn op IJslandse beweging Stem van het Volk die in 2009 leidden tot de val van de regering van IJsland. Inmiddels begint ook in Spanje de “revolutie” steeds groter te worden en roepen politici op tot kalmte, slechts enkele dagen voor gemeente- en regionale verkiezingen op 22 mei. Premier José Luis Rodriguez Zapatero zei donderdag dat het vreedzame protest ieders respect verdient. Maar hij benadrukte dat elke verandering moet plaatsvinden via verkiezingen. Wordt Spanje na deze protesten het nieuwe IJsland?

In Spanje heeft men de protestbeweging de naam 15M gegeven, een naam die men dankt aan de demonstraties waaraan op 15 mei duizenden studenten, gepensioneerden, slecht betaalde werknemers en ontevreden burgers in een vijftigtal Spaanse steden meededen, na een oproep van Nolesvotes ‘Stem niet op hen’. Reagerend op de oproep van het platform ¡Democracia Real Ya! kwamen ze in actie dankzij sociale netwerken als Twitter (#Spanish revolution of #no les votes) en Facebook. De organisatoren hebben besloten om deze demonstraties iedere avond te herhalen tot zondag 22 mei, de dag waarop in Spanje gemeente- en regionale verkiezingen worden gehouden.

Op 18 mei verklaarde de kiescommissie dat een bijeenkomst op het plein Puerta del Sol in Madrid illegaal was, omdat die “de verkiezingscampagne en de vrijheid van burgers” op het moment van stemmen zou kunnen beïnvloeden. De “verontwaardigde burgers” hebben echter besloten om door te gaan met de bezetting van het plein.

IJsland

Op een ochtend in oktober 2008 ging Hördur Torfason op weg naar het parlementsgebouw in IJsland in de hoofdstad Reykjavik. Destijds was de grootste bank van het land al failliet en het financiële systeem in IJsland lag plat. Torfason wist met behulp van zijn gitaar een microfoon te bemachtigen en stelde die beschikbaar aan mensen die hun ongenoegen wilden uiten over de ineenstorting van hun land. De zaterdag daarop trokken er tientallen mensen naar dezelfde plek, als gevolg van het initiatief van Torfason. Dankzij al die zaterdagen dat de beweging Stem van het Volk mensen wist te mobiliseren, slaagden de IJslander er in januari 2009 uiteindelijk in de IJslandse regering naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen te eisen. Wat ze toen niet wisten is dat hun “stem van het volk” overgenomen zou worden door duizenden demonstranten die op zondag 15 mei in vele Spaanse steden de straat op gingen: “Spanje staat op, een nieuw IJsland”, “Ons model: IJsland”, aldus een paar slogans die afgelopen zondag werden gescandeerd.

500 organisaties

In Spanje is de overkoepelende organisatie voor het mobiliseren van mensen ¡Democracia Real Ya! ‘Echte Democratie Nu!’ genoemd. Deze federatie heeft een lijst met 40 voorstellen opgesteld die variëren van het controleren van de afwezigheid van parlementariërs tot het terugdringen van uitgaven voor militaire doeleinden. Bij deze federatie zijn inmiddels al bijna 500 organisaties aangesloten uit allerlei sectoren, maar geen enkele politieke partij en ook geen enkele vakbond. Er ontstaan steeds meer demonstraties in Spanje zonder duidelijke rode draad zoals destijds wel het geval was voor de mensen die zich schaarden onder de vlag van de antiglobalisering of het andersglobalisme.

De eerste opstand was afkomstig van Nolesvotes ‘Stem niet op hen’, een oproep aan kiezers om geen stem uit te brengen op de Spaanse politieke partijen PP, PSOE of CiU, die ervan worden beschuldigd dat ze van de kieswet profiteren om zich in het parlement staande te houden met “een voor Spanje alarmerend niveau van corruptie”. Vervolgens kwamen er oproepen aan het parlement van Spaanse bewegingen als Avaaz en Actuable, om te zorgen dat er geen enkele politicus op de kieslijsten zouden komen te staan die in affaires was verwikkeld. En op 7 april hebben bijna 2.000 jongeren meegelopen in de demonstratie georganiseerd door Juventud sin Futuro ‘Jongeren zonder Toekomst’, een soort voorbode van de populaire protestbetuigingen die op 15 mei in alle Spaanse steden tot uitbarsting kwamen.

Toekomst

“Als we later groot zijn, zijn we IJslanders!” scandeerde een van de gangmakers tijdens de demonstratie op 15 mei voor een stoet jongeren en iets oudere jongeren, ouders en kinderen, studenten en arbeiders, werkelozen en gepensioneerden. IJsland heeft heel wat zaterdagen nodig gehad voordat de burgers de veranderingen kregen die ze hadden geëist. Op dit moment heeft Spanje zijn eerste zondag demonstreren achter de rug en staat er een grote protestactie gepland voor de zaterdag, de dag voor de verkiezingen. De weg is ongetwijfeld nog lang in Spanje en of het daadwerkelijk zo ver komt als in IJsland moet nog worden afgewacht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend