skip to Main Content
Slangen vallen nog steeds niet geleverd op Ibiza terwijl het aantal slangen maar blijft toenemen

Slangen vallen nog steeds niet geleverd op Ibiza terwijl het aantal slangen maar blijft toenemen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – Zoals al eerder gemeld hebben de eilanden Ibiza en Formentera te maken met een slangenplaag. Alleen al in 2016 werden er 300 slangen op Formentera en bijna 500 slangen op Ibiza gevangen en ook dit jaar zijn er weer honderden slangen op beide eilanden gevangen. De regionale overheid van de Balearen beloofde in januari dat er ruim 200 speciale vallen zouden komen om de slangen te kunnen vangen maar dat is tot nu toe nog steeds niet gebeurt.

Op dit moment zijn er op een gebied van 8.700 hectare reeds honderden slangen gevangen. Deze werden dankzij vrijwilligers en gespecialiseerd personeel uit de natuur gehaald om zo eventuele problemen en verspreiding te voorkomen. Nog niet zo lang geleden beloofde de regionale regering dat er 200 nieuwe vallen bij zouden komen maar tot nu toe zijn er slechts 50 aangekomen op het eiland. Weliswaar staan er al op Ibiza 300 vallen opgesteld maar dat is nog lang niet genoeg.

Geen vijanden

De slangen op de eilanden zijn zogenaamde invasieve reptielen aangezien ze niet natuurlijk zijn op de eilanden. Men heeft in 2016 besloten om de slangen te gaan vangen omdat ze als een invasieve plaag gezien worden. Er zijn er teveel en de slangen vormen steeds meer een bedreiging voor de overige fauna op de eilanden. Slangen hebben bijna geen natuurlijke vijand op de eilanden waardoor ze in aantallen steeds meer stijgen. Het was vorig jaar zomer dan ook niet geheel ongewoon om slangen te zien op straten in dorpen, op pleinen en zelfs in Eivissa, de hoofdstad van Ibiza, iets wat dit jaar ook weer gebeurt is.

De slangen worden nadat ze gevangen zijn gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza/Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

Lees ook: Alles over slangen in Spanje

Niet giftig maar wel pijnlijk

Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die tegenwoordig veel als decoratie gebruikt worden. De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de “culebra de escalera” ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de “serpiente de herradura” ofwel Hemorrhois hippocrepis, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zichzelf af kunnen bijten.

Wat te doen

Men raadt aan de slangen niet te benaderen of zelf proberen de slangen te vangen aangezien ze dan kunnen aanvallen. Mocht je gebeten worden dan zal dat even pijn doen maar er is niets aan de hand want ze zijn niet giftig. De wond dient wel gewassen en schoongemaakt te worden om daarna te desinfecteren. Als je een slang gezien hebt dien je 112 te bellen die dan specialisten en vrijwilligers naar je toe sturen om de slang te vangen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Leuk om te horen dat ze die invasieve plaag wél aanpakken. Heel de westerse wereld zit opgescheept met een invasieve plaag van zwarte Afrikaanders, Noord-Afrikanen, Arabieren, Aziaten van de slechtere soort en noem verder maar op. De oorzaken kennen we allemaal: laffe rooie broeders van politiek twijfelachtige komaf, hemelbestormers die graag weer wat volk in hun kerken lokken en voldoende aanwas krijgen van gezinnen met kinderen met wie ze ongebreideld kunnen viespeuken, pedo’s die alleenstaande minderjarige asielzoekers willen adopteren, politici die in hun irritant naieve denkwijze meer stemvee denken binnen te halen, kwezels die zich net zo voor buitenlandse criminelen interesseren als voor het behoud van het katholieke geloof, lafaards die alleen onder de dekens durven te roepen dat ze “niet discrimineren, maar….”. Bestrijd het invasieve tuig een keer in plaats van gebrek aan karakter te tonen en NEE te zeggen tegen die overrompeling van primitievelingen. Wat zei Jozef ook weer? Volk, steh’ auf und Sturm, brich los. Het is al 10 over 12!!!!

  2. Ongelofelijk. Ik heb 20 jaar op Formentera gewoond en nog nooit een slang gezien of iemand gesproken die er een gespot had. Maar het klopt: het is van de laatste jaren via de oude olijfbomenimport. De burgemeester verzwijgt het niet. Er was door de toeristeninvasie al zo weinig vrij toegankelijke natuur meer over, maar nu met die slangen….geen lokkend perspectief.

  3. Hier in pedralba. Valencia hebben we ook slangen gezien op ons terrein. Ik vind die beesten eng. Moeten we ook hier 112 bellen of is dat alleen voor de eilanden?
    Jullie berichten zijn erg leuk om tr lezen. Alleen de weersverwachting voor verschillende delen van Spanje zou een mooie aanvulling zijn. Vriendelijke groet.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken